Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: VENUS – Project Lamda EP

 


VENUS – Project Lamda EP


Pure Steel Records (digital)


Facebook


Περίεργη επιλογή ονόματος για συγκρότημα που ανήκει στο metal μουσικό ιδίωμα. Έχουμε συνηθίσει ως ακροατές, οι μπάντες να επιλέγουν ονόματα πιο δυναμικά προκειμένου να υπογραμμίσουν και την ένταση της μουσικής τους. Το εν λόγω συγκρότημα, όμως, επιλέγει το όνομα της Ρωμαϊκής θεότητας της ομορφιάς και του έρωτα που αντιστοιχεί φυσικά στην θεά Αφροδίτη των Αρχαίων Ελλήνων. Ίσως η επιλογή αυτή του ονόματος να υποδεικνύει ότι οι VENUS δεν ακολουθούν ως μουσικοί την εύκολη πεπατημένη οδό στον τρόπο που συνθέτουν τα τραγούδια τους.


Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω η μπάντα δημιουργήθηκε το 2021 στην Αθήνα από τους μουσικούς Giorgos Verginis (κιθάρα και «σκληρά» φωνητικά) και Antonis Avtzis (κιθάρα και καθαρά φωνητικά) και με αυτό το lineup κυκλοφόρησαν στις 29 Ιουλίου του παρόντος έτους το EP με τίτλο «Project Lamda» που αποτελείται από 4 συνθέσεις. Μάλιστα, η ποιότητα της δουλειάς τους αυτής έκανε την Γερμανική εταιρία Pure Steel Records να τους προσέξει και να φιλοξενήσει το EP τους σε digital μορφή προς πώληση στην επίσημη σελίδα της. Επίσης, με κάθε επιφύλαξη αυτού που γράφω, είναι πιθανόν από την ίδια εταιρία να κυκλοφορήσει και το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος σε φυσική μορφή.


Ο ήχος των VENUS όπως μας παρουσιάζεται στις 4 συνθέσεις που περιέχονται στο EP εμφανίζεται ως τεχνικός, ενίοτε πολύπλοκος, χωρίς, όμως, ποτέ να χάνει την αμεσότητά του. Το ίδιο το συγκρότημα χαρακτηρίζει τον ήχο του ως thrash/power metal, αν και προσωπικά θα έλεγα ότι είναι μια μπάντα που κινείται κυρίως στον χώρο του μελωδικού και τεχνικού thrash metal με αρκετές progressive metal δομές στις συνθέσεις του. Οκ, ναι υπάρχουν και κάποια power metal ψήγματα στον ήχο τους για να δίνουν περισσότερο βάθος σ’ αυτόν.


Το ύφος της μουσικής τους μου έφερε στο νου συγκροτήματα όπως οι CONTROL DENIED, αλλά και τους DEATH του σπουδαίου μουσικού Chuck Schuldiner, επίσης έχει κάτι από την μελωδία και την ουσιαστική βιρτουοζιτέ συγκροτημάτων όπως οι MEGADETH και οι ANNIHILATOR. Κι ως προς την ατμόσφαιρα του ο δίσκος αυτός έχει κάτι από το σκοτάδι των NEVERMORE. Προσωπικά θα έλεγα ότι επίσης μου έφεραν στο νου, λόγω των progressive metal δομών τους, τους TOURNIQUET την εποχή που κυκλοφορούσαν την δισκάρα τους με τίτλο «Microscopic View of a Telescopic Realm». Βέβαια, όλες αυτές οι επιρροές του συγκροτήματος φιλτράρονται μέσα από το προσωπικό στυλ των μουσικών που συμμετέχουν εδώ και σε καμιά περίπτωση δεν αντιγράφουν τα ως άνω συγκροτήματα. Πώς να το κάνουμε ρε παιδιά, κάθε καλλιτέχνης κουβαλάει τις δικές του επιρροές και σημεία αναφοράς και προσπαθεί να δημιουργήσει μέσω αυτών το δικό του προσωπικό στίγμα και οι VENUS το καταφέρνουν αυτό πολύ καλά.


Ως προς το στιχουργικό κομμάτι του, το συγκρότημα εμπνέεται από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας κα κοσμικού τρόμου και η επιλογή του αυτή φαίνεται να το δικαιώνει αφού ο ήχος του δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα για τέτοιου είδους ιστορίες. Επιπλέον η χρήση καθαρών και σκληρών φωνητικών δίνει στις συνθέσεις την απαιτούμενη αφηγηματικότητα και δραματικότητα προκειμένου να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο.


Πραγματικά μου αρέσουν τέτοιου είδους όμορφες εκπλήξεις, όταν δηλαδή έχω την δυνατότητα να ακούσω μια εξαιρετική ποιοτικά κυκλοφορία από ένα συγκρότημα που αγνοούσα την ύπαρξή του. Οι VENUS, λοιπόν, στην πρώτη τους δουλειά δείχνουν ότι είναι ικανοί μουσικοί και συνθέτες κι ότι έχουν φρέσκες ιδέες και ποικιλία για ένα μουσικό είδος που είναι πολύ απαιτητικό τόσο από άποψη τεχνικής όσο και σύνθεσης. Αξίζει να τους προσέξετε.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: