Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

MSG – Immortal

 


MSG – Immortal


Nuclear Blast Records


Homepage


Ο Michael Schenker είναι από τους αγαπημένους μου κιθαρίστες. Θεωρώ ότι το όλο ύφος του έχει βαθιά επίδραση στον heavy metal ήχο. Οι κυκλοφορίες του και ιδίως αυτές που κυκλοφόρησε ως MSG είναι από τις αγαπημένες μου. Όταν, λοιπόν ένας τέτοιος θρύλος αποφασίζει να κυκλοφορήσει καινούριο δίσκο, πάντα έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Για να το εξηγήσω, από την μια έχω την ελπίδα ότι θα ακούσω κάτι πραγματικά καλό κι από την άλλη είμαι επιφυλακτικός μήπως και πλέον δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο από αναμασήματα του παρελθόντος. Τις ίδιες, λοιπόν, αμφιβολίες είχα και για την παρούσα κυκλοφορία.


Η κυκλοφορία «Immortal» πέραν του ότι είναι ο νέα δίσκος των MSG, έχει και μια επετειακή διάσταση μιας και σηματοδοτεί την 50ετή παρουσία του εν λόγω καλλιτέχνη στην hard rock και metal σκηνή. Ενός μουσικού που ο τρόπος παιξίματός του και οι συνθέσεις του έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στον ήχο μας. Μάλιστα στον δίσκο αυτό συμμετέχουν μερικά από τα μεγάλα ονόματα της hard rock και metal μουσικής και θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια όπως οι: Ralf Scheepers, Joe Lynn Turner, Michael Voss, Gary Barden, Robin McAuley, Doogie White, Derek Sherinian κ.α.   


Όλα τα παραπάνω είναι αρκούντως εντυπωσιακά, αλλά η ουσία είναι πάντα η μουσική. Στον δίσκο αυτόν ακούμε τον χαρακτηριστικό hard ‘n’ heavy ήχο που μας έχει συνηθίσει ο Michael Schenker από τις πρώτες κιόλας κυκλοφορίες του συγκροτήματος. Με λίγα λόγια δυναμικές συνθέσεις με έντονο το στοιχείο της μελωδίας και φυσικά εμπλουτισμένες με τα ευφυή κιθαριστικά σόλο αυτού του μεγάλου μουσικού. Μάλιστα, στην κυκλοφορία αυτή καταφέρνει να ακούγεται ταυτόχρονα παλιομοδίτης αλλά και συγχρόνως, γεμάτος φρέσκες ιδέες. Ειλικρινά είναι εντυπωσιακό ότι μετά από 50 χρόνια ο εν λόγω κιθαρίστας καταφέρνει ακόμη να διατηρεί φρεσκάδα στις συνθέσεις του, αλλά και το ίδιο πάθος με αυτό του ξεκινήματος της σταδιοδρομίας. Στοιχεία που φυσικά ενδυναμώνει και η πολύχρονη εμπειρία του και ωριμότητά του στον ήχο αυτό. Ίσως, η εξήγηση σε αυτό να κρύβεται στην δική του δήλωση, ότι ακόμη και τώρα αισθάνεται σαν να είναι 16 χρονών και δεν έχει ξεχάσει τον πραγματικό λόγο που συνθέτει μουσική κι αυτό είναι η χαρά της δημιουργικότητας.


Ο δίσκος «Immortal» είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμένα, μιας και στέκεται επάξια στο ύψος των σπουδαίων δημιουργιών του εν λόγο μουσικού. Μια κυκλοφορία που ακούς ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς ποτέ να σε κουράζει ή να κάνει «κοιλιά». Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε στην διαδικασία να πατήσετε το πλήκτρο «skip» όσο την ακούτε. Παρόλα αυτά, έχω κι εγώ κάποιες συνθέσεις που ξεχώρισα περισσότερο από τις άλλες. Αυτές είναι: «Drilled To Kill» που θα λατρέψουν οι φίλοι των ACCEPT και JUDAS PRIEST, «Knight Of The Dead» που έχει μια DEEP PURPLE/RAINBOW αισθητική, «Devil's Daughter» με την πολύ ανεβαστική διάθεση, « Sail The Darkness» που ναι ξεκάθαρα φόρος τιμής στον μεγάλο DIO και το «Come On Over».


Δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσω παραπάνω. Η κυκλοφορία είναι πολύ καλή κι αξίζει να την ακούσετε.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: