Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

THELEMITE Interview

 


Genre: Heavy Metal


Country: Greece


Questions by: Nick Parastatidis


Answers by: Yiannis Manopoulos (Guitars, Vocals)


Site: Facebook


1) Γεια σας. Στις 2 Ιουλίου κυκλοφόρησε η 2η δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο «Thelemism». Πως νιώθετε για το γεγονός αυτό και ποιες οι προσδοκίες σας;


«Αρχειοθετείται» μια ανοιχτή υπόθεση 8 χρόνων όσον αφορά την τεχνική πλευρά της κυκλοφορίας μας αυτής συγκεκριμένα, που έφυγε κατά μια –μη παρεξηγήσιμη- έννοια από πάνω μας.


Θέλω να πιστεύω ότι οι φίλοι των THELEMITE δικαιώθηκαν για την αναμονή τους, και ευελπιστούμε με την κυκλοφορία αυτή να αυξηθούν και να περνούν καλά μαζί μας.


Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την επιτυχία παρουσιάζοντας καθετί αξιόλογο και προσεγμένο με άποψη που να φέρει την υπογραφή μας.


2) Είστε από τους μουσικούς που ακούτε την δουλειά σας αφού κυκλοφορήσει ή αφήνετε κάποιο χρονικό διάστημα να περάσει και γιατί;


Την ακούω πολύ λίγο και πλέον αραιά έως καθόλου. Ανοίγω τα κομμάτια στο ΥΤ μόνο για να τα χρησιμοποιήσω για κάτι ως διεύθυνση.


Νομίζω αυτή η ακούσια κίνηση συναντάται σε όλους τους δημιουργούς, είναι κάτι ενστικτώδες, από τη στιγμή της κυκλοφορίας κάτι σε αποκόπτει από την διάθεση να ακούσεις το δικό σου υλικό.


Σε ενδιαφέρει να βρει τον δρόμο του στη δημοσιότητα, γιατί εσένα αφενός ζει για πάντα μέσα σου ως δημιουργός, αλλά και αδημονείς να το παίξεις ζωντανά ή να το δεις να ταξιδεύει με κάποιο άλλο τρόπο εισπράττοντας την αλληλεπίδραση του κοινού.


Η επίμονη τριβή με την παραγωγή του σε κάνει να αποζητάς ένα διάλειμμα για να το αντιμετωπίσεις από άλλη οπτική με καθαρό μυαλό στο μέλλον.


3) Ακούγοντας τον νέο δίσκο σας ολοκληρωμένο σκέφτεστε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά, τι να αλλάξετε σε αυτόν ή σας δίνει έμπνευση για το τι θα κάνετε διαφορετικά σε επόμενη κυκλοφορία σας;


Όλα αυτά! Γνωρίζεις τα λαθάκια ή τι θα ήθελες να κάνεις καλύτερα και αυτό κάποιες φορές σε εκνευρίζει προσωπικά... Ανυπομονούμε να δούμε τις νέες μας ιδέες να παίρνουν μορφή στον επόμενο δίσκο και να εφαρμόσουμε ο,τι πιστεύουμε ότι θα έχει τελειότερο αποτέλεσμα για το μέλλον.


4) Η εταιρία σας χαρακτηρίζει την νέα κυκλοφορία ως «painkiller» νούμερο 2. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι βέβαια κολακευτικός, αλλά μήπως σας αγχώνει κιόλας; Φοβάστε μήπως λειτουργήσει κι αρνητικά για τον δίσκο;


Όπως και να λειτουργήσει, πρόκειται για ένα σχόλιο που εκφράζει μια ακόμη γνώμη για μας.


Δεν προσχεδιάστηκε, η Sleaszy Rider έχει αυτή την αίσθηση ακούγοντας το άλμπουμ και χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό από ενθουσιασμό, και ενίοτε με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις για αυτό, που άλλωστε είναι η δουλειά τους.


Προϊδεάζει με πομπώδες τρόπο το target group του ήχου, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτήσει ούτε και με πρόθεση να υπάρξει σύγκριση με ένα άλμπουμ επιτομή-Βίβλο του heavy metal.


Είναι ενθαρρυντικό για εμάς να υπάρχει αυτή η αφετηρία, και, κακά τα ψέματα, αν θες να είσαι πρωταθλητής, κοιτάς  τι δημιουργεί ο καλύτερος και όχι αυτοί του επιπέδου σου.


Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι εξίσου εμβληματικό κάποια στιγμή στην πορεία μας.


Το Painkiller είναι το GOAT του heavy metal.. χιλιάδες μουσικοί προσπαθούν να το προσεγγίσουν σαν υπόσταση, και αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι για αυτό ως μπάντα, είναι ότι θεωρούμε ότι βρισκόμαστε από την πλευρά αυτών που το κάνουν αξιοσημείωτα.


5) Αν δεν κάνω λάθος έχουν περάσει 8 χρόνια μεταξύ του ντεμπούτου και του νέου σας δίσκου. Αυτά τα 8 χρόνια πως επιδρούν στο συγκρότημα τόσο σε θέμα έμπνευσης όσο και προσωπικότητας;


Παρότι τα κομμάτια ξεκίνησαν να γράφονται όταν ήμουν 25, δεν έχουμε χάσει το πάθος μας για μουσική, και αυτό ακούγεται και στον δίσκο.


Όλα βελτιώθηκαν σε αυτό το μεσοδιάστημα.


Πορεύτηκα στην μουσική βιομηχανία, κέρδισα εμπειρία σε όλους τους τομείς, ωρίμασα σαν άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης.


Έμπνευση πάντα υπάρχει όσο υπάρχουν ανθρώπινα συναισθήματα, και εμείς έχουμε την ικανότητα να τα μελοποιούμε.


Θεωρώ ότι το συγκρότημα στον τρίτο δίσκο θα έχει επιτρέψει στους ακροατές μας να σχηματίσουν άποψη για το τι εστί THELEMITE, προσδίδοντας μας έτσι χαρακτήρα.


Είμαστε όλοι ωριμότεροι και πιο επαγγελματίες από ποτέ, και η έμπνευσή μας δεν σταματά ποτέ.


Πάντα νιώθουμε, πάντα εμπνεόμαστε, και πάντα γράφουμε.


6) Αν σε βάλω σε διαδικασία σύγκρισης της πρώτης σας δισκογραφικής δουλειάς με την παρούσα ποιες θα έλεγες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές;


Τα 8 χρόνια συνετέλεσαν στο να γίνει το άλμπουμ συμπαγές και ολοκληρωμένο, κάτι που επιδίωξα να βελτιώσω σε σχέση με το πρώτο, φτάνοντας το στο επίπεδο που το θέλαμε.


Η διάρκεια του περιορίστηκε σε βινυλιακή.


Το διακρίνει ομοιογένεια που δεν συναντάται στο πρώτο, έχει δοθεί έμφαση στο μέταλ στοιχείο, και όλα έγιναν σωστότερα.


Η εικόνα μου ήταν πιο ξεκάθαρη για το πώς πρέπει να παρουσιαστεί και ήμουν σίγουρος για το πού έπρεπε να το πάω εικαστικά.


Είμαι προσωπικά πιο φιλοσοφημένος, πιο επαγγελματίας, και έχω περισσότερη κατανόηση για το πώς λειτουργεί η μουσική βιομηχανία, πράγμα που μας βοηθάει στο να γίνουμε πιο μεθοδικοί.


Αυτό που παραμένει είναι η «έξω από το κουτί» προσέγγιση μας, η ελευθερία που μας διακρίνει στο πώς να εκφραζόμαστε, και το πάθος μας που παραμένει αναλλοίωτο.


Πιστεύουμε ακόμα στο heavy metal!


7) Ας μιλήσουμε λίγο και για το στιχουργικό μέρος της παρούσας κυκλοφορίας. Με τι θέματα καταπιάνεστε στην παρούσα δουλειά και γενικά τι σας εμπνέει να γράψετε στίχους;


Στο THELEMISM οι στίχοι κυμαίνονται από ηρωικά fantasy -φουτουριστικά κατορθώματα μέχρι εντελώς θνητά και εσωτερικά προσωπικά συναισθήματα.


Από τη μια αναλόγως το ύφος του κομματιού υπάρχει επική θεματολογία, και από την άλλη στίχοι που περιγράφουν προσωπικά πάθη και ανησυχίες.


Το Violator μιλά για την ερωτική εκδικητικότητα, τα I Love Death/ Psycho για σκοτεινά, ανθρώπινα συναισθήματα, Unholy Steel/ In for the Kill προειδοποιούν για ρομποτοειδή που έρχονται να σπείρουν τον όλεθρο στην καταδικασμένη ανθρωπότητα, το Exile και το Eternal Evil έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα θα έλεγα σε μια κολασμένη κατάσταση όπου οι φταίχτες πληρώνουν για τις αμαρτίες τους, και το Anatolia αποτελεί φόρο τιμής μας σε Γενοκτονίες του παρελθόντος που ελπίζουμε να μείνουν στο ράφι της ιστορίας αλλά να μην ξεχαστούν.



8) Μιας και στην παραπάνω ερώτηση πιάσαμε την συζήτηση περί έμπνευσης, ως μουσικοί έχετε αυτή την αγωνία ή τον φόβο ότι κάποια στιγμή μπορεί να οδηγηθείτε σε μουσικό αδιέξοδο;


Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, και όχι μόνο επειδή δεν δεχόμαστε πιέσεις από τρίτους για να επισπεύσουμε την συνθετική μας διαδικασία, αλλά και γιατί εάν δεν ήμαστε συνθέτες μουσικής, δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά.


Προσωπικά έχω την ιδιότητα να δημιουργώ μουσική όπως εκάστοτε μου ζητηθεί στην δραστηριότητα μου ως μουσικός παραγωγός.


Όσον αφορά το συγκρότημα τώρα, συνθέτουμε όταν νιώθουμε, αυτό που βγαίνει από την ψυχή μας, και έτσι πάντα είναι εκεί, δίπλα μας, η ικανότητα να αποτυπώσουμε την μουσική μας.


Για  την επαναληπτικότητα και τον κορεσμό, κανείς δεν τα απέφυγε ποτέ, ούτε οι μεγάλοι μας καλλιτέχνες.


Είναι στοιχείο της φύσης και είμαστε και εμείς ενσωματωμένοι σε αυτό.


Προσπαθείς να φτιάχνεις όμορφα πράματα, με την υπογραφή σου, και αν καταφέρεις να προσφέρεις κάτι καινούριο, που είναι σπάνιο και πρόκληση, ακόμα καλύτερα.


9) Τι πρέπει να κάνει ένα ελληνικό συγκρότημα προκειμένου να πείσει το metal κοινό (ντόπιο και ξένο) να το εμπιστευτεί;


Αρχικά να είναι ενεργό μέλος του κύκλου του. Τα μέλη καλό είναι να έχουν φυσική παρουσία στην μουσική σκηνή του τόπου τους, να δημιουργούν φιλίες, να ενσωματώνονται σε παρέες, και να συνεργάζονται.


Δεν πρέπει να προωθείς ένα προφίλ στα σόσιαλ που να είναι Self-absorbed αλλά ανύπαρκτο κοινωνικά.


Για τα πρώτα στάδια της πορείας σου, η εμπιστοσύνη του κόσμου πρέπει να είναι κάτι που επιδιώκεις και πάντα να σέβεσαι.


Για το δημιουργικό κομμάτι, χρειάζεται ταλέντο, επαγγελματική παρουσίαση του υλικού στο κοινό και επαγγελματική στάση σε κάθε βήμα της διαδικασίας.


Η νοοτροπία παίζει ρόλο. Πρέπει να παρουσιάζεσαι σαν καλλιτέχνης που δείχνει τον δρόμο με αυτοπεποίθηση αλλά όχι έπαρση χωρίς να γίνεσαι κουραστικός, και να μην δείχνεις ανασφάλεια.


Ο κόσμος ψάχνει νέα μουσικά είδωλα και νέα αγαπημένη μουσική, ενθουσιάζεται, διψάει πάντα για αυτό, είναι φανς, και πρέπει να τους το δίνεις με τον τρόπου που χρειάζεται.


Για να γίνουν φανς σου, να σε ακολουθούν από ενδιαφέρον και όχι εξαναγκασμό, κάνε αυτό που έκαναν σωστά αυτοί που αγαπάς εσύ.


Όσο φαίνεσαι για το φιλαράκι της διπλανής πόρτας, και είσαι πιο πολύ «καφενειακός» παρά «καλλιτεχνικός», θα σε αντιμετωπίζουν ανάλογα.


Ισχύει για τον επίδοξο μουσικό κάθε χώρας.


Το μήνυμα είναι το ίδιο.


10) Το όνομα του συγκροτήματος το έχετε πάρει από μια φιλοσοφία του Aleister Crowley όπου, αν καταλαβαίνω καλά, πρεσβεύει ότι ο καθένας μας ατομικά πρέπει να βρει την δική του πραγματική επιθυμία. Εσείς την έχετε βρει ή είστε σε διαδικασία αναζήτησης;  Υπάρχει πιστεύεις μια πραγματική επιθυμία ή κι αυτή μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου;


Τις ατομικές μας επιθυμίες τις ανακαλύπτουμε μόλις αποκτήσουμε συνειδητότητα κάποιο διάστημα μετά από την γέννηση μας.


Στην διάρκεια της ζωής μας μαχόμαστε να διεκδικήσουμε ο,τι θεωρούμε ότι μας αναλογεί.


Αυτό που αναζητούμε πραγματικά είναι οι μέθοδοι για να προσεγγίσουμε την απόλυτη ικανοποίηση των ατομικών μας επιθυμιών


Οι προτεραιότητες αλλάζουν στη ζωή για την κάλυψη των προσωπικών μας αναγκών και η αλλαγή στην σειρά ή η αποτυχία μας να εκπληρώσουμε όλες μας τις επιθυμίες δημιουργεί τα λεγόμενα απωθημένα.


Από τις στάχτες παλιών επιθυμιών γεννιούνται νέες, αλλά η Αληθινή Θέληση, είναι η απόλυτη μας κατεύθυνση προς την προσωπική μας ολοκλήρωση που συντηρεί τα όνειρα και τις ηδονές μας και μας φτάνει στην επίτευξη του απώτερου σκοπού μας στη ζωή.


Είναι η οριοθέτηση των προσωπικών μας ηθικών αξιών και μας κάνει να ξεχωρίζουμε, δίνοντας μας ατομικές ιδιότητες που μας κάνουν να διαπρέπουμε   ξεχωριστά όπως οραματιζόταν ο Πλάτωνας .


11) Ας γυρίσουμε και σε πιο ρεαλιστικά πράγματα. Κυκλοφορήσατε το νέο σας δίσκο σε μια περίοδο που λόγω «πανδημίας» το έργο προώθησής του γίνεται δύσκολο κι εννοώ ότι δεν είναι τόσο εύκολο να δώσετε συναυλίες ή αν δώσετε θα ναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει για metal show (καρέκλες, μάσκες  κ.λπ.). Ποιες οι σκέψεις σου επί του θέματος και πως μπορεί ένας μουσικός και μια σκηνή ολόκληρη να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες;


Λοιπόν, δεδομένων των συνθηκών η προπώληση τα πήγε περίφημα, είναι αστείο αλλά σχεδόν μας τελείωσαν τα αντίτυπα και θα χρειαστεί η εταιρία να μας τροφοδοτήσει με περισσότερα.


Αυτό δείχνει ότι οι φίλοι των γκρούπ στηρίζουν με την μέθοδο αυτή τους καλλιτέχνες ώστε να μπορέσουν να τους προσφέρουν αυτές τις λίγες στιγμές συντροφιάς με την τέχνη τους.


Έχοντας μόλις γυρίσει από συναυλία με τους MAIDENANCE στην Μυτιλήνη, θα πω οτι ο κόσμος τήρησε με ευλάβεια το υγειονομικό πρωτόκολλο, και με την αγάπη, φιλοξενία και ενδιαφέρον που μας έδειξε, αμφότεροι ξεχάσαμε τον περιορισμό της καθιστής θέασης.


Μας λείπει αφάνταστα και των δυο πλευρών η συνηθισμένη μορφή μιας συναυλίας με όρθιους συνωστισμένους οπαδούς που τα σπάνε και μας δίνουν φοβερή ενέργεια, αλλά δεν είναι όπως αποδεικνύεται αυτοσκοπός.


Στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίας υπάρχουν κουλτούρες που υποστηρίζουν την μορφή αυτή θέασης στον αθλητισμό αλλά και την μουσική, όπως στην Αγγλία ή στην Ιαπωνία πχ.


Μην ξεχνάμε οτι στην Ιαπωνία ανέκαθεν φορούσαν μάσκες στα ΜΜΜ.


Αυτά τα γράφω καθαρά παρηγορητικά και δεδομένης της περιοριστικής αυτής κατάστασης.


Το φανερό πρόβλημα είναι η αποχή γενικότερα συναυλιών, η δυσκολία στην οργάνωση τους λόγω κλίματος αβεβαιότητας και η αγωνία για το αύριο.


Δυσχεραίνει σε κάθε περίπτωση το έργο προώθησης δουλειάς και επαφής με τους φίλους.


12) Ποιες οι αντιδράσεις από κοινό και δημοσιογράφους για τη νέα σας κυκλοφορία. Είναι κάποια χαρακτηριστικά σχόλια σχετικά με τη νέα σας δουλειά που θα θέλατε να μοιραστείτε εδώ;


Δεν περιμέναμε την τόση αλληλεπίδραση ούτε κάποιες διθυραμβικές κριτικές.


Μας ενδιαφέρουν οι αυστηρές και δομημένες κριτικές, τις σεβόμαστε όλες και κάθε μια έχει σημασία για την πορεία μας.


Κάθε άνθρωπος που αφιερώνει χρόνο για να γράψει, ή χρήμα για να στηρίξει την προσφορά των cd μας, έχει τον σεβασμό μας και μακάρι να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε.


Για όλους αυτούς τους ανθρώπους είμαστε εδώ, και μας ενδιαφέρει να ικανοποιήσουμε και να κερδίσουμε τον σεβασμό από τους απαιτητικούς αλλά και τους αμφισβητίες μας. Αν δεν αρέσουμε είναι θέμα γούστου και επίσης σεβαστό!


Πάντως οι κριτικές είναι αναπάντεχα θετικές, όλες στην κατεύθυνση που θέλαμε, βοηθούν απίστευτα στο πρόμο, και οι φίλοι μας μιλούν για μια δουλειά αμιγώς heavy metal!!!!


Μου αρέσει που μας αντιμετωπίζουν με μια δεδομένη αυστηρότητα και έχουν προσδοκίες από μας.


Δεν θα ξεχώριζα κάποιο σχόλιο, αλλά φυσικά και κολακευόμαστε όταν θεωρούμαστε ιδιαιτέρως καλοί στο συνθετικό/ παραγωγικό τομέα, ότι ξέρουμε να γράφουμε τραγούδια, και κυρίως, ότι δεν είμαστε μίμοι, αλλά κάποιοι που χρησιμοποιούν τις επιρροές τους με αξιόλογο τρόπο και περηφάνια για να δημιουργήσουν το δικό τους χαρακτήρα.


13) Χαζή ερώτηση, αλλά είναι ιδέα μου ή το λογότυπο του συγκροτήματος είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που εμπεριέχει αναφορά στους μεγάλους SAVATAGE;


Δεν είναι χαζή ερώτηση και χαίρομαι που ερωτήθηκε για να διευκρινιστεί!


Φυσικά και πρόκειται για την SAVATAGE γραμματοσειρά.


Χρησιμοποιήσαμε στην επέτειο του CHRIS OLIVA την γραμματοσειρά αυτή ως tribute, και, μου άρεσε τόσο γραφιστικά, που στο μάτι μου δεν μπορούσα να βρω κάτι πιο ικανοποιητικό που να ταιριάζει με τα γράμματα του ονόματός μας και το κράτησα!


Την θεώρησα aesthetic 80s, σκέφτηκα ότι για τις νέες γενιές μόνο θετικό μπορεί να είναι γιατί έχει 80s αισθητική, φαίνεται όμορφο, φέρνει τον κόσμο σε επαφή με το κλασσικό μέταλ ύφος, και θα πρέπει κάποιος να είναι μίζερος για να το δει με αρνητικό μάτι. Άτομο δηλαδή που δεν μας ενδιαφέρει ως THELEMITE.


14) Να μην σας κουράσω παραπάνω, γιατί έχετε και πιο σοβαρές δουλειές να κάνετε. Θα ήθελα να κλείσετε την συνέντευξη με όποιον τρόπο επιθυμείτε εσείς και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία για τον νέο σας δίσκο.


Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ωραίους διαλόγους όπως αυτός μαζί σας!


Ευχαριστούμε θερμά για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.


Ενημερώνουμε ότι είμαστε εδώ, η μπάντα σπέρνει, έχουμε κέφια για heavy metal και σύντομα θα τα σπάσουμε και από κοντά!!!


Τσεκάρετε το THELEMISM!


Stay Heavy!


Δεν υπάρχουν σχόλια: