Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

VANEXA – Too Heavy To Fly Παρουσίαση



VANEXA – Too Heavy To Fly

Punishment 18 Records


Γνωρίζουμε όλοι ότι το heavy metal είναι μουσική που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και ότι στα τέλη της δεκαετίας του 70 και τις αρχές του 80 ο ήχος αυτός ανανεώθηκε μέσω του κινήματος του NWOBHM που κυριάρχησε στην χώρα αυτή. Η πραγματικότητα, βέβαια, αυτή έχει τόσο υπερτονιστεί και δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, αλλά έχει και την συνέπεια να θεωρούμε ότι εκείνη την περίοδο πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπήρχε αυτός ο ήχος. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμένα.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι και τότε η μουσική μας, όπως και σήμερα ήταν παγκόσμιο φαινόμενο κι όσο πιο πολύ το ψάχνει κανείς θα αντιληφθεί ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου υπήρξαν αξιόλογα συγκροτήματα. Ένα από αυτά είναι και οι Ιταλοί VANEXA που ξεκίνησαν την σταδιοδρομία τους το 1979 υπό το όνομα VANESSA. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλά demo και 4 επίσημες κυκλοφορίες. Η αλήθεια είναι ότι για ένα συγκρότημα με τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ύπαρξης η παραγωγή του δισκογραφικά δείχνει μικρή, αλλά αυτό ως ένα σημείο έχει την εξήγηση του, αφού από το 1991 έως το 1994 η μπάντα δεν ήταν ενεργή.

Το «Too Heavy To Fly» είναι η 4η επίσημη κυκλοφορία της μπάντας και με ικανοποίηση κάποιος θα ανακαλύψει ότι οι VANEXA παραμένουν πιστοί στο μουσικό ιδίωμα που υπηρετούν τόσα χρόνια με μόνη διαφορά ότι πλέον έχουν μια σύγχρονη παραγωγή, η οποία όμως λειτουργεί ευεργετικά για τον ήχο τους. Οπότε, εδώ θα ακούσετε μελωδικό κλασσικό heavy metal όπως παιζόταν στα 80’ς με κάποια hard rock περάσματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι σε ορισμένες συνθέσεις όπως για παράδειγμα την «Too Heavy to Fly» διαπίστωσα επιρροές από DEEP PURPLE. Στις πιο heavy στιγμές τους, όμως, οι VANEXA έχουν στον ήχο τους ένα έντονο NWOBHM  στοιχείο και θα έλεγα ότι συγγενεύουν μουσικά με τους SAXON.

Ο παρών δίσκος είναι μια αξιοπρεπής και καλοδουλεμένη κυκλοφορία, η οποία όμως για τον γράφοντα δεν έχει εκείνα τα δυνατά στοιχεία που θα την κάνουν αξιομνημόνευτη ή θα με «αναγκάσουν» να την ακούσω ξανά σύντομα. Από την άλλη πιστεύω ότι δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς του συγκροτήματος μιας και οι VANEXA συνεχίζουν να παίζουν κλασσικό μέταλ, όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ακούσετε τον παρόν δίσκο ή κάποια δείγματα αυτού πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απόφαση.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: