Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ICE WAR – Sacred Land

 


ICE WAR – Sacred Land


Fighter Records


Facebook


Οι ICE WAR είναι το πρότζεκτ ενός μουσικού από τον Καναδά του Jo Capitalicide που ως άλλος Quorthon έχει να αναλάβει τα πάντα στο συγκρότημα, από σύνθεση, φωνητικά μέχρι και παίξιμο όλων των μουσικών οργάνων. Ένα εντυπωσιακό εγχείρημα το δίχως άλλο. Η μπάντα αυτή, λοιπόν, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών οπαδών του κλασσικού heavy metal ήχου και θα έλεγα ότι έχω ακούσει και διαβάσει αρκετά κολακευτικά σχόλια σχετικά με αυτούς. Οπότε η νέα τους κυκλοφορία με τίτλο «Sacred Land» μου έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους ακούσω κι εγώ.


Χαρακτηριστικό θα έλεγα των ICE WAR είναι ότι ακούγονται ως συγκρότημα παλιάς σχολής σε όλα τους, από τις συνθέσεις μέχρι και την παραγωγή. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο που θα λατρέψουν οι φίλοι του 70’ς και 80’ς obscure metal ήχου, αλλά πιθανόν να ξενίσει τους φίλους που έχουν συνηθίσει σε πιο σύγχρονες και καθαρές παραγωγές. Κι, όμως, αν ακούσετε καλά και δώσετε μια ευκαιρία στην εν λόγω κυκλοφορία θα διαπιστώσετε ότι η παραγωγή αυτή δεν έχει επιλεχθεί προς εντυπωσιασμό, αλλά γιατί ταιριάζει γάντι στις συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ και τις κάνει να ξεχωρίζουν.


Οι 7 συνθέσεις που περιέχονται στον δίσκο «Sacred Land» κινούνται σε μεσαίες ταχύτητες κι αρκετές φορές προσεγγίζουν το doom metal ιδίωμα. Βεβαίως, ο ήχος των ICE WAR διαθέτει αρκετές επιρροές από το NWOBHM ιδίωμα, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι οι κυρίαρχες. Μάλιστα θα έλεγα αν άκουγα την κυκλοφορία αυτή χωρίς να ξέρω την χώρα προέλευσης της μπάντας ότι οι ICE WAR προέρχονται από Σκανδιναβική χώρα και δη την Σουηδία. Στις συνθέσεις που κινούνται σε μεσαίες ταχύτητες η τραχύτητα του ήχου τους, αλλά και η αίσθηση μελωδίας που έχουν μου έφερε στο νου συγκροτήματα όπως οι HEAVY LOAD και οι GOTHAM CITY. Όταν δε αποφασίζουν να μπουν στα χωράφια του doom metal ήχου τότε στις συνθέσεις τους ακούς αναφορές στους τεράστιους CANDLEMASS κατά κύριο λόγο και σε δεύτερο βαθμό στους BLACK SABBATH.


Ακούγοντας, λοιπόν, την εν λόγω κυκλοφορία προσεκτικά μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει κάποιος θόρυβος γύρω από το όνομα του συγκροτήματος στον χώρο της underground metal σκηνής. Είναι μεν ένα συγκρότημα που ανήκει στο κίνημα του NWOTHM, αλλά διαφέρει από την πλειονότητα αυτών διότι αντλεί επιρροές από πιο obscure συγκροτήματα και το κάνει με ένα τρόπο πρωτότυπο και φρέσκο. Κατά την άποψή μου πρόκειται για μια κυκλοφορία που αξίζει να ακούσετε και να ασχοληθείτε επίσης και με τις προηγούμενες κυκλοφορίες του.



Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: