Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

STYGIAN OATH - Midnight Flames

 


STYGIAN OATH - Midnight Flames


Stormspell Records


Facebook


Να μην λέμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια και καταντάμε κουραστικοί. Ναι, η Ελληνική metal σκηνή πλέον βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και χρόνο με το χρόνο κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια κοινότητα των metal οπαδών. Αυτό έχει ως συνέπεια πλέον δουλειές Ελληνικών συγκροτημάτων να κυκλοφορούν από εταιρίες του εξωτερικού όπως στην περίπτωσή μας όπου το ντεμπούτο των Θεσσαλονικιών STYGIAN OATH κυκλοφορεί από την Stormspell Records.


Η μπάντα είναι ενεργή από το 2015 και μέχρι την φετινή κυκλοφορία του ντεμπούτου της κυκλοφόρησε το 2017 ένα single με τον τίτλο «Firebreed» και ένα EP το 2018 που φέρει ως τίτλο το όνομα αυτής. Με αργά, αλλά σταθερά βήματα το συγκρότημα έφτασε σε αυτό που είναι το όνειρο κάθε metal μουσικού, να κυκλοφορήσει δηλαδή τον πρώτο μεγάλης διάρκειας δίσκο του.


Ακούγοντας την παρούσα κυκλοφορία γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οι STYGIAN OATH έχουν ως καθοδηγητές στον τρόπο που δομούν τις συνθέσεις τους 2 εκ των μεγαλυτέρων συγκροτημάτων της σκηνής μας, ήτοι τους JUDAS PRIEST και τους IRON MAIDEN. Πέραν, όμως, των παραπάνω επιρροών τους, ο ήχος τους έχει υποστεί έντονη επίδραση κι από την U.S. heavy/power metal σκηνή. Θα έλεγα μάλιστα ότι ηχητικά είναι κοντά σε μπάντες όπως οι ZANDELLE, GOTHIC KNIGHTS, LIEGE LORD και HELSTAR.


Συνθετικά ο δίσκος κινείται σε καλά επίπεδα και μπορώ να πω ότι κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον μου από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή του. Δυστυχώς, όμως, εκεί που το συγκρότημα θέλει δουλειά για μένα είναι στα φωνητικά. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να θαυμάζεις ως μουσικός τραγουδιστές όπως ο Rob Halford ή ο James Rivera, αλλά το να τραγουδάς συνέχεια σε υψηλές νότες δεν σε καθιστά υψίφωνο. Με όλο τον σεβασμό προς την δουλειά των μουσικών αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα φωνητικά κάνουν την κυκλοφορία αυτή να ακούγεται κάπως μονότονη. Κατά την ταπεινή μου άποψη ως ακροατή κι όχι ως μουσικού γνώστη θεωρώ ότι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος χρειάζεται να βάλει περισσότερα στοιχεία στην ερμηνεία του, διότι μόνο ο ενθουσιασμός πολλές φορές δεν είναι αρκετός.


Στην πρώτη τους, λοιπόν, κυκλοφορία οι STYGIAN OATH μας δείχνουν ότι έχουν ταλέντο, έχουν ιδέες και πάθος, αλλά χρειάζεται να βάλουν κι άλλα στοιχεία στον ήχο τους προκειμένου να σταθούν σε μια πολύ απαιτητική κι ανταγωνιστική παγκόσμια metal σκηνή. Θεωρώ ότι έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αν τα δουλέψουν λίγο περισσότερο στην επόμενη κυκλοφορία τους θα καταφέρουν να μας δώσουν όμορφα πράγματα. Προς το παρόν ακούστε το ντεμπούτο τους και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: