Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

STEEL ARCTUS – Fire And Blood

 


STEEL ARCTUS – Fire And Blood


Valve Studio Records


Facebook


Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με τον άνθρωπο που δημιούργησε το συγκρότημα, τον κιθαρίστα Nash G. μου ανέφερε ότι το όνομα αυτού το εμπνεύστηκε από την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του (υπάρχουν πολλές αρκούδες εκεί) και φυσικά από την αγάπη του για τον κλασσικό heavy metal ήχο. Εξ ου και το όνομα STEEL ARCTUS που σε ελεύθερη μετάφραση θα το απέδιδα ως η αρκούδα του Ατσαλιού. Κοινώς και γαμώ τα ονόματα για μπάντα που παίζει heavy metal.


Στον δίσκο αυτό έπεσα τελείως τυχαία στις περιηγήσεις μου στο youtube. Η αλήθεια είναι ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον το επικό εξώφυλλο μιας και είμαι φίλος της επικής λογοτεχνίας, οπότε είπα να του ρίξω μια ακρόαση. Και ενώ συνήθως λέμε μην κρίνεις κάτι από το εξώφυλλό του εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πραγματικά οι STEEL ARCTUS προσφέρουν αυτό που υπόσχονται με το εξώφυλλό τους.


Μας προσφέρουν, δηλαδή, κλασσικό heavy metal με έντονο το επικό στοιχείο. Μουσικά η μπάντα ισορροπεί μεταξύ επιρροών τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και την Αμερικάνικη metal σκηνή. Χαρακτηριστικό του ήχου τους είναι οι μελωδίες και το στιβαρό ρυθμικό μέρος. Επίσης κάθε σύνθεση διανθίζεται από όμορφα solo που δίνουν σε αυτές την απαραίτητη λεπτομέρεια και βάθος. Επίσης, ενώ οι συνθέσεις κινούνται σε ένα συγκεκριμένο μουσικό πλαίσιο, αυτό του heavy metal, διαθέτουν ποικιλία με εμφανή σε όλες τόσο τις επιρροές τους, αλλά και το προσωπικό τους στίγμα. Μου άρεσε και η νότα παραδοσιακής μουσικής που υπάρχει στην σύνθεση – intro με τίτλο «Moira». Ίσως να σκεφτούν να κάνουν ευρύτερη χρήση αυτού του στοιχείου σε επόμενες κυκλοφορίες. Όσο για τις επιρροές τους θα έλεγα ότι προέρχονται από συγκροτήματα όπως MANOWAR, HAMMERFALL, IRON MAIDEN, ACCEPT και SAVATAGE (ακούστε απλά την σύνθεση «Savage Heart»).


Όσο καλή κι αν είναι η μουσική που δημιουργεί ένα συγκρότημα, αυτήν την αναδεικνύει ακόμη καλύτερα ο τραγουδιστής με τον τρόπο που ερμηνεύει. Τα φωνητικά εδώ έχει αναλάβει ο Tasos Lazaris των γνωστών FORTRESS UNDER SIEGE του οποίου η ερμηνεία έχει κάτι από την θεατρικότητα και το πάθος τραγουδιστών όπως ο Bruce Dickinson και Harry "The Tyrant" Conklin. Πραγματικά κάνει εξαιρετική ερμηνεία και σαφώς είναι μια από τις καλύτερες φωνές που έχω ακούσει στην Ελλάδα.


Και πάμε τώρα στην ουσία κι αυτή είναι ότι οι STEEL ARCTUS έβγαλαν δισκάρα που την ακούς ξανά και ξανά χωρίς να την χορταίνεις. Ναι, η Ελληνική metal σκηνή με τέτοιες κυκλοφορίες μπαίνει για τα καλά στα μεγάλα σαλόνια του παγκόσμιου heavy metal ήχου. Μην προσπεράσετε, θα χάσετε….



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: