Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ KAISAS – Martyria


KAISAS – Martyria

Sleaszy Rider Records


Οι KAISAS είναι το συγκρότημα του κιθαρίστα και μπασίστα Babis Kaisas, ο οποίος έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με πολύ γνωστά ονόματα της hard rock και heavy metal μουσικής και έχει επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα τόσο εντός της Ελληνικής σκηνής, αλλά και στο διεθνή χώρο. Αυτή είναι η 3η κυκλοφορία της μπάντας κι όπως σε κάθε κυκλοφορία του το σταθερό μέλος του συγκροτήματος είναι ο ίδιος. Στην παρούσα κυκλοφορία του έχει για συνοδοιπόρους τον τραγουδιστή Gordon McKintosh και τον ντραμερ Fotis Nestor Canister.

Μουσικά, για όσους δεν γνωρίζουν τους KAISAS, κινούνται κάπου μεταξύ hard rock και μελωδικού heavy metal ήχου. Στην παρούσα, όμως, κυκλοφορία του το συγκρότημα εμφανώς έχει γίνει ηχητικά πιο επιθετικό χωρίς όμως να απολέσει και την μελωδικότητα του.  Αυτή η «αλλαγή» οφείλεται πιστεύω και στην διάθεση του Babi που στο παρόν δίσκο ήθελε να «εκτονώσει» την οργή του για τις κοινωνικές αδικίες, την φτώχεια και την εν γένει κατάσταση του δυτικού πολιτισμού που αυτή την στιγμή επικρατεί παγκοσμίως. Εξάλλου γι’ αυτό διάλεξε και τον τίτλο “Martyria” για την νέα του δουλειά που έχει διπλό νόημα, όπως ο ίδιος λέει, ήτοι από τη μια σημαίνει την μαρτυρία, αλλά από την άλλη και τα μαρτύρια.

Όπως ανέφερα παραπάνω, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι σαφώς ο πιο επιθετικός δίσκος του συγκροτήματος αφού δίνεται έμφαση στο μελωδικό heavy metal στοιχείο του ήχου τους, χωρίς όμως, να παραλείπει και τις hard rock αναφορές. Σίγουρα, οι ταχύτητες εδώ έχουν ανέβει, αλλά από την άλλη η μελωδία και γενικά ο χαρακτηριστικός ήχος του συγκροτήματος παραμένει αναλλοίωτος. Δεν θα ξενίσει, δηλαδή, τους φίλους της μπάντας, αλλά θα φέρει και άλλους οπαδούς σε αυτήν πιστεύω.

Ο δίσκος αυτός, προσωπικά, μου δημιούργησε και μια γλυκιά νοσταλγία. Με μετέφερε κατά κάποιον τρόπο στα τέλη του 80, αρχές 90 που ακούγαμε hard rock και heavy metal καλλιτέχνες όπως ο ALICE COOPER, οι SCORPIONS, GUNS NROSES και DEF LEPPARD (δεν είναι τυχαίο που το τραγούδι «Steamin’» είναι αφιερωμένο στον κιθαρίστα Steve Clark). Η νοσταλγία, όμως, αυτή δεν έγινε επιτηδευμένα, αλλά είναι κάτι που οφείλεται στις επιρροές των μουσικών και την αγάπη τους για τη συγκεκριμένη μουσική.

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Το “Martyria” είναι μια πολύ καλή δουλειά μελωδικού heavy metal με έντονα hard rock στοιχεία που διαθέτει καλές ιδέες, ωραίες και χαρακτηριστικές μελωδίες και προσφέρει μια ποικιλία ακουσμάτων και συναισθημάτων στον ακροατή. Είναι μια δουλειά που ακούγεται πολύ ευχάριστα και σου δημιουργεί την διάθεση να την ακούσεις ξανά και ξανά.


Παραστατίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: