Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

EXCALIBUR V - Move, Cry, Act, Clash!

 


EXCALIBUR V - Move, Cry, Act, Clash!


Babaika Productins/Spirit of Unicorn Music/Cherry Red Records


Facebook


Οι EXCALIBUR V είναι το προσωπικό project του Γάλλου μουσικού Alan Simon, ο οποίος αρέσκεται να δημιουργεί folkrock συνθέσεις. Μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, η εν λόγω δουλειά δημιουργήθηκε υπό το καθεστώς οργής που τον διακατείχε, λόγω της καταστροφής που δημιουργεί μέρος της ανθρωπότητας στη φύση με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο δίσκος αυτός κινείται γύρω από μια κεντρική ιδέα.


Ακούγοντας τον δίσκο «Move, Cry, Act, Clash!» το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι πρόκειται για μια δουλειά που διαθέτει ποικιλία και προσφέρει στον ακροατή  διαφορετικά συναισθήματα. Επίσης θέλει να μας βάλει και τα καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια διαδικασία σκέψης και προβληματισμού σχετικά με την συμπεριφορά μας απέναντι στη φύση. Κατά την άποψη μου, όταν μια καλλιτεχνική δημιουργία καταφέρνει να σε κάνει να την απολαύσεις αλλά και ταυτόχρονα να σε βάλει σε μια διαδικασία σκέψης, τότε πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και ποιοτική δουλειά.


Μουσικά τώρα ο ήχος του συγκροτήματος κινείται σε αυτό που λέμε κλασσικό ροκ αλλά εμπλουτίζεται με αρκετές folk μελωδίες και κάποια ψήγματα Jazz. Πρόκειται, δηλαδή, για μια δουλειά που διαθέτει ποικιλία και κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Στην μουσική του αυτή περιπέτεια ο έμπειρος μουσικός και συνθέτης Alan Simon έχει ως συντρόφους σπουδαίους μουσικούς από τον χώρο της rock, hard rock και metal μουσικής. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τον Bernie Shaw (τραγουδιστής των URIAH HEEP), Jerry Goodman (βιολιστής του φολκ τζαζ ροκ συγκροτήματος MAHAVISHNU ORCHESTRA), Martin Barre (κιθαρίστας των JETHRO TULL), Roberto Tiranti (τραγουδιστής των LABYRINTH), Michael Sadler (τραγουδιστής των SAGA), John Helliwell (σαξοφωνίστας των SUPERTRAMP), Jesse Siebenberg (κιθαρίστας των SUPERTRAMP) και Steve Hackett (των GENESIS). Είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός κατάλογος μουσικών με μεγάλη ιστορία στην ροκ μουσική. Και πιστέψτε με η παρουσία τους όχι μόνο δεν είναι προς εντυπωσιασμό αλλά αντιθέτως άκρως ουσιαστική.


Κλείνοντας έχω να σημειώσω ότι πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά που διαθέτει δυναμισμό και έντονη μελωδικότητα μέσα στα πλαίσια του παραδοσιακού rock, folk rock και progressive rock ήχου.


Και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις της ζωής μας η οργή να μην είναι καλός σύμβουλος, αλλά όταν χρησιμοποιείται με δημιουργικό τρόπο συνήθως  δικαιώνει τον καλλιτέχνη όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: