Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

CALICO JACK – Calico Jack

 


CALICO JACK – Calico Jack


Underground Symphony


Homepage


Ας πούμε δύο λόγια για τον πειρατή που έμεινε γνωστός στην ιστορία με το όνομα Calico Jack. Ο εν λόγω κύριος γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου το 1682 στο Βασίλειο της Αγγλίας υπό το όνομα John Rackham. Δραστηριοποιήθηκε στις Δυτικές Ινδίες κατά τα τέλη της περιόδου που ονομάστηκε χρυσή εποχή της πειρατείας. Το δε παρατσούκλι του το έλαβε από το ύφασμα που ήταν φτιαγμένα τα ρούχα του (calico) και το Jack είναι το παρατσούκλι για το όνομα του John. Ένα άλλο αξιοσημείωτο για τον εν λόγω πειρατή είναι ότι είχε στην υπηρεσία του 2 γυναίκες πειρατές την Mary Read και την ερωμένη του Anne Bonny. Πρωτοποριακό, αν σκεφτούμε, την προκατάληψη που υπήρχε μεταξύ των ναυτικών ότι η παρουσία γυναίκας στο καράβι φέρνει κακοτυχία. Τελικά ο Calico Jack εκτελέστηκε στις 18 Νοεμβρίου το 1720 στο Port Royal.


Για πρώτη φορά που συνάντησα τα ως άνω ονόματα είναι σε συνθέσεις 2 συγκροτημάτων που θεωρούνται οι πατέρες του ιδιώματος που συνηθίσαμε να αναφέρουμε ως pirate metal, ήτοι τους RUNNING WILD και ZED YAGO. Βέβαια αυτοί που έκαναν επίσημα χρήση του χαρακτηρισμού pirate metal είναι οι ALESTORM.


Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι οι ALESTORM και η επιτυχία που γνώρισαν ενέπνευσε και τους παρόντες, εκ Ιταλίας προερχόμενους κυρίους, να δημιουργήσουν το δικό τους σχήμα πειρατικού μεταλ. Το λέω αυτό γιατί μουσικά έχουν περισσότερα κοινά με τους ALESTORM παρά με τους RUNNING WILD και ZED YAGO με τους οποίους το μόνο κοινό είναι η πειρατική θεματολογία στους στίχους τους. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους εν λόγω μουσικούς ως μιμητές ή «κλέφτες» της δόξας των ALESTORM μιας και ο ήχος τους διαφοροποιείται σημαντικά κι από αυτούς.


Στην πρώτη τους δουλειά που φέρει και το όνομα του συγκροτήματος, η μπάντα μας προσφέρει 11 συνθέσεις, οι οποίες συνδυάζουν στοιχεία από τον folk metal ήχο και φυσικά από τα είδη της heavy, power και thrash metal μουσικής. Οι folk μελωδίες που υπάρχουν σε όλες τις συνθέσεις τους έχουν μια κυρίως κέλτικη χροιά που είναι κοντά στη λογική των μεγάλων SKYCLAD, ενώ άλλες φορές θυμίζουν και τους KORPIKLAANI. Επίσης επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν brutal ελαφρώς black metal φωνητικά που κατά κάποιο τρόπο μου έφεραν στο νου τους FINNTROLL.


Στιχουργικά νομίζω είναι σε όλους αντιληπτό που κινούνται οι CALICO JACK. Φυσικά αφηγούνται ιστορίες για τον πειρατικό τρόπο ζωής και διασκέδασης. Στίχοι που γράφονται με σκοπό να μας κάνουν να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητά μας και να μας μεταδώσουν μια γιορταστική και αισιόδοξη διάθεση. Νομίζω, οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε να ακούμε πειρατικές ιστορίες.


Οι CALICO JACK μας προσφέρουν έναν απολαυστικό δίσκο διάρκειας 69 λεπτών που δεν κουράζει και δεν κάνει ποτέ κοιλιά. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο πρωτότυπο υπάρχει στο χώρο της folk metal μουσικής, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους όταν τον δημιουργούσαν. Η διάθεση τους ήταν να δημιουργήσουν μια κυκλοφορία που θα σε συνεπάρει και θα σε μεταφέρει για λίγο σε άλλες εποχές. Να σε κάνει να ξανανιώσεις έστω για λίγο παιδί. Κι αυτό το καταφέρνουν πολύ καλά. Νομίζω οι φίλοι που αγαπούν μπάντες όπως τους FINNTROLL, SKYCLAD, ALESTORM, KORPIKLAANI και MAGO DE OZ, εδώ θα βρουν την χαρά τους ή για να μείνω εντός του θέματος, θα βρουν το λιμάνι τους.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: