Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ROSS THE BOSS - Born Of Fire


ROSS THE BOSS - Born Of Fire


AFM Records


Homepage


Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Ross είχε ποτέ φανταστεί την εποχή που ίδρυε τους MANOWAR με τον Joey DeMaio ότι σήμερα θα θεωρούνταν ένα από τα ιερά τέρατα της μουσικής που αγαπάμε. Φυσικά, το ότι απέκτησε αυτή την φήμη οφείλεται  καθαρά στις ικανότητές του ως συνθέτη. Εξάλλου πόσοι είναι οι μουσικοί που μπορούν να πουν ότι υπήρξαν οι ιδρυτές ενός νέου μουσικού ιδιώματος; Κακά τα ψέματα, άσχετα αν τα καραγκιοζλίκια μερικών μελών των MANOWAR μας χαλάνε, η αλήθεια είναι ότι χάρη σε αυτούς έχουμε το ιδίωμα του επικού metal και ίσως και του viking. Και φυσικά σε αυτό είχε μεγάλη συμβολή και ο Ross.


Ο οποίος Ross και μετά την αποχώρησή του από τους MANOWAR συνέχισε να ασχολείται με την metal μουσική, αλλά και το punk rock. Δυο είδη που αγαπάει εξίσου. Βεβαίως από το 2006 επαναδραστηριοποιήθηκε πιο έντονα ή αν θέλετε με μεγαλύτερη συνέπεια και αυτό οφείλεται στην δημιουργία του συγκροτήματος που φέρει το όνομα του και με το οποίο αισίως φέτος κυκλοφορεί την 4η δισκογραφική του δουλειά για την οποία θα «πούμε» λίγα λόγια εδώ.  


Ξεκινώντας, λοιπόν, την παρουσίαση θα ήθελα να ξεκαθαρίσω στο κομμάτι εκείνο των οπαδών που ευελπιστεί ότι ο Ross θα βγάλει το νέο επικό διαμάντι με τη νέα του κυκλοφορία, ότι μάλλον θα απογοητευτούν. Όποιος έχει ακούσει και τις προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος γνωρίζει ότι μουσικά κινείται στα μονοπάτια του κλασσικού heavy/power metal ήχου με κάποιες λίγες επικές στιγμές. Εξάλλου, να έχουμε πάντα υπόψη ότι ο πρώτος δίσκος των MANOWAR αποτελούνταν στην πλειοψηφία του από heavy metal/hard rock συνθέσεις.


Συνεπώς και το «Born Of Fire» συνεχίζει στο ίδιο μουσικό μοτίβο με τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας με μια ίσως πιο επιθετική – ενεργητική διάθεση. Λοιπόν, ο δίσκος ξεκινάει με το «Glory To The Slain» το οποίος είναι μια σύνθεση κλασσικού heavy metal με μια έντονη rock ‘n’ roll διάθεση που σε στιγμές φλερτάρει και με τους MOTORHEAD. Αν εξαιρέσεις την σύγχρονη παραγωγή του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα χωρούσε μια χαρά στην πρώτη κυκλοφορία των MANOWAR. Την σκυτάλη παίρνει η σύνθεση «I Am the Sword» που χει γκάζι και η δομή της μου έφερε κάπως στο νου τη σύνθεση «Wheels of Fire» από το «Kings Of Metal» των ξέρετε ποιών… Στο «Fight The Fight»,  «Shotgun Evolution» και  «Denied By The Cross» φαίνεται ότι ο Ross επηρεάστηκε από την παρέα που κάνει με τον Sean Peck (CAGE, THE THREE TREMORS κ.λπ) μιας κι έχουν μια έντονη JUDAS PRIEST αισθητική. Ειδικά το «Fight The Fight» ηχεί αρκετά μοντέρνο και σε σημεία ίσως σας φέρει στο νου το JUGULATOR ή τους FIGHT του Rob Halford. Και ναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε… Το «Maiden Of Shadows» είναι η επική σύνθεση του δίσκου, η οποία είναι τίγκα στο συναίσθημα και άκρως εξυψωτική, ικανή να συγκινήσει και την πιο απαιτητική MANOWAR καρδιά. Μετά από την καλή δόση «επικούρας» επανερχόμαστε στην πραγματικότητα με το «Born of Fire» όπου η speed/thrash επιθετικότητα συναντά την μελωδία. Το κλασσικό heavy metal έχει την τιμητική του στο «Demon Holiday» μια σύνθεση γεμάτη φρεσκάδα που δεν κουράζει όσες φορές κι αν την ακούσεις. Το «Godkiller» είναι ένα τραγούδι που επίσης έχει επικά στοιχεία, αλλά πρόκειται για μια καθαρά U.S. power metal σύνθεση στο ύφος συγκροτημάτων όπως οι JAG PANZER, LIEGE LORD κ.λπ. Αμάν, μας την πέσανε οι λύκοι στο «Waking the Moon» που έχει έντονα hard rock και blues στοιχεία χωρίς να χάνει ποτέ τον heavy metal χαρακτήρα του. Λυκάνθρωποι και metal αλητεία… με την καλή έννοια πάντα…. Προτελευταία σύνθεση το «Undying» που χει μια καλώς εννοούμενη αμερικάνικη εμπορικότητα. Μελωδικό metal στο στυλ των FIFTH ANGEL της περιόδου «Time Will Tell» χωρίς όμως ποτέ να γίνεται poser. Και ο δίσκος κλείνει με την πιο ατμοσφαιρική και περίεργη σύνθεση με τίτλο «The Blackest Heart». Καλή γα τίτλους τέλος, αλλά μάλλον και η πιο αδύναμη του δίσκου για τον γράφοντα.


Λίγο πριν το τέλος αυτής της παρουσίασης θέλω να αναφερθώ και στην φωνή του Marc Lopes που είναι άκρως δραματική και μπορεί να ακουστεί ταυτόχρονα επιθετική και μελωδική. Προσωπικά θα τον περιέγραφα σαν μια πιο «τσατισμένη» εκδοχή του τεράστιου Jon Oliva.


Και επιτέλους… τέλος…. Το «Born of Fire» είναι μια κυκλοφορία τίμια που προσφέρει ποικιλία ακουσμάτων και συναισθημάτων στον ακροατή. Μια κυκλοφορία καλοπαιγμένη, επαγγελματικά στημένη, αλλά και δοσμένη με ψυχή. Μια κυκλοφορία που δικαίως μπορεί να φέρει το όνομα ROSS THE BOSS μιας και στις 12 συνθέσεις της καταφέρνει να συμπυκνώσει όλη την heavy metal πορεία του μεγάλου μουσικού. Και φυσικά μια κυκλοφορία που με την πάροδο του χρόνου και των ακουσμάτων ακούγεται όλο και καλύτερα.



Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: