Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ARCANE TALES - Sapphire Stone Saga



ARCANE TALES - Sapphire Stone Saga

Broken Bones Records/Silverstream Records


Οι ARCANE TALES μας έρχονται από την Βερόνα της Ιταλίας και η ίδρυση τους είναι μια περίεργη ιστορία. Βλέπετε το συγκρότημα πρωτοεμφανίστηκε υπό το όνομα BLACK RAVENS για την χρονική περίοδο από 1995 έως 1998, κι εν συνεχεία πήραν την παρούσα ονομασία τους.  Μέχρι το 2002 το συγκρότημα αποτελούνταν από 5 μουσικούς, αλλά το έτος αυτό για πρώτη φορά διέλυσε. Το 2008 ο καλλιτέχνης Luigi Soranno επανέφερε το συγκρότημα σαν solo project. Το 2016, μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον πρώτο επίσημο στουντιακό δίσκο του με τίτλο «New Hope Bringer» που θα έλεγα ότι δείχνει και την αισιοδοξία του για το μέλλον. Εδώ θα σας παρουσιάσω την δεύτερη στουντιακή κυκλοφορία του συγκροτήματος με τίτλο «Sapphire Stone Saga».

Στην heavy metal μουσική δεν είναι σπάνιο ένας καλλιτέχνης να τα αναλαμβάνει όλα, το έχουμε δει και με τον Quorthon και το συγκρότημα του τους BATHORY. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι κατά πόσο ο κάθε μουσικός μπορεί να φτάσει το επίπεδο του Quorthon. Ένα ερώτημα, που φυσικά θα μας απασχολήσει κι εδώ σχετικά με τις ικανότητες του Luigi Soranno.

Ο εν λόγο μουσικός επιλέγει να κινηθεί για εμένα σε ένα δύσκολο μονοπάτι, διότι μουσικά κινείται στον χώρο του συμφωνικού power metal. Ενός ήχου που απαιτεί καλή γνώση τόσο της κλασσικής όσο και της metal μουσικής και το οποίο έκαναν ευρέως γνωστό οι συμπατριώτες του οι RHAPSODY.

Στην παρούσα δουλειά τους οι ARCANE TALES αποφασίζουν να μας διηγηθούν μια ιστορία που ανήκει στον χώρο της ηρωικής φαντασίας, όπου σπαθιά, μάγοι, ξωτικά και δράκοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Προσωπικά μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός φανταστικής λογοτεχνίας και συμφωνικής metal μουσικής. Τα καταφέρνουν, λοιπόν, πολύ καλά θα έλεγα. Τα συμφωνικά μέρη χρησιμοποιούνται όσο κι εκεί που πρέπει για να δώσουν μια κινηματογραφική διάσταση στην αφήγηση του συγκροτήματος, αλλά το metal στοιχείο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί και δίνει τον επικό τόνο στις συνθέσεις. Καταφέρνουν, δηλαδή, να ισορροπήσουν την μελωδία με τα δυναμικά ρυθμικά μέρη καθώς επίσης χρησιμοποιούν και κάποια ελάχιστα brutal φωνητικά για να δώσουν πιο δραματική διάσταση στην αφήγησή τους.

Παρά, λοιπόν, την όλη πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ο Luigi Soranno καταφέρνει κι ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά και αυτό μάλλον το καταφέρνει γιατί πέραν των ικανοτήτων του δείχνει να απολαμβάνει την όλη διαδικασία. Σίγουρα το «Sapphire Stone Saga» δεν είναι κάτι νέο ή καινοτόμο στον ήχο που ανήκει, αλλά καταφέρνει να ακούγεται φρέσκο, να έχει καλές μελωδίες κι εν τέλει να κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Το μόνο μειονέκτημα του είναι η παραγωγή που ναι μεν είναι ικανοποιητική, αλλά θα μπορούσε να ναι καλύτερη (πιο δυναμική) και ο ήχος του drum machine που ναι επιπέδου Angelo Sasso.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορώ να πω ότι η παρούσα δουλειά είναι μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία στον ήχο του συμφωνικού επικού power metal που θα ικανοποιήσει τους φίλους του ιδιώματος και ειδικά αυτούς που αγαπούν την πρώτη περίοδο των RHAPSODY και SKYLARK.


Παραστατιδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: