Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

JUNE 1974 – Nemesi Review



JUNE 1974 – Nemesi

Visionaire Records


Κατ’ αρχήν το όνομα της μπάντας από μόνο του σε ιντριγκάρει. Σε κάνει να ψάξεις από πού το εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης και τι σημαίνει. Δυστυχώς στο βιογραφικό που συνοδεύει την παρούσα κυκλοφορία δεν αναφέρεται κάτι. Επίσης σε μια έρευνα που έκανα στην Wikipedia βρήκα πολλές αναφορές για τον Ιούνιο του 1974, αλλά και πάλι δεν μπόρεσα να κατασταλάξω σε κάποιο συμπέρασμα. Πιθανόν, ο Federico Romano που είναι ο «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης δουλειάς να έχει γεννηθεί το 1974. Αν εσείς έχετε κάποια πληροφορία παραπάνω, παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας κάτω από αυτή την παρουσίαση.

Στο καθαρά μουσικό, που μας ενδιαφέρει εδώ, οι JUNE 1974 είναι ένα σόλο προτζεκτ του μουσικού από την Ιταλία Federico Romano το οποίο δημιούργησε το 2009. Ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα ο Federico δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μουσικό είδος, αλλά του αρέσει να ξεπερνάει τα όρια που καθένα από αυτά θέτει και να δημιουργεί συνθέσεις που είναι αμαλγάματα, ροκ, κλασσικής και electro dance μουσικής. Ξέρω, ότι κάπου εδώ θα αναρωτηθείτε και τι σχέση έχει με το metal, η συγκεκριμένη κυκλοφορία; Λίγο υπομονή….

Λοιπόν, ο δίσκος «Nemesi» είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του ως άνω καλλιτέχνη και είναι ορχηστρική, τουτέστιν μην περιμένετε στίχους. Όλη την δουλειά την κάνουν τα μουσικά όργανα. Δύσκολο έργο να φτιάξεις τέτοιου είδους κυκλοφορίες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεις μονότονος και επαναλήψιμος με αποτέλεσμα να κουράσεις τον ακροατή. Επομένως, θέλει να έχεις ποικιλία, ωραίες ιδέες που θα σαγηνέψουν τις αισθήσεις του ακροατή και θα τον κάνουν να συμπορευτεί στο μουσικό ταξίδι που δημιουργείς. Αυτό, το πετυχαίνει και με το παραπάνω ο φίλος μας ο Federico.

Η παρούσα κυκλοφορία του είναι ότι πιο metal έχει δημιουργήσει ως τώρα, αλλά πιστεύω κι ότι είναι η πιο μεστή και ώριμη συνθετικά δημιουργία του. Στον παρόντα δίσκο θα ακούσετε 10 συνθέσεις επιμεταλλωμένου progressive και art rock. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πόσο ομαλά μεταβαίνει στην ίδια σύνθεση ο Federico από την μια μουσική ιδέα στην άλλη και με τι πρωτότυπο και φυσικό τρόπο συνταιριάζει μουσικά είδη που σε πολλούς από εμάς θα φάνταζαν αταίριαστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύνθεση με τίτλο «Nothing Man» όπου η τζαζ συναντά την rock/metal μουσική και το σαξόφωνο συνοδεύεται από blast beats. Επίσης σε συνθέσεις όπως το «Inoubliable» και «Creed» συνδυάζει blast beats, rock και metal δομές με κλασική μουσική δημιουργώντας ένα μαγευτικό – ονειρικό αποτέλεσμα.

Αυτό που χαρακτηρίζει την όλη μουσική των JUNE 1974 είναι οι όμορφες μελωδίες και τα δυναμικά rock/metal ξεσπάσματα. Είναι, δηλαδή, η ηρεμία πριν την καταιγίδα (μελωδικό μέρος) που την ακολουθεί το ξέσπασμα αυτής (rock/metal) και σε παρασύρει. Συνήθως, δε αυτά τα 2 στοιχεία  εναλλάσσονται μέσα στις συνθέσεις τους.

Ο ήχος των JUNE 1974 είναι ιδιαίτερος, προσωπικός και εξαιρετικά γοητευτικός, παρόλα αυτά είναι αδύνατον να μην αναγνώρισες επιρροές προερχόμενες από συγκροτήματα όπως οι RUSH, MARILLION,  οι PINK FLOYD για γενικά από τα 70’s progressive/art rock συγκροτήματα.

Όντας άνθρωπος που δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με τον progressive rock/metal ήχο, θέλω να ομολογήσω ότι οι JUNE 1974 με ξάφνιασαν με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο και ειλικρινά αυτά τα ξαφνιάσματα είναι τα καλύτερα που μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο που ακούει και κάνει παρουσιάσεις metal κυκλοφοριών για πολλά χρόνια.    

Ο δίσκος «Nemesi» είναι σίγουρα από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2018 στο progressive rock/metal ήχο και θα το πρότεινα όχι μόνο στους οπαδούς του είδους, αλλά και σε όποιον θέλει να ακούσει κάτι που ναι πραγματικά όμορφο και συνθετικά άψογο. Κλείνοντας, θα βάλω και το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας ότι ο Federico στην δημιουργία του αυτή είχε συνοδοιπόρους μουσικούς όπως οι: Gionata Mirai (IL TEATRO DEGLI ORRORI), Tommy Talamanca (SADIST), John Cordoni (NECROMASS), Francesco Conte (KLIMT 1918), AndyLaRocque (KING DIAMOND), Jørgen Munkeby (SHINING/IHSAHN), Patrick Mameli (PESTILENCE), Paul Masvidal (CYNIC/DEATH) και James Murphy (OBITUARY/DEATH/TESTAMENT)


Νικόλαος Παραστατίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: