Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

VHÄLDEMAR - Straight to Hell

 


VHÄLDEMAR - Straight to Hell


Fighter Records


Homepage


Καιρός να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου είδος μουσικής… Το true metal όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Το είδος αυτό δεν πρέπει να το μπερδεύουμε κατά τη γνώμη μου με όλα αυτά τα συγκροτήματα που προσπαθούν να αναπαράγουν τον ήχο των 80’ς  ή να γίνουν κλώνοι γνωστών συγκροτημάτων των 80’ς. Οκ την γουστάρω κι αυτή την φάση, αλλά στο true metal οι μουσικοί εμπνέονται από τον ήχο μεγάλων ονομάτων του κλασσικού heavy metal ήχου και προσπαθούν να τον αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο.


Το true metal άνθισε κάπου εκεί στα τέλη των 90’ς με πολλά συγκροτήματα να ξεπετάγονται και κάποια από αυτά να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ένα, λοιπόν, από τα συγκροτήματα του είδους που μου κέντρισαν εξ αρχής το ενδιαφέρον και τους ακολούθησα μέχρι και σήμερα είναι οι Ισπανοί VHALDEMAR. Κάπου στο μακρινό 2002 είχαν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους με τίτλο «Fight to the End» όπου τότε ακουγόντουσαν σαν μια ενδιαφέρουσα μίξη MANOWAR και GAMMA RAY επιρροών. Με τον καιρό το συγκρότημα ενσωμάτωσε περισσότερες επιρροές στον ήχο του, χωρίς, όμως, ποτέ να αποκλίνει από την μουσική του ταυτότητα.


Το άλμπουμ «Straight to Hell» είναι η έκτη στουντιακή κυκλοφορία του συγκροτήματος, η οποία τους βρίσκει σε εξαιρετικά καλή φόρμα. Το συγκρότημα ακούγεται εμπνευσμένο και με πολλές φρέσκες ιδέες. Στην συγκεκριμένη κυκλοφορία οι VHALDEMAR ακούγονται πιο άμεσοι και λιτοί. Δημιουργούν έναν δίσκο με διάρκεια 41 λεπτών που ναι γεμάτος ουσία και δομημένος με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο δεν κουράζει τον ακροατή, αλλά του δημιουργεί την διάθεση να το ακούσει ξανά και ξανά.


Τα συστατικά στοιχεία της μουσικής τους είναι οι μελωδίες, τα δυναμικά και ακριβή ρυθμικά μέρη και τα όμορφα και καλοπαιγμένα σόλο. Όσο για τις επιρροές τους όπως ανέφερα και παραπάνω ισορροπούν μεταξύ του Αμερικάνικου και Γερμανικού κυρίως ήχου. Συγκεκριμένα θα βρείτε επιρροές από MANOWAR, ACCEPT, GAMMA RAY, JUDAS PRIEST, GRAVE DIGGER, RUNNING WILD και PRIMAL FEAR. Όπως καταλαβαίνετε από όλα τα καλά έχει ο μπαξές. Επίσης προσωπικά μου αρέσει και η φωνή του Carlos Escudero που μου φέρει στο νου τραγουδιστές όπως ο Mark Tornillo (ACCEPT) και ο Frank Knight (X-WILD).


Προσωπικά, μιλώντας, ως φίλος του συγκροτήματος έχω να πω ότι οι VHALDEMAR δεν με απογοήτευσαν καθόλου με την κυκλοφορία τους. Απεναντίας μου προσέφεραν άλλον έναν δίσκο που θα ακούω και θα γουστάρω για πολύ πολύ καιρό. Οι φίλοι του κλασσικού και true metal καλά θα κάνουν να τους τσεκάρουν.

   


Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: