Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Νυχτοπτερίτες


Νυχτοπτερίτες by George R.R. Martin

My rating: 4 of 5 stars

Τον George R.R. Martin φυσικά τον γνώρισα μέσω της γνωστής τηλεοπτικής σειράς GAMES OF THRONES κι ενός κόμικ που κυκλοφορούσε σε συνέχειες από Ελληνικό έντυπο που είχε ως θεματολογιά την φαντασία κι επιστημονική φαντασία. Η πρώτη μου όμως επαφή με τον γραπτό λόγο του συγγραφέα είναι το παρόν βιβλίο που ουσιαστικά είναι μια συλλογή διηγημάτων που κινούνται όλα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό που μου άρεσε στα διηγήματά του είναι ότι αποπνέουν μια ατμόσφαιρα που συναντάς στους συγγραφείς της χρυσής εποχής του είδους. Επίσης τα διηγήματα του συνδυάζουν με τρόπο ισορροπημένο δράση, μυστήριο, ενίοτε χιούμορ και μια έντονη φιλοσοφική διάθεση.

Από όλες τις ιστορίες που είναι καλές αυτή που προσωπικά ξεχώρισα είναι η δεύτερη που δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική στις ιστορίες σχετικά με τα ζόμπι και φυσικά η τρίτη που διακρίνεται για το μαύρο χιούμορ της και την κριτική της στον πόλεμο.

Γενικά μέσα από το βιβλίο αυτό κατάλαβα ότι ο George R.R. Martin είναι μεγάλο κεφάλαιο για την λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας και της φαντασίας κι ότι έχει ιδέες που δίνουν μια νέα και φρέσκια οπτική στα κλισέ του είδους.

Υγ. Το πρώτο διήγημα που έχει δώσει και τον τίτλο στο βιβλίο έχει μεταφερθεί σε ταινία μικρού προϋπολογισμού παλιά που είναι όμως αρκετά πιστή στο διήγημα και πρόσφατα σε σειρά που πέραν του τίτλου ελάχιστα κοινά έχει με την νουβέλα του συγγραφέα και μάλιστα μου φάνηκε τόσο μέτρια και κουραστική που ποτέ δεν την ολοκλήρωσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: