Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:PYRAMID – Rage

 


PYRAMID – Rage


Sleaszy Rider Records


Facebook


Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι μεγάλος γνώστης της progressive metal σκηνής, όταν είδα το όνομα PYRAMID το μυαλό μου πήγε στους Ισπανούς PYRAMID που κάποτε είχε παρουσιάσει το Ελληνικό Metal Invader. Οι Ισπανοί, όμως, έχουν παύσει να υπάρχουν αν και στη σύντομη διάρκεια ύπαρξής τους (1998 – 2002) κατόρθωσαν να κυκλοφορήσουν 3 δίσκους. Τα κοινά στοιχεία του παρόντος συγκροτήματος με το Ισπανικό είναι το όνομά τους και φυσικά ότι και τα 2 κινούνται στον χώρο του progressive metal.


Στην περίπτωση μας, όμως, οι PYRAMID δεν είναι ακριβώς ένα κανονικό συγκρότημα. Βασικά είναι το project του μπασίστα Lance Sawyer, ο οποίος κυκλοφορεί δισκογραφικές δουλειές συνεργαζόμενος με γνωστούς μουσικούς της metal σκηνής. Συγκεκριμένα στην 5η αυτή κυκλοφορία της μπάντας συναντάμε συνεργασίες με τραγουδιστές όπως ο Tim "Ripper" Owens (τραγουδάει το μεγαλύτερο σύνολο των τραγουδιών), η δικιά μας Andry Lagiou (THE HARPS) κι ο Harry “The Tyrant” Conklin (JAG PANZER) στο τραγούδι με τίτλο «Beast». Επίσης συμμετέχουν μουσικοί, όπως οι κιθαρίστες Adam Bentley and Mike Abdow (FATES WARNING), ο πληκτράς Joey Izzo και η βιολιστής Perrine Bakumaba.


Είναι αλήθεια ότι ο όρος progressive metal είναι αρκετά αχανής κι αόριστος. Υπό την ταμπέλα του μπορούν να χωρέσουν διαφόρων ειδών συγκροτήματα με πολύ διαφορετικό ηχητικό στυλ μεταξύ τους. Οι PYRAMID συγκεκριμένα έχουν στον ήχο τους έντονα τα στοιχεία αυτού που λέμε U.S. heavy και power metal. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό αφού προέρχονται από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Προσωπικά θα έλεγα ότι έχουν πολλά στοιχεία από τους πρώιμους αλλά και ύστερους DREAM THEATER και FATES WARNING, αλλά υπάρχουν στιγμές που μου έφεραν στο νου με έναν ευφάνταστο τρόπο τους QUEENSRYCHE, όπως για παράδειγμα στη σύνθεση με τίτλο «Beast». Φυσικά, ως progressive metal συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του έχει αρκετά τεχνικά σημεία κι εναλλαγές που σε κάποια σημεία για τον γράφοντα ήταν κάπως υπερβολικά χωρίς να προσθέτουν ουσία στις συνθέσεις. Παρόλα αυτά στο σύνολό του ο δίσκος έχει αμεσότητα είναι δυναμικός, ενίοτε επιθετικός, αλλά και σε στιγμές μελωδικός και μελαγχολικός.


Όλα τα παραπάνω στοιχεία του δίσκου ταιριάζουν με το στιχουργικό κομμάτι της κυκλοφορίας αυτής. Από τους τίτλους και μόνο των τραγουδιών γίνεται κατανοητό ότι το συγκρότημα αγγίζει θέματα που έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά και με έντονα ανθρώπινα αισθήματα όπως η οργή, η θλίψη κ.λπ. καθώς και την εσωτερική πάλη που βιώνει ο καθένας από εμάς όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους συναισθήματα. Οι δε τραγουδιστές που συμμετέχουν εδώ κι ανέφερα παραπάνω δίνουν την δραματικότητα που ταιριάζει στις συνθέσεις που περιέχονται εδώ.


Η εικόνα που μου έδωσε η νέα κυκλοφορία των PYRAMID είναι ότι το συγκρότημα χρειάστηκε πολλές ώρες δουλειάς για να πετύχει το θεμιτό αποτέλεσμα, ήτοι να μας προσφέρει έναν δίσκο εκτελεστικά άρτιο, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο πάθος και δυναμισμό. Τα έντονα δε U.S. heavy και power metal στοιχεία του μπορούν να κάνουν την δουλειά αυτή θελκτική και σε οπαδούς πέραν του χώρου της progressive metal μουσικής. Γενικά πρόκειται για μια δουλειά που ασχέτως αν αγαπάς ή όχι το μουσικό ύφος που κινείται δεν μπορείς παρά να της αναγνωρίσεις ότι διαθέτει ποιότητα και μπόλικες καλές στιγμές.




Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: