Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

BLAZON STONE – Damnation

 


BLAZON STONE – Damnation


Stormspell Records


Facebook


Οι BLAZON STONE εμφανίστηκαν σε μια περίοδο που οι RUNNING WILD έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν σημεία κούρασης και ότι βρίσκονται σε ένα δημιουργικό τέλμα. Ήταν το συγκρότημα που δήλωνε ότι ήθελε να συνεχίσει την κληρονομιά των metal πειρατών απλά και μόνο από αγάπη προς αυτούς και πράγματι κατάφερε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μας πρόσφερε αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από τους RUNNING WILD. Ναι, υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που έχουν επιρροές από τον τεράστιο μουσικό που ακούει στο όνομα RocknRolf, αλλά οι BLAZON STONE, CAST IRON και X-WILD είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε το επόμενο καλύτερο πράγμα που έχεις να ακούσεις μετά τους RUNNING WILD.


Αν θυμάμαι καλά, κάπου το 2019 – 2020 ο Cederick Forsberg, ιθύνων νους πίσω από το συγκρότημα, είχε δηλώσει ότι θα σταματούσε να δημιουργεί με το εν λόγω συγκρότημα διότι είχε πρόβλημα στο να βρει μια σταθερή σύνθεση μουσικών, γεγονός που στεναχώρησε πολλούς από τους φίλους του συγκροτήματος. Ευτυχώς, όμως, η απόφασή του αυτή δεν κράτησε πολύ και τα πρώτο θετικό σημάδι επαναδραστηριοποίησης του συγκροτήματος υπήρξε η επανακυκλοφορία κι επανεπεξεργασία του ντεμπούτου δίσκου του συγκροτήματος με τίτλο «Return To Port Royal». Αυτό έγινε το 2020. Ένα χρόνο, λοιπόν, μετά από αυτή την κυκλοφορία οι BLAZON STONE είναι έτοιμοι να χτυπήσουν με το νέο τους δίσκο «Damnation» που θα κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.


Η νέα αυτή κυκλοφορία βρίσκει το συγκρότημα με πλήρες lineup αποτελούμενο από γνωστούς μουσικούς της underground metal σκηνής. Θα παρατηρούσα ότι η σύνθεση του συγκροτήματος είναι διεθνής. Πιο συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Φιλανδός τραγουδιστής Matias Palm που γνωρίσαμε σε συγκροτήματα όπως: DOMINATION BLACK, HEAVY METAL PERSE και MERGING FLARE, στην 2η κιθάρα ο Σουηδός Emil Westin Skogh που υπήρξε μέλος των ROCKA ROLLAS και THE STORYTELLER, στο μπάσο η πολύ γνωστή εκ Πολωνίας Marta Gabriel από τους CRYSTAL VIPER και στα τύμπανα ο Σουηδός Kalle Löfgren που στο βιογραφικό του διαθέτει κι ένα πέρασμα ως ντράμερ σε συναυλίες των BLOODBOUND. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από μουσικούς με μεγάλη εμπειρία στον χώρου του heavy/power metal ήχου.


Καλά όλα αυτά, αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για τις συνθέσεις της συγκεκριμένης κυκλοφορίας. Η νέα δουλειά των BLAZON STONE μας προσφέρει 10 συνθέσεις στο γνώριμο ύφος τους που αντλεί έμπνευση από τους RUNNING WILD και δη την περίοδο που κυκλοφορούσαν δίσκους σαν το “Death Or Glory”, “Blazon Stone” και “Pile Of Skulls”. Και η αλήθεια είναι ότι όντως καταφέρνουν να αναπαράγουν το συγκεκριμένο ήχο πολύ καλά βάζοντας κάπου κάπου και κάποια δικά τους προσωπικά στοιχεία. Δημιουργούν, δηλαδή, έναν δίσκο που ναι μελωδικός και ταυτόχρονα δυναμικός ενώ σε κάποιες στιγμές αγγίζει και το επικό συναίσθημα. Κι όλα αυτά είναι όντως πολύ ευχάριστα και σίγουρα φέρνουν στο μυαλό μας καλές μνήμες. Από την άλλη είναι αναπόφευκτο να γίνουν και συγκρίσεις με τις τεράστιες κυκλοφορίες των RUNNING WILD. Το ξέρω ότι είναι άδικο, αλλά από την άλλη το θεωρώ υποκρισία να το αρνούμαστε.


Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα που ανέφερα παραπάνω προσωπικά ο δίσκος μου έδωσε την αίσθηση ενός συγκροτήματος που πραγματικά προσπαθεί να μοιάσει σε αυτό που θαυμάζει, αλλά τελικά δεν μπορεί να το αγγίξει. Ναι οι συνθέσεις είναι καλοπαιγμένες κι άρτια δομημένες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν στο βαθμό που με ενθουσιάζει και η πιο μέτρια σύνθεση που βρίσκεται στα ως άνω αναφερόμενα άλμπουμ των πειρατών. Βέβαια, στον κανόνα αυτό υπάρχουν κι εξαιρέσεις που ακούνε στη σύνθεση με τίτλο «Hell on Earth» και «Highland Outlaw» που εμπνέεται από τον ήρωα του Σερ Γουόλτερ Σκοτ, Rob Roy.


Είναι, όμως, δίκαιο να αντιμετωπίσουμε το δίσκο γι’ αυτό που είναι κι όχι γι’ αυτό που θα θέλαμε να είναι. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κυκλοφορία που αποτίει φόρο τιμής στους RUNNING WILD, αλλά αντί το συγκρότημα να παίξει διασκευές γνωστών συνθέσεων αυτού, δημιουργεί τις δικές του. Κάτι που προσωπικά επικροτώ. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο κι αν είστε φανατικός οπαδός των RUNNING WILD, όπως κι εγώ, η συγκεκριμένη κυκλοφορία έχει κάτι να σας πει. Προσωπικά, δεν το κρύβω, θα αγοράσω και τον συγκεκριμένο δίσκο όπως έχω και τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας, αλλά θα προτιμούσα ο Cederick να επαναφέρει στη ζωή τους ROCKA ROLLAS, διότι εκεί μετέτρεπε τις επιρροές του σε συνθέσεις με το δικό του προσωπικό στίγμα.



Παραστατίδης Νικόλαος 


Δεν υπάρχουν σχόλια: