Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

EVIL CONSPIRACY - The Demons Mark

 


EVIL CONSPIRACY - The Demons Mark


Sleaszy Rider Records


Facebook


Από άποψη παραγωγικότητας και κυκλοφορίας δίσκων ο κλασσικός heavy και power metal ήχος ποτέ δεν ήταν καλύτερα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση βομβαρδιζόμαστε από πολλές κυκλοφορίες που κινούνται σε αυτό μουσικό ύφος σε βαθμό που είναι αδύνατον να τις ακούσουμε όλες. Κι αυτό είναι κρίμα διότι πιθανόν να χάνουμε και κάποιες πολύ αξιόλογες δουλειές. Το κοινό χαρακτηριστικό, βέβαια, της συντριπτικής πλειοψηφίας των ως άνω κυκλοφοριών είναι η εμμονή τους με τη δεκαετία του 80. Μάλιστα, καθ’ υπερβολή, θα πω ότι κάποιες ακούγονται πιο 80’ς κι από τα 80’ς.


Κατανοώ και βρίσκω απόλυτα λογική αυτή την εμμονή στην καλύτερη δεκαετία της μουσικής μας από άποψη δημιουργίας κι έμπνευσης, αλλά προσωπικά είμαι παιδί της δεκαετίας του 90 και μάλιστα των τελών αυτής. Μιας εποχής που ο κλασσικός heavy και power metal ήχος συντηρούνταν από μια σχετικά μικρή ομάδα συγκροτημάτων που κινούνταν κυρίως στον underground χώρο. Τώρα, βέβαια, κάποιες από αυτές έχουν γίνει μεγάλα ονόματα. Εκείνα τα συγκροτήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν δίσκους που ήταν εξαιρετικοί και πλέον θεωρούνται κλασσικοί στον ήχο μας. Αυτό είναι, λοιπόν, το παράπονό μου: γιατί στην εποχή μας δεν υπάρχουν συγκροτήματα να εμπνέονται από την περίοδο της δεκαετίας του 90;


Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν οι εκ της γης των Βαράγγων ορμώμενοι EVIL CONSPIRACY. Μια κυκλοφορία που με χτύπησε στο ευαίσθητο σημείο μου μιας και μου έφερε στο νου συγκροτήματα του heavy και power metal ήχου της δεκαετίας του 90. Το κάνουν δε με έναν τρόπο πολύ φρέσκο και εμπνευσμένο κι όχι σαν μια απλή αναπαραγωγή ή προσπάθεια μιμητισμού εκείνης της εποχής. Και μην ανησυχείτε έχουν επίσης έντονες επιρροές και από τη δεκαετία του 80.


Ο ήχος του συγκροτήματος είναι στιβαρός, δυναμικός και με καλές ποσότητες μελωδίας που δίνουν στις συνθέσεις το στοιχείο εκείνο που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι επιρροές τους θα έλεγα ότι προέρχονται κι από τις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Έχουν, δηλαδή, τόσο στοιχεία από την Αμερικάνικη όσο κι από την Ευρωπαϊκή σκηνή. Προσωπικά και χωρίς να μπορέσω να το εξηγήσω απόλυτα διαπίστωσα στον ήχο τους έντονες αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι MERCYFUL FATE και οι MORGANA LEFAY. Ειδικά προς τους τελευταίους ο συνειρμός μου πιθανόν να οφείλεται και λόγω της φωνής του τραγουδιστή του συγκροτήματος Fredrik "Frippe" Eriksson που μου έφερε στο νου τον Charles Rytkönen. Πέραν των παραπάνω επιρροών στη μουσική τους θα βρείτε αναφορές συ συγκροτήματα όπως οι ACCEPT και οι SANCTUARY/NEVERMORE.


Για μένα η παρούσα κυκλοφορία αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη αφού δεν κινείται στην πεπατημένη άλλων συγκροτημάτων που παίζουν heavy/power metal. Δεν είναι αποκλειστικά προσηλωμένοι στην δεκαετία του 80, αλλά αντλούν έμπνευση και από άλλες περιόδους πιο σύγχρονες των ως άνω ιδιωμάτων και κυρίως δημιουργούν έναν ήχο που ακούγεται οικείος αλλά και προσωπικός. Είναι μια δουλειά που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του ιδιώματος και ιδίως αυτούς που αγάπησαν μπαντάρες όπως οι MORGANA LEFAY, LEFAY και SANCTUARY.


Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι βρήκα πολύ έξυπνο τον τρόπο που κλείνουν τον δίσκο τους με την σύνθεση σε μορφή μπαλάντας που φέρνει τον τίτλο «Blow Your Mind» όπου το συγκρότημα μας συστήνεται και περιγράφει την δυναμικότητα του ήχου τους με μια άκρως μελωδική σύνθεση.



Νικόλαος Παραστατίδης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: