Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

STEEL ARCTUS Interview

 


Genre: Epic Heavy Metal


Country: Greece


Questions by: Nick Parastatidis


Answers by: Nash G. (Bass, Guitars, Keyboards)


Site: Facebook


1. Γεια σου. Σε τι διάθεση σε βρίσκω αυτή την στιγμή;


Θανάσης (Nash) : Γεια σου, Νίκο! Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον για την μπάντα μας και την επικοινωνία. Αυτήν τη στιγμή επικρατεί στο προσωπικό μου home studio εργασία και χαρά. Ετοιμάζω παραγγελίες του δίσκου, ακούω τις αγαπημένες μου μπάντες και κάθομαι και λίγο με την κιθάρα για καμιά ιδέα για καινούριο και φρέσκο υλικό.


2. Στις αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο έπεσα τυχαία στο συγκρότημα σας κι αυτό που άκουσα μου άρεσε. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πεις πώς και πότε γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα της δημιουργίας των STEEL ARCTUS και ποια στάδια πέρασε μέχρι να γίνει πραγματικότητα;


Είχα από καιρό την ιδέα να κάνω ένα δίσκο κλασσικού heavy metal αλλά και με epic επιρροές. Επίσης, λόγω καταγωγής από Γρεβενά, ήθελα κάπως να συνδέσω τα μέρη όπου μεγάλωσα με την ιστορία ενός πολεμιστή απο εκεί. Γι’αυτό και βασικό θέμα είναι οι περιπέτειες του Steel Arctus στα βουνά της Πίνδου. Επίσης, το να έχω να φαντάζομαι ιστορίες ενός πολεμιστή πραγματικά με βοήθησε πολύ στο να συνθέσω το υλικό. Ήταν η πρώτη φορά που έγραφα εξ ολοκλήρου στίχους και μουσική (συνήθως γράφω μόνο την μουσική) και πραγματικά το έκανε πιο εύκολο σε σύγκριση με το να έγραφα τραγούδια για παράδειγμα για κάτι που με απασχολεί προσωπικά. Γενικά, δεν πέρασε από πολλά στάδια, γιατί μόλις βρήκα τον καταπληκτικό τραγουδιστή  Τάσο Λάζαρη και έναν κορυφαίο ντράμερ από Πορτογαλία τον Xines, όλα κύλισαν πολύ ομαλά. Όλοι δουλέψαμε σκληρά και ευχαριστηθήκαμε τη δημιουργία του υλικού. Ο καθένας έκανε τις ηχογραφήσεις από το προσωπικό του στoύντιο και στο τέλος η μίξη και το mastering έγιναν από το Στράτο Καραγιαννίδη στο Valve Studio.


3. Το συγκρότημα ακούγεται πολύ δεμένο και κατασταλαγμένο ως προς το τι θέλει να δημιουργήσει ηχητικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης πολλών χρόνων ή καλής χημείας μεταξύ των μουσικών;


Κυρίως εμπειρίας και χημείας των μουσικών. Όλοι εργαζόμαστε επαγγελματικά πάνω στη μουσική είτε ως session ηχογραφήσεις είτε με τις κυρίως μπάντες μας. Τώρα εγώ, όταν έγραφα τους οδηγούς για τα κομμάτια, είχα στο νου μου τι ήθελα, αλλά όλοι τους βάλανε και την πινελιά τους. Ο Τάσος τα εκτίναξε όλα τα κομμάτια με την ερμηνεία του και με ιδέες που είχε σε πολλά σημεία. Πραγματικά, όταν άκουγα τις φωνές που μου έστελνε δεν το πίστευα. Ο Xines ήταν μετρονόμος σε όλα τα κομμάτια.


4. Αλήθεια έχετε σαν μουσικοί προϋπηρεσία σε άλλα συγκροτήματα; Αν ναι ποια είναι αυτά;


Εγώ κυρίως παίζω κιθάρα στους Silvernite, μια synthwave μπάντα με κυρίως 80s στοιχεία, όπου είμαι μαζί και με τον υπεύθυνο της μίξης του άλμπουμ, του Στράτου Καραγιαννίδη του Valve Studio, τον οποίο ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά του σε κάθε βήμα που έχω κάνει ως μουσικός μέχρι σήμερα. Επίσης, είχα ένα hard rock/heavy project, τους Nash B.C.


Ο Τάσος είναι στους Fortress under Siege (οι οποίοι κυκλοφορήσαν και φοβερό δίσκο), στους Hyper Fuel, στους Side Effects και σε άλλα πολύ αξιόλογα σχήματα.


Ο Xines είναι από τους κορυφαίους ντράμερ στην Πορτογαλία και μια από τις κυρίως του μπάντες είναι οι Awaiting the vultures.


5. Από την έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι ο ντράμερ του συγκροτήματος είναι από την Πορτογαλία, ενώ τα άλλα 2 μέλη από Ελλάδα. Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της απόστασης που υπάρχει μεταξύ σας;


Σωστά, είμαστε όλοι από διαφορετικά μέρη. Τώρα, για την παρούσα φάση, δηλαδή τη δημιουργία κυρίως μουσικής, μπορούμε και δουλεύουμε ο καθένας από το στούντιό του. Στο μέλλον και σε περίπτωση ζωντανών εμφανίσεων, θα δούμε πώς θα το δουλέψουμε.


6. Ας πάμε και στο όνομα του συγκροτήματος. Πώς και ποιος το εμπνεύστηκε; Έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για εσάς;


Το όνομα το εμπνεύστηκα μετά από πολλές αναζητήσεις στα βουνά της Πίνδου, χα χα. Γι’αυτό και έχει το όνομα Arctus από τη λέξη άρκτος (ως γνωστό έχει πληθυσμό αρκούδων στην Πίνδο) και το Steel από τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα. Επίσης, ως οπαδός των Manowar, αλλά και ως λάτρης βιβλίων, όπως είναι το ‘Ελρικ και το Κόρουμ  και αντίστοιχων κόμικ όπως το Κόναν, ήθελα να συνδυάσω το ύφος της μουσικής με στίχους φαντασίας και μαχών. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερο νόημα και συμβολισμό για εμένα, γιατί πάντα σκέφτομαι τον τόπο όπου κατάγομαι.


7. Διάβασα να χαρακτηρίζουν τον ήχο του STEEL ARCTUS ως επικό metal. Συμφωνείτε με το χαρακτηρισμό αυτό; Προσωπικά βρήκα και κάποιες πιο κλασσικές heavy metal αναφορές στον ήχο σας. Ποια συγκροτήματα θεωρείς ότι σας ενέπνευσαν και σας επηρέασαν, με ποιο τρόπο και γιατί;


Ναι, ισχύει ότι χαρακτηρίζεται και επικό metal, αλλά και πιο κλασσικό heavy metal. Έχει μέσα πολλές επιρροές από Manowar, από Judas Priest, από Iron maiden, από Savatage, αλλά και από πιο power metal σχήματα όπως Running Wild, Hammerfall και πολλά άλλα. Νομίζω ότι, κάθε φορά που ακούω το υλικό, όλο και κάτι βρίσκω από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα.



8. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τους στίχους των τραγουδιών που περιέχονται στο δίσκο σας με τίτλο «
Fire and Blood»; Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι στίχοι; Υπήρξε π.χ. περίπτωση που συνθέσατε μουσική με βάση τους στίχους που γράψατε;


Οι στίχοι ήταν πολύ σημαντικό να έχουν αντίστοιχο ύφος με μυθολογικά βιβλία πολεμικών μαχών και επικών ιστοριών. Επίσης, περιγράφουν τις μάχες του Steel Arctus και σε οδηγούν στις περιπέτειές του, πραγματικές και εσωτερικές. Μιλώντας τώρα για το κομμάτι της δημιουργίας, έγραφα τη μουσική και ανάλογα με το ύφος έφερνα και τους στίχους. Πάντως σιγά σιγά κοιτούσα να δέσω το όλο concept.


9. Πολύ εντυπωσιακό και το εξώφυλλο του νέου δίσκου σας. Ποιος είναι ο δημιουργός του και πώς συνδέεται με τη μουσική και τους στίχους σας;


Ο δημιουργός του εξωφύλλου είναι ο Μάνος Λαγουβάρδος, ένας από τους καταξιωμένους δημιουργούς κόμικ στην Ελλάδα. Έχει εκδόσει πολλά πετυχημένα κόμικ και ήταν πάντα ένας από τους στόχους μου να δουλέψω μαζί του. Ήταν ο βασικός συντελεστής που έδωσε σάρκα και οστά στο χαρακτήρα Steel Arctus και τον ευχαριστώ πολύ.


10. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφαση να κυκλοφορήσετε τον δίσκο σας από μόνοι σας κι όχι από κάποια εταιρία; Ποια είναι τα καλά και ποια τα «κακά» μιας τέτοιας απόφασης;


Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Valve Studio Records από Θεσσαλονίκη, απλώς επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να τρέχουμε και το bandcamp. Αυτό μας δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αλλά και δίοδο επικοινωνίας με τους οπαδούς της μουσικής. Γενικά τώρα απολαμβάνουμε τα θετικά με την πιο άμεση επαφή και την ευχαρίστηση του να ετοιμάζεις ένα δίσκο για κάποιο φίλο της μουσικής. Τα αρνητικά μπορεί να είναι ότι μπορεί να έχεις συνηθίσει μόνο τη διαδικασία της δημιουργίας της μουσικής αλλα μετά απαιτείται να κάνεις και άλλες δουλειές και θυσίες, αλλά για εμάς όλα είναι κομμάτι της διαδικασίας της μουσικής δημιουργίας.


11. Υπάρχει πλάνο να παίξετε ζωντανά σε συναυλίες ή οι STEEL ARCTUS  είναι αποκλειστικά studio project;


Προς το παρόν είναι μόνο studio project, αλλά θα δείξει στο μέλλον. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για εμάς και θα το δουλέψουμε σιγά σιγά. Κυρίως στόχος είναι η δημιουργία μουσικής με την οποία μεγαλώσαμε και την οποία αγαπάμε. Αυτό θέλω να είναι το κύριο μέλημά μας.


12. Τι είδους αντιδράσεις έχετε λάβει ως τώρα από οπαδούς και τύπο για την δουλειά σας;


Έχει αρχίσει να κινείται το όνομα της μπάντας και σιγά σιγά και κόσμος από το εξωτερικό αρχίζει να στηρίζει. Ειλικρινά είναι μεγάλη χαρά για ένα μουσικό να έχει ανταπόκριση η δουλειά του. Ελπίζω να κάνουμε χαρούμενους πολλούς metal οπαδούς.


13. Η όλη κατάσταση της πανδημίας και των λοκνταουν πώς σας έχει επηρεάσει ως μουσικούς και ως ανθρώπους;


Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους τους ανθρώπους και σίγουρα επηρέασε αρνητικά. Ειδικά για τους μουσικούς αλλά και για όλους τους επαγγελματίες γύρω από αυτήν τη βιομηχανία, το γεγονός ότι δεν γίνονται συναυλίες ήταν πολύ αρνητικό. Πάντως μέσα σε όλα αυτό πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε και να το ξεπερνάμε, όπως ξεπερνάει ο πρωταγωνιστής Steel Arctus τα εμπόδια και τους εχθρούς που βρίσκονται στο δρόμο του! Χα χα!


14. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Εύχομαι καλή τύχη σε εσένα και το συγκρότημα. Κλείσε τη συνέντευξη όπως θέλεις εσύ…


Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι για τη συνέντευξη και εσένα και τους αναγνώστες σου για το χρόνο τους να διαβάσουν κυρίως για την heavy metal μουσική που αγαπάμε και για το λόγο που πιάσαμε την κιθάρα. Καλή δύναμη σε όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: