Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

CLAYMOREAN - Eulogy for the Gods

 


CLAYMOREAN - Eulogy for the Gods


Stormspell Records


Facebook


Η ιστορία του συγκεκριμένου συγκροτήματος ξεκινάει κάπου το 1994, όταν ξεκινούσαν υπό το όνομα CLAYMORE. Με αυτό το όνομα δραστηριοποιήθηκαν από το 1994 μέχρι και το 2003 που είναι ουσιαστικά και η πρώτη περίοδος του συγκροτήματος. Από το 2003 μέχρι το 2012 η μπάντα δεν είχε καμιά δραστηριότητα και επανήλθε ξανά στην ενεργό δράση το 2012 πάλι υπό το όνομα CLAYMORE. Το 2014 για λόγους που δεν γνωρίζω άλλαξαν το όνομα τους σε CLAYMOREAN κι έκτοτε κυκλοφορούν  υπό αυτό τις νέες τους δισκογραφικές δουλειές.


Τον Σεπτέμβρη του 2021 πρόκειται να κυκλοφορήσουν τη νέα τους δουλειά με τίτλο «Eulogy For The Gods». Ο δίσκος αυτός αποτελείται από 8 συνθέσεις εκ των οποίων η μία είναι διασκευή στο κλασσικό τραγούδι «The Burning of Rome (Cry for Pompeii)» των VIRGIN STEELE και μια επανηχογράφηση της σύνθεσης που έγραψε γι’ αυτούς ο Cederick Forsberg (BLAZON STONE/ROCKA ROLLAS) με τίτλο «Blood of the Dragon» που είχαν κυκλοφορήσει ως single το 2019.


Το συγκρότημα στιχουργικά εμπνέεται από το είδος της ηρωικής - επιστημονικής φαντασίας και θα έλεγα ότι ανάλογο είναι το μουσικό του ύφος. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μπάντα που κινείται στον χώρο του heavy και power metal ήχου και διαθέτει κάποια επικά στοιχεία. Οι επιρροές τους σαφώς προέρχονται από την 80’ς metal σκηνή και σίγουρα συγκροτήματα όπως οι VIRGIN STEELE και οι MANILLA ROAD αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευσης για την μπάντα. Πέρα, όμως, των παραπάνω διέκρινα κάποια ψήγματα επιρροών από τον μεγάλο DIO, τους BLIND GUARDIAN και ZED YAGO. Ως προς τους τελευταίους, πιθανόν, η εντύπωση αυτή να μου δημιουργήθηκε λόγω και της τραγουδίστριας της μπάντας, Dejana Garčević. Κλείνοντας τις αναφορές μου στις επιρροές και τις παρομοιάσεις και προκειμένου να σας δώσω μια καλύτερη δυνατή εικόνα του ήχο του συγκροτήματος θα προσθέσω ότι ηχητικά συγγενεύουν πολύ και με σύγχρονες μπάντες όπως οι WHITE SKULL και CRYSTAL VIPER.


Ο δίσκος στο σύνολό του ακούγεται πολύ ευχάριστα χωρίς ποτέ να πλατειάζει ή να καταφεύγει σε ανούσιες υπερβολές κι εφήμερους εντυπωσιασμούς. Οι συνθέσεις του σου δίνουν αυτή την αίσθηση του γνώριμου και του οικείου χωρίς, όμως, να αναμασούν στείρα παλιές και κλασσικές ιδέες. Αντίθετα διαθέτουν φρεσκάδα και ποικιλία. Τέλος και η παραγωγή είναι καθαρή, δυναμική και δίνει στον ήχο του συγκροτήματος μια 80’ς αισθητική χωρίς να ακούγεται επιτηδευμένη.


Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορώ να πω ότι οι CLAYMOREAN προσφέρουν έναν δίσκο που ακούγεται ευχάριστα, έχει καλές στιγμές και σίγουρα μπορεί να προσφέρει αρκετές συγκινήσεις σε όσους αγαπούν τον κλασσικό heavy/power metal ήχο.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: