Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

DOOMSDAY - Thrashing Days 1989-1991

 


DOOMSDAY - Thrashing Days 1989-1991


Gadir Records


Jamendo


Προκειμένου να καταλάβετε κάποια πράγματα για την συγκεκριμένη δουλειά θα ήθελα να αφιερώσω μερικές σειρές από την παρουσίασή μου στην εταιρία που την κυκλοφορεί. Πρόκειται, λοιπόν, για την Ισπανική δισκογραφική εταιρία Gadir Records, η οποία ως σκοπό έχει να επανακυκλοφορήσει δουλειές από την 80’ς Ισπανική ,κατά κύριο λόγο, metal σκηνή. Μια προσπάθεια αξιόλογη θα έλεγα διότι μας δίνει μια καλή εικόνα για την metal σκηνή στην χώρα αυτή κατά την δεκαετία του 1980. Μια σκηνή που διέθετε ποικιλία συγκροτημάτων κι ακουσμάτων.


Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας της είναι και η παρούσα συλλογή τραγουδιών από το Ισπανικό συγκρότημα DOOMSDAY. Ο συγκεκριμένος δίσκος συμπεριλαμβάνει 9 συνθέσεις του συγκροτήματος που αρχικά περιέχονταν στα demo του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε μεταξύ 1989 και 1992. Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι το εν λόγω συγκρότημα κατάφερε να κυκλοφορήσει το 1995 το ντεμπούτο και μοναδικό τους επίσημο δίσκο με τίτλο «Cultures» στο οποίο κινούνταν σε λίγο πιο extreme μονοπάτια σε σχέση με τα demo τους. Εμπλούτισαν, δηλαδή, τον δίσκο τους με death metal στοιχεία.


Οι 9 συνθέσεις που βρίσκονται στην παρούσα κυκλοφορία, όπως υποδεικνύει κι ο τίτλος αυτής κινούνται στον χώρο του thrash metal ήχου. Το ύφος δε της μπάντας δείχνει να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο από την Αμερικάνικη thrash metal σκηνή παρά την Ευρωπαϊκή. Προσωπικά θα έλεγα ότι ανάμεσα στα συγκροτήματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του μουσικού τους ύφους είναι μπάντες όπως οι EXODUS, TESTAMENT και φυσικά οι SLAYER. Σε κάποιες στιγμές δε που προσεγγίζουν και τον ευρωπαϊκό ήχο μου έφεραν στο νου τους KREATOR.


Στις 9 συνθέσεις αυτές αποτυπώνεται καθαρά το πάθος και η αγάπη του συγκροτήματος για τον thrash metal ήχο. Μιας μπάντας που δεν αρκείται στο να αποπτύει φόρο τιμής στις μπάντες που το ενέπνευσαν, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει συνθέσεις με το δικό του στίγμα κι εν πολλοίς τα καταφέρνει αρκετά καλά. Η κυκλοφορία αυτή, λοιπόν, πέραν της όποιας ιστορικής και συλλεκτικής της αξίας (είναι ένα ντοκουμέντο για την Ισπανική metal σκηνή των τελών της δεκαετίας του 80, αρχής της δεκαετίας του 90), ακούγεται και σήμερα με ενδιαφέρον λόγω της δυναμικής και της φρεσκάδας των συνθέσεων.


Όσο για τον ήχο, δεδομένου ότι αυτές είναι συνθέσεις που συμπεριλαμβάνονταν σε demo κυκλοφορίες του συγκροτήματος είναι ικανοποιητικός και καθαρός και δεν κουράζει σε καμιά στιγμή τον ακροατή. Μάλιστα, η όποια τραχύτητά του συμβάλλει θετικά στην επιθετικότητα των συνθέσεων. Εξάλλου ο thrash metal ήχος την θέλει την βρωμιά του, έτσι δεν είναι;



Νικόλαος Παραστατίδης 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: