Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

GRAYWITCH – Rise Of The Witch

 


GRAYWITCH – Rise Of The Witch


Sleaszy Rider Records


Homepage


Σήμερα θα παρουσιάσω την κυκλοφορία ενός συγκροτήματος από την πόλη που μένω, την Θεσσαλονίκη. Έχω την αίσθηση ότι η πόλη μου είναι ίσως πιο γνωστή για την ακραία σκηνή της ή τουλάχιστον έδειχνε εδώ και κάποια χρόνια ότι είναι πιο παραγωγική σε αυτό το στυλ ήχου. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη Θεσσαλονίκη έχουν προέλθει και σπουδαία συγκροτήματα του κλασσικού metal ήχου όπως οι SARISSA και οι VAVEL. Βεβαίως έχουμε κι άλλους αξιολογότατους μουσικούς και μπάντες όπως Gus G, CRYSTAL TERAS, EMERALD SUN κ.λπ. Σε αυτή, λοιπόν, την μεγάλη ομάδα του εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενου heavy/power metal ήχου έρχονται να προστεθούν και οι GRAYWITCH με το ντεμπούτο τους που φέρει τον τίτλο «Rise Of The Witch».


Το συγκρότημα μουσικά κινείται κάπου μεταξύ του heavy και power metal ήχου με σαφείς επιρροές από την Γερμανική σκηνή που ναι και προσωπική αδυναμία του γράφοντος. Παρόλα αυτά σε αρκετές συνθέσεις τους θα βρείτε και τις απαιτούμενες αναφορές στους μεγάλους IRON MAIDEN.


Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε ποια είναι τα υλικά που χρειάζεται για να «μαγειρέψεις» τον κλασσικό heavy/power metal ήχο. Επίσης είναι αντιληπτό ότι στην εποχή μας κυκλοφορούν σχεδόν καθημερινά πολλές δουλειές αυτού του ιδιώματος. Αυτό, όμως, που μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείς αυτά τα υλικά, το πάθος που βάζεις και φυσικά την δημιουργικότητα με την οποία τα χρησιμοποιείς. Ναι είναι κάπως σαν την μαγειρική το όλο θέμα. Πολλοί μάγειρες, ρε παιδί μου, μαγειρεύουν το ίδιο φαγητό, αλλά κάποιοι το κάνουν καλύτερο. Ε αυτή είναι και η περίπτωση των GRAYWITCH.


Όπως προανέφερα ο ήχος τους σαφώς «θυμίζει» μεγάλα συγκροτήματα, αλλά δεν τα αντιγράφει. Καταφέρνουν με τον δικό τους τρόπο να δώσουν στις συνθέσεις την δική τους ταυτότητα και μάλιστα να σε εκπλήξουν ευχάριστα με το πώς εξελίσσουν τις συνθέσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι με τίτλο «My Comrade» όπου ξεκινάει με μια ατμοσφαιρικά παιγμένη μουσική σε πιάνο (να πω την αμαρτία μου: σε σημεία η μελωδία μου έφερε στο νου το τραγούδι «Κάνω Μια Ευχή» από τους ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ)  για να εξελιχθεί σε μια σύνθεση δυναμικού, μελωδικού και ταυτόχρονα επικού heavy metal εμπνευσμένο από την μεγάλη παράδοση των RUNNING WILD και των HELLOWEEN. Επίσης, δεν διστάζουν να κινηθούν και σε πιο εμπορικά hardnheavy μονοπάτια όπως το πολύ πιασάρικο τραγούδι με τίτλο «Where are you, Baby». Οι GRAYWITCH έχουν στο ντεμπούτο τους μια ποικιλία συνθέσεων που θυμίζει τις κυκλοφορίες των μεγάλων 80’ς συγκροτημάτων κι αυτό είναι που κάνει την όλη κυκλοφορία απολαυστική και σε κανένα σημείο κουραστική ή αδιάφορη.   


Οι GRAYWITCH κάνουν στην παρούσα κυκλοφορία τους κατάθεση ψυχής και πάθους. Εκπέμπουν αυτή την ανιδιοτελή αγάπη του οπαδού για το heavy metal ήχο, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ωριμότητα να δημιουργήσουν συνθέσεις με προσωπικότητα. Συνθέσεις που σου ακούγονται γνωστές, αλλά ταυτόχρονα φρέσκες και γεμάτες όμορφες ιδέες και μελωδίες. Μια κυκλοφορία που θα κάνει αίσθηση σε όλους τους φίλους μεγάλων συγκροτημάτων όπως οι RUNNING WILD, GAMMA RAY, STORMWITCH και IRON MAIDEN.


Κλείνοντας την παρουσίαση θέλω να πω ότι μαζί με DISTANT PAST η παρούσα κυκλοφορία, για φέτος, είναι από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες από τον χώρο του  heavy/power metal ήχου που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω. Θα ήταν πάντως φοβερό να δούμε στην ιδία σκηνή τους GRAYWITCH με συγκροτήματα όπως οι STORMWARRIOR και BLAZON STONE από τους οποίους δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα.


Καλά μπήκε ο μήνας Ιούνιος, τουλάχιστον σε σχέση με την μουσική.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: