Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ SVANZICA – Red Reflections



SVANZICA – Red Reflections

Independent


Το ενδιαφέρον με την παρουσίαση δίσκων, πέραν του ότι έχεις ευκαιρία να ακούσεις καινούριες δουλειές και συγκροτήματα, είναι ότι θα πετύχεις κάποια κυκλοφορία που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Που θα σε ξαφνιάσει και θα σε κάνει να σκεφτείς ότι τελικά δεν τα έχεις ακούσει όλα στον χώρο της metal μουσικής. Επίσης τέτοιες κυκλοφορίες δείχνουν ότι «το εργαστήριο» του ήχου μας δεν έχει τελματώσει, αλλά συνεχώς πειραματίζεται και δημιουργεί καινούριους ήχους.

Οι SVANZICA από την Ιταλία δημιουργήθηκαν το 2005 και το 2009 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους με τίτλο «Eos». 9 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2018, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο «Red Reflections», την οποία θα παρουσιάσω εδώ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κυκλοφορία, η οποία απαιτεί από τον ακροατή μια ανοιχτόμυαλη αντιμετώπιση προκειμένου να την κατανοήσει και να την απολαύσει. Κοινώς, αν το metal σας αρέσει να ναι μόνο true θα αντιμετωπίσετε τον δίσκο αυτό με προκατάληψη και μάλλον θα τον αδικήσετε. Βλέπετε οι SVANZICA είναι ένα συγκρότημα που ηχητικά ισορροπεί μεταξύ του ακραίου metal ήχου, αλλά επίσης τον μπολιάζει με έντονα μελωδικά στοιχεία προερχόμενα κυρίως από τον χώρο της alternative rock και metal μουσικής. Φανταστείτε, λοιπόν, αν μπορείτε τους DARK TRANQUILLITY, τους OPETH και τους IN FLAMES να τζαμάρουν μαζί με συγκροτήματα όπως οι R.E.M., οι SMASHING PUMPKINS κ.λπ. Ένας συνδυασμός ήχων που φαντάζει μη συμβατός κι όμως το συγκρότημα αυτό καταφέρνει να δημιουργήσει συνθέσεις που είναι ενδιαφέρουσες και όσο πιο πολύ τις προσέχεις τόσο πιο ελκυστικές σου ακούγονται.

Δεν θα το κρύψω ότι στο πρώτο άκουσμα οι SVANZICA με δυσκόλεψαν αρκετά και δοκίμασαν τα όρια των μουσικών μου στάνταρ, αλλά με κάθε άκουσμα η μουσική τους μου ακουγόταν πιο ευχάριστη και δεν θα το κρύψω ότι τελικά μου άφησε μια πολύ καλή αίσθηση για το ταλέντο και την δημιουργικότητα των καλλιτεχνών πίσω από το συγκρότημα. Κατάφεραν να με συστήσουν σε έναν νέο metal ήχο που ούτε καν φανταζόμουν ότι υπήρχε και με κέρδισαν με τις ιδέες τους και την ποιότητά τους. Με λίγα λόγια είναι μεν μια «δύσκολη» και απαιτητική κυκλοφορία, αλλά αν της αφιερώσετε τον χρόνο που πρέπει θα σας ανταμείψει.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: