Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ S.A.D.O. - Musiche per signorine da marito



S.A.D.O. - Musiche per signorine da marito 

Banksville Records


Όχι δεν είναι οι γνωστοί μας Γερμανοι μεταλλάδες από τα 80’ς. Οι Ιταλοί S.A.D.O. είναι μια περίεργη μπάντα που της αρέσει να πειραματίζεται και  να ταράζει τις νόρμες του ακροατηρίου της. Έξαλλου, για όποιον γνωρίζει Ιταλικά αντιλαμβάνεται αυτή την «διαφορετικότητα» που τους διακρίνει, αλλά και την διάθεση χιούμορ που έχουν, αφού ο κυρίως τίτλος του νέου τους πονήματος μεταφράζεται στα Ελληνικά περίπου ως «Μουσική για κυρίες σε ηλικία γάμου».

Οι παραδοξότητες που συναντάμε εδώ δεν περιορίζονται μόνο στον ευφάνταστο τίτλο, αλλά και στην μουσική. Βλέπετε, το συγκρότημα παρατηρώντας πως το διαδίκτυο επιδρά στον τρόπο που ακούει μουσική ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδίως εφαρμογές όπως το YouTube, αντιλήφθηκε ότι η προσοχή του ακροατηρίου αποσπάται γρήγορα και συνήθως ακούει το κάθε τραγούδι τμηματικά. Ακούει δηλαδή το πρώτο ένα με δύο λεπτά. Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τα παραπάνω δημιούργησε έναν δίσκο που αποτελείται από 9 τραγούδια με συνολική διάρκεια 7 λεπτών και 50 δευτερολέπτων. Τα οποία έχουν μπει από 2 φορές με αποτέλεσμα να έχουμε έναν δίσκο διάρκειας περίπου 16 λεπτών. Με τον τρόπο αυτό οι S.A.D.O. θεώρησαν ότι οι ακροατές θα προσέξουν καλύτερα την μουσική τους.

Μουσικά, τώρα, είναι πολύ δύσκολο να κατατάξεις κάπου τον ήχο του συγκροτήματος και απλά μπορώ να πω ότι ανήκει στο είδος της πειραματικής μουσικής. Θα έλεγα ότι η μπάντα συνδυάζει στοιχεία ροκ, ποπ και τζαζ μουσικής και εμπλουτίζει τις συνθέσεις της με αποσπάσματα από διάφορες ομιλίες στην Ιταλική κυρίως, αλλά και στην Αγγλική γλώσσα.

Όπως έγραψα παραπάνω, η παρούσα κυκλοφορία είναι πολύ περίεργη και σίγουρα θα δημιουργήσει πολλές σκέψεις και απόψεις για το τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν οι μουσικοί εδώ. Αλλά νομίζω ότι αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν, να προκαλέσουν και να βάλουν τον ακροατή σε μια διαδικασία σκέψης. Προσωπικά άκουσα την κυκλοφορία με πολύ ενδιαφέρον και δεν με κούρασε καθόλου. Σίγουρα δεν ανήκει στον heavy metal ήχο, αλλά αν αισθάνεστε έτοιμοι να ακούσετε κάτι διαφορετικό και «προκλητικό» ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την μουσική, τότε ακούστε τους.

Παραστατίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: