Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

CHAOS OVER COSMOS - The Ultimate Multiverse


CHAOS OVER COSMOS - The Ultimate Multiverse


Narcoleptica Productions


Homepage


Οι  CHAOS OVER COSMOS είναι ένα studio project συνεργασίας μεταξύ μουσικών από διάφορες περιοχές του κόσμου. Στην πρώτη τους κυκλοφορία με τίτλο «The Unknown Voyage» υπήρξε συνεργασία μεταξύ του Rafał Bowman εκ Πολωνίας και του Ισπανού τραγουδιστή Javier Calderon.  Στην παρούσα κυκλοφορία που αποτελεί και το δεύτερο μεγάλης διάρκειας δίσκο του συγκροτήματος υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Rafał Bowman και του Αυστραλού τραγουδιστή Joshua Ratcliff επίσης μέλος του συγκροτήματος RESURGENCE.


Το να περιγράψεις τον ήχο των CHAOS OVER COSMOS δεν είναι κάτι εύκολο. Η μουσική τους έχει στοιχεία από διάφορα είδη της σκληρής μουσικής. Θα έλεγα ότι υπό το πρίσμα αυτό ο χαρακτηρισμός του ήχου τους ως progressive metal κρίνεται επαρκής. Βεβαίως κι από άποψη τεχνικής δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα βαριά ονόματα του χώρου.


Χαρακτηριστικό του ήχου τους είναι η ισορροπία μεταξύ της μελωδίας και των δυναμικών μουσικών μερών. Μάλιστα καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα έλεγα ότι έχει κάτι το «εξωγήινο» και διαστημικό. Εξάλλου δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο ότι επιλέγουν στιχουργικά να κινηθούν σε θέματα επιστημονικής φαντασίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα που κλείνουν τον δίσκο τους με μια σύνθεση αφιερωμένη στον μεγάλο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov.


Η μουσική των CHAOS OVER COSMOS είναι ένα αμάλγαμα επιρροών προερχομένων από τον heavy, power, thrash metal ήχο, αλλά και από τον χώρο του progressive rock. Αν και ο ήχος τους έχει προσωπικό ύφος, σίγουρα κάποιες συγκρίσεις με συγκροτήματα όπως οι DREAM THEATRE, SHADOW GALLERY, AYREON, RUSH και HAWKWIND είναι αδύνατον να αποφευχθούν. Επίσης μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά του ήχου τους είναι η χρήση φωνητικών που θα έλεγα ότι αρκετές φορές προσεγγίζουν τον black/death metal τρόπο ερμηνείας.


2 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία που μας είχε αφήσει με πολύ καλές εντυπώσεις, οι CHAOS OVER COSMOS μας προσφέρουν ακόμη μια πολύ ποιοτική και καλοδουλεμένη κυκλοφορία. Έναν δίσκο που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο τον οπαδό του progressive metal ήχου.



Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: