Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

REDEYE CARAVAN - Nostrum Remedium

 


REDEYE CARAVAN - Nostrum Remedium


Independent


Facebook


Μου είναι δύσκολο να φανταστώ όποιον υπήρξε παιδί να μην έπαιξε ή να μην ντύθηκε στα καρναβάλια καουμπόης. Προσωπικά μιλώντας από παιδί θυμάμαι να μου διαβάζουν κι αργότερα, όταν έμαθα, να διαβάζω μικρό καουμπόη και μικρό σερίφη και να ταξιδεύω με το μυαλό μου στην άγρια δύση και να σκαρώνω με τη φαντασία μου περιπέτειες εκεί. Εν συνεχεία μεγαλώνοντας ήρθα σε επαφή με τα λεγόμενα σπαγγέτι γουέστερν, τα οποία λάτρεψα, αλλά και σχετικά πρόσφατα την σπουδαία σειρά Hell On Wheels, της οποίας την μουσική των αρχικών τίτλων άκουγα πάντα χωρίς ποτέ να σκεφτώ να την προσπεράσω. Ναι τόσο πολύ μου άρεσε….


Προς τι όλα αυτά θα διερωτηθείτε και ποια η σχέση τους με την παρούσα κυκλοφορία; Ε, λοιπόν, φαίνεται, ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα που κουβαλάνε τα δικά μου μυαλά και την αγάπη για τα γουέστερν. Μόνο που αυτοί είναι ταλαντούχοι μουσικοί και συνθέτες επίσης. Έτσι, αυτοί συνέλαβαν την πρωτότυπη για την χώρα μας ιδέα να δημιουργήσουν καουμπόικη μουσική. Οι ίδιοι την ονομάζουν dark country music. Καλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί…


Η ουσία είναι, όμως, ότι έφτιαξαν έναν δίσκο που με έκανε να κολλήσω πολύ άσχημα μαζί του. Έναν δίσκο που, ναι, δεν είναι metal, αλλά έχει ένα κοινό στοιχείο με την μουσική που γουστάρω. Την δύναμη να σε ταξιδεύει. Και ναι οι REDEYE CARAVAN στις 11 συνθέσεις σε κάνουν να νιώθεις λες και παρακολουθείς μια εξαιρετική ταινία γουέστερν (οι καλύτερες είναι οι σπαγγέτι για τον γράφοντα, εκτός κι αν μιλάμε και για Πέκινπα οπότε εκεί καλύτερα να μην με βάλετε να διαλέξω). Δεν υπάρχει ούτε ένα τραγούδι εδώ που να σε κουράζει, όλα είναι ισάξια κι όλα έχουν να πουν μια ιστορία. Επίσης σε κάποιες συνθέσεις τους διαπίστωσα και μια αναφορά στον μεγάλο Ενιο Μορικόνε.


Κι εδώ θα μιλήσω και για τους στίχους. Σίγουρα η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο για να σε τραβήξει να ακούσεις μια κυκλοφορία, αλλά οι στίχοι δίνουν εκείνες τις πινελιές που προσδίδουν σε μια κυκλοφορία περισσότερο βάθος. Έτσι, λοιπόν, οι REDEYE CARAVAN με τους στίχους τους μας διηγούνται ιστορίες επικές και ταυτόχρονα σκοτεινές. Ιστορίες που θες να ακούσεις ξανά και ξανά πολλές φορές. Μάλλον εξαιτίας αυτών των ιστοριών που αφηγούνται με την μουσική και τους στίχους τους προσέδωσαν στην μουσική τους το χαρακτηρισμό σκοτεινή που ανέφερα παραπάνω.


Τώρα αν κάποιοι πουν ότι τα γουέστερν δεν είναι στην Ελληνική κουλτούρα, έχω να παρατηρήσω ότι μάλλον ξεχνούν εκδόσεις όπως τον μικρό Σερίφη κ.λπ, αλλά το κυριότερο ότι τα καλύτερα γουέστερν τα έφτιαξαν Ιταλοί και όχι Αμερικάνοι. Ναι για τα σπαγγέτι μιλάω. Αλλά πάνω από όλα η ποιότητα της δουλειάς του συγκροτήματος και το μεράκι με το οποίο φτιάχτηκε είναι ικανή να συνεπάρει και τον πιο δύσπιστο, αρκεί να έχει διάθεση να ακούσει κάτι διαφορετικό. Για τον γράφοντα ο δίσκος «Nostrum Remedium» είναι η καλύτερη μη metal κυκλοφορία που άκουσα φέτος.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: