Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Οι δώδεκα αιώνιοι

Οι δώδεκα αιώνιοι by Justin Cronin

My rating: 3 of 5 stars

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε μια δοκιμασία για μένα. Ναι ως ένα σημείο οφείλεται ότι πλέον δεν διαβάζω με τους ρυθμούς που διάβαζα παλιότερα, αλλά δεν είναι αυτή η κύρια αιτία. Έφτασα πολλές στιγμές κοντά στην απόφαση να παρατήσω την ανάγνωσή του, αλλά τελικά δεν το έκανα.

Κατ' έναν τρόπο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο το δυνατόν καλύτερα θεωρώ ότι τα προτερήματα αυτού του βιβλίου είναι ταυτόχρονα και τα μειονεκτήματά του. Το μεγάλο, λοιπόν, προσόν του συγκεκριμένου συγγραφέα είναι η ικανότητα του να δημιουργεί χαρακτήρες με μεγάλη λεπτομέρεια. Είναι αλήθεια ότι αυτοί είναι πολύ ζωντανοί και δημιουργούν στον αναγνώστη αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας ανάλογα με τα κίνητρά τους, την συμπεριφορά τους κλπ. Κι επίσης δεν είναι μονοδιάστατοι. Θα αναθεωρήσετε αρκετές φορές για κάποιους από αυτούς, εφόσον έχετε την υπομονή να τελειώσετε το βιβλίο.

Αυτή, όμως, η γλαφυρότητα της περιγραφής των χαρακτήρων είναι που οδηγεί πολλές φορές σε πλατειασμούς που λειτουργούν επιβαρυντικά στην εξέλιξη της ροής της αφήγησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, το βιβλίο δεν βρίσκει ποτέ ρυθμό, παρά μόνο στο τέλος του που κορυφώνεται η δράση.

Επίσης, η δομή του κι ο τρόπος που αφηγείται τις ιστορίες των διάφορων χαρακτήρων ίσως μπερδέψει τους αναγνώστες και τους κάνει να νιώσουν ότι όλα αυτά είναι περιττά. Κι όμως δεν είναι, αφού αν καταφέρετε να τελειώσετε το βιβλίο θα καταλάβετε ότι όλες αυτές οι ιστορίες συναντιούνται όσο προχωράει η πλοκή του.

Τελικά, θεωρώ ότι καλά έκανα κι επέμεινα να το ολοκληρώσω αφού στο τέλος με άφησε με μια αίσθηση ικανοποίησης ως προς την κατάληξή του.

Ναι δεν είναι πρωτότυπο και δεν φέρνει κάτι καινούριο στον θρύλο των βρικολάκων, αλλά είναι καλογραμμένο και γεμάτο ζωντανούς χαρακτήρες. Θα έλεγα να κάνετε μια προσπάθεια να το διαβάσετε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: