Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

CERES - Tyrant's Rise EP

 


CERES - Tyrant's Rise EP


Stormspell Records


Bandcamp


Πως μου αρέσουν αυτά τα συγκροτήματα με τα περίεργα λατινικά ονόματα! Μου δίνουν την ευκαιρία να τα ψάξω και μετά να μοιραστώ τις γνώσεις μου με εσάς. Πραγματικά αυτό είναι κάτι που εκτιμώ στην τέχνη, δηλαδή πέραν του να περάσεις καλά να μάθεις και 2 – 3 πράγματα. Το όνομα του συγκροτήματος, λοιπόν, οι εν λόγω μουσικοί από τις ΗΠΑ το εμπνεύστηκαν από την θηλυκή θεότητα Ceres των αρχαίων Ρωμαίων κι όχι από την πόλη των Σερρών (κρυάδα, ξέρω). Η θεότητα αυτή ήταν προστάτιδα των καλλιεργειών, των αγροτών κ.λπ. Ναι κάτι σαν την δική μας θεά Δήμητρα που πολλές φορές αυτές οι 2 ταυτίζονταν όταν ο Ελληνικός και Ρωμαϊκός πολιτισμός έγιναν ένα και το αυτό. Αρκετά, όμως, με το όνομα, ας προχωρήσω στην παρουσίαση της κυκλοφορίας.


Το EP με τίτλο «Tyrant's Rise» αποτελεί την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος για το οποίο δεν διαθέτω καθόλου στοιχεία σχετικά με την ίδρυση του.  Από την πρώτη στιγμή, όμως, που θα ακούσεις την συγκεκριμένη κυκλοφορία καταλαβαίνεις ότι η μπάντα ανήκει στο κίνημα του NWOTHM. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι αντλούν έμπνευση από τον κλασσικό metal ήχο, τον οποίο προσπαθούν να αποδώσουν με το δικό τους προσωπικό ύφος. Μάλιστα, θα έλεγα ότι το καταφέρνουν πολύ καλά, αφού οι 4 συνθέσεις της εν λόγω κυκλοφορίας ακούγονται ως old school metal χωρίς όμως να αναμασούν σε βαθμό ενοχλητικό ιδέες παλιών μεγάλων συγκροτημάτων. Έχουν αυτά τα στοιχεία που προσωπικά εκτιμώ στο συγκεκριμένο ιδίωμα.


Όσο για το ποιες είναι οι επιρροές τους, αυτές θα έλεγα ποικίλουν και ίσως αυτό συμβάλλει και στην ποικιλία που διαθέτουν οι 4 συνθέσεις του δίσκου. Επίσης, όλο αυτό δείχνει την ικανότητα της μπάντας να συνδυάζει τις διάφορες επιρροές της και να δημιουργεί ένα συμπαγές μουσικό αμάλγαμα. Αλλά ας μιλήσω συγκεκριμένα και με ονόματα για ποιες είναι αυτές. Αυτή που είναι πιο έντονη κατά τη γνώμη μου και ξεχωρίζει είναι η επιρροή από τους MERCYFUL FATE, αλλά και μια έντονη NWOBHM αισθητική κυριαρχεί σε όλες τις συνθέσεις. Πέραν, όμως, των παραπάνω η μπάντα έχει και μια έφεση και στο επικό στοιχείο, οπότε θα διακρίνετε στις συνθέσεις της κι αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι MANILLA ROAD, OMEN, MEDIEVAL STEEL και WARLORD. Ειδικά η σύνθεση με τίτλο «Writs of Blood» που είναι εκ των αγαπημένων μου ακούγεται σαν ένας ιδιαίτερα ευφάνταστος συνδυασμός επιρροών από συγκροτήματα όπως OMEN, MEDIEVAL STEEL και WARLORD.


Η παραγωγή του δίσκου είναι πολύ καλή για το στυλ μουσικής που παίζει το συγκρότημα κι αποπνέει μια νοσταλγία που μου έφερε στο νου κυκλοφορίες του Τζανετάτου που περιείχαν συνήθως άγνωστες, αλλά ποιοτικές 80’ς metal μπάντες. Επίσης το συγκρότημα διαθέτει καλή αίσθηση της μελωδίας και ισορροπεί τα δυναμικά με τα μελωδικά μέρη πολύ αρμονικά.


Δεν θα μακρηγορήσω περισσότερο, το «Tyrant's Rise» προσφέρει αυτό που υπόσχεται, ήτοι φρεσκάδα, όμορφες ιδέες και μια καλώς νοούμενη νοσταλγία για τον 80’ς heavy και επικό metal ήχο. Κατόπιν των παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι του είδους θα πράξουν τα δέοντα σχετικά με την κυκλοφορία αυτή.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: