Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: DARK NIGHTMARE - Beyond the Realms of Sorrow

 


DARK NIGHTMARE - Beyond the Realms of Sorrow


Steel Gallery Records


Facebook


Δεν είναι τυχαίο ότι 2 από τις πιο αγαπημένες μου συνθέσεις που ακούω συχνά πυκνά τελευταία προέρχονται από Ελληνικά συγκροτήματα. Και για να μην σας αφήσω με την απορία θα σας πω ότι πρόκειται για το τραγούδι «God of Fire» των STEEL ARCTUS και το τραγούδι «Βακχεία Rapture» των AHERUSIA. Δυο συγκροτήματα που κινούνται σε διαφορετικά metal υποείδη κι όμως είναι εξίσου ενδιαφέροντα και ποιοτικά. Με απλά λόγια πρέπει να είσαι προκατειλημμένος/η για να μην αναγνωρίσεις ότι η Ελληνική σκηνή διαθέτει ποιότητα κι έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου.


Μια από τις πιο ποιοτικές μπάντες που έχω γνωρίσει και παρακολουθήσει προσωπικά από τα πρώτα της βήματα είναι και οι DARK NIGHTMARE εκ Γρεβενών ορμώμενοι. Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε το 1999 και κυκλοφόρησε το πρώτο του demo το 2001. Παρά τον μεγάλο χρόνο ύπαρξης της η μπάντα δεν έχει κυκλοφορήσει πολλούς μεγάλης διαρκείας δίσκους. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα σας πω ότι το «Beyond the Realms of Sorrow» είναι μόλις η 4η μεγάλης διάρκειας κυκλοφορία τους. Είναι, κατ’ εμέ, ένα συγκρότημα που δεν θα κυκλοφορήσει κάτι μόνο και μόνο για να πει ότι το έκανε ή για να πλουτίσει το βιογραφικό του. Κυκλοφορεί δουλειές μόνο όταν αισθάνεται ότι έχει κάτι να πει και να δώσει στο κοινό.


Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τους DARK NIGHTMARE είναι ότι στα ξεκινήματά τους ήταν οι ενθουσιώδεις νέοι μουσικοί που έφτιαχναν συνθέσεις επηρεασμένοι από τους ήρωες τους όπως για παράδειγμα οι IRON MAIDEN και οι ACCEPT, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπόλιαζαν τον ήχο τους και με άλλα στοιχεία. Έτσι λίγο λίγο και κυκλοφορία την κυκλοφορία δημιούργησαν έναν ήχο που είναι μεν άμεσος, αλλά διαθέτει και ποικιλία.


Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και στη καινούρια τους δουλειά. Ακούγοντας τις πρώτες νότες αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με τους DARK NIGHTMARE. Στις 8 συνθέσεις που περιέχονται στον δίσκο θα αντιληφθείτε ότι η μπάντα παραμένει βαθιά MAIDENική κυρίως εμπνεόμενη από τις επικές συνθέσεις του τεράστιου αυτού συγκροτήματος χωρίς σε καμιά περίπτωση να τις μιμείται. Οι ταχύτητες του δίσκου κινούνται κυρίως σε mid tempo ρυθμούς και σε στιγμές ακουμπούν τις παρυφές του doom metal, αλλά και το επικό στοιχείο των BATHORY και MANOWAR. Επίσης στη σύνθεση του δίσκου με τίτλο «The Fields of Screaming Souls» θα ακούσετε και κάποια blast beats που φέρνουν στο μυαλό την black metal μουσική. Κι, όμως, όλες αυτές οι επιρροές συντίθενται με έναν πολύ εμπνευσμένο και αρμονικό τρόπο. Η αίσθηση που έλαβα είναι ότι ο ήχος αυτός βγαίνει απόλυτα φυσιολογικά κι από την ψυχή των μουσικών που απαρτίζουν την μπάντα.


Και για να σας κάνω την ζωή πιο εύκολη, γιατί στο κείμενο ποτέ δεν μπορείς να αποδώσεις απόλυτα τον ήχο ενός συγκροτήματος θα προβώ σε κάποιες συγκρίσεις με ποιο γνωστές μπάντες και θα αναφέρω ονόματα όπως οι DOOMSWORD και οι HOLY MARTYR.


Για άλλη μια φορά οι DARK NIGHTMARE αποτυγχάνουν να απογοητεύσουν ακόμη και τον πιο έμπειρο και απαιτητικό ακροατή. Δεν ποντάρουν στον φτηνό εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσία και δημιουργούν 8 συνθέσεις γεμάτες metal δυναμική, επικό συναίσθημα και λυρικών ερμηνειών. Μια δουλειά που ακρόαση την ακρόαση θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέσα σας. Και παρεμπιπτόντως στις 2 άνω συνθέσεις που θεωρώ κορυφαίες κι ανέφερα παραπάνω θα προσθέσω και το «Tears from the Sky».



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: