Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

GRAVE – T – Silent Water



GRAVE – T – Silent Water

Seahorse Records


Η λέξη GRAVE είναι αρκετά συνηθισμένη στην ονοματοδοσία συγκροτημάτων είτε από μόνη της είτε ως μέρος πιο σύνθετου ονόματος. Οι Ιταλοί GRAVET  προφανώς γνωρίζοντας την κατάστασή αυτή πρόσθεσαν στο όνομα τους και το γράμμα Τ που μάλλον προέρχεται από την πόλη καταγωγής της μπάντας, το Τορίνο. Και λέω μάλλον, γιατί δυστυχώς πέραν του CD της παρούσας κυκλοφορίας το συγκρότημα δεν έχει συμπεριλάβει με αυτό κάποιο βιογραφικό σημείωμα.

Εν πάση περιπτώσει, ας ασχοληθούμε με την ουσία που είναι η μουσική. Οι GRAVET χαρακτηρίζουν τον ήχος τους ως alternative rock/metal. Ένα είδος που για να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω και δεν έχω εξοικειωθεί μαζί του, μιας και τα ακούσματά μου κινούνται σε πιο παραδοσιακές φόρμες του metal ήχου. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η ως άνω περιγραφή περιορίζει κάπως τους μουσικούς ορίζοντες της μπάντας, μιας και στην παρούσα κυκλοφορία τους καταφέρνουν να ενσωματώσουν διαφορετικές επιρροές και τάσεις και το κάνουν με έναν πολύ εύσχημο τρόπο.

Στις 10, λοιπόν, συνθέσεις που θα ακούσετε εδώ, θα διαπιστώσετε ότι το συγκρότημα διατηρεί μια καλή ισορροπία μεταξύ μελωδίας και δυναμικών riffs. Επίσης έντονα είναι τα groovie ρυθμικά μέρη που χαρακτηρίζουν τον ήχο τους, ενώ σε σημεία δεν τους λείπει και η καλώς εννοούμενη rocknroll βρωμιά που έχει σαφείς αναφορές στους γεννήτορες του είδους, MOTORHEAD. Το άλμπουμ όμως δεν είναι μονοδιάστατο αλλά αντίθετα έχει ποικιλία είτε ως προς τα φωνητικά, όπου το συγκρότημα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και πιο  brutal metalcore – μελωδικού death metal φωνές, είτε σε κάποιες συνθέσεις του που είναι εμφανής κι ο πειραματισμός με τον ήχο του και η ενασχόληση του με πιο progressive rock/metal φόρμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύνθεση με τον τίτλο «Blue Whale».

Πραγματικά μου είναι δύσκολο να παραλληλίσω τον ήχο τους με κάποιου ήδη γνωστού συγκροτήματος. Υπάρχουν, όμως, στιγμές στην κυκλοφορία αυτή που μου έφεραν κατά νου τους VOLBEAT και τους MUSTASCH.

Όπως ανέφερα, δεν είμαι γνώστης του είδους της μουσικής των GRAVET και προσπάθησα να είμαι όσο πιο περιεκτικός και αντικειμενικός γίνεται στην παρουσίαση του δίσκου τους. Παρόλα αυτά το «Silent Water» είναι μια αξιόλογη και καλά δουλεμένη κυκλοφορία που όποιος αρέσκεται και σε πιο εναλλακτικά ακούσματα καλό θα ήταν να την τσεκάρει.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: