Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Το τέρας της σελήνης

Το τέρας της σελήνης

My rating: 2 of 5 stars

Ο Α. Ε. ΒΑΝ ΒΟΓΚΤ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας της επονομαζόμενης "Χρυσής Εποχής". Ένας συγγραφέας που χαρακτηρίζεται από την πλούσια φαντασία του και την καταιγιστική δράση που προσφέρει στα βιβλία του.

"Το τέρας της σελήνης" είναι η πρώτη του δουλειά ως συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, η οποία τον καιρό που την συνέγραψε(1943,1944) δεν έγινε δεκτή προς δημοσίευση από τα γνωστά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας της εποχής. Και μάλλον σε αυτή την περίπτωση οι εκδότες είχαν δίκιο, γιατί το βιβλίο είναι πρωτόλειο, όπου ο συγγραφέας με τον ενθουσιασμό του νέου δημιουργού προσπαθεί να χωρέσει πολλά πράγματα μέσα σε λίγες σειρές με αποτέλεσμα να κάνει την ανάγνωση του δύσκολη. Επίσης η διήγηση του είναι αποσπασματική και συχνά πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο.

Από την άλλη δεν μπορείς να μην θαυμάσεις το εύρος της φαντασίας του συγγραφέα, αφού σχεδόν κάθε ιδέα που περιέχει μέσα σε αυτό θα μπορούσε να γίνει από μόνη της ξεχωριστή ταινία ή βιβλίο. Ή μήπως έχει ήδη γίνει; Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα: 1) ο ήρωας του βιβλίου πάσχει από κενά μνήμης και υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που θέλουν να το εκμεταλλευτούν αυτό (προσωπικά μου θύμισε την ιστορία του "Ολική Επαναφορά" του Βερχοφεν), 2) υπάρχει μηχανή - πύλη που μεταφέρει ανθρώπους, ζώα κι αντικείμενα από τη Γη στη σελήνη (ιδέα που διαπραγματεύτηκε η ταινία Stargate), 3) ο ήρωας αποκτά τη δύναμη να αναπλάθει τραύματα και ακρωτηριασμούς που του συμβαίνουν κατά τις περιπέτειες του (Deadpool), 4) ο ήρωας μας αποκτά τη δύναμη να επεκτείνει τις νοητικές του ικανότητες όπως ο χαρακτήρας στην ταινία Limitless (Απόλυτη ευφυΐα) και 5) φυσικά στη σελήνη υπάρχουν Ναζί (Iron Sky). Σε όλα αυτά προσθέστε κι ένα σκεπτόμενο κι απειλητικό Νεάντερταλ μαζί με ένα μαχαιρόδοντα τίγρη στη σελήνη και νομίζω θα καταλάβετε για τη δύναμη της φαντασίας του συγγραφέα.

Πραγματικά, εδώ, υπάρχουν πολύ καλές ιδέες, οι οποίες όμως αδικούνται από τον τρόπο γραφής και πως δομεί το βιβλίο του ο Βογκτ. Σίγουρα δεν είναι μια από τις δυνατές του στιγμές....

Δεν υπάρχουν σχόλια: