Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο άχρηστος πλανήτης και άλλα Σοβιετικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας

Ο άχρηστος πλανήτης και άλλα Σοβιετικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας

My rating: 5 of 5 stars

Εξαιρετικά ενδιαφέρον κι απολαυστικό βιβλίο που σε εισάγει στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας κατά την εποχή της Σοβιετικής ένωσης. Τα διηγήματα είναι ευφάνταστα και καλογραμμένα, αλλά το κυριότερο δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από την λεγόμενη χρυσή εποχή της Ε.Φ. που εμφανίστηκε στο δυτικό κόσμο.

"Η τελευταία πύλη για την Άιγια" : "Με έντονη επίδραση από τον πόλεμο των κόσμων του Γουελς, θα μπορούσε να αποτελέσει άτυπη συνέχειά του ή ακόμη κι απόσπασμα του σπουδαίου βιβλίου "Τα χρονικά του Άρη".

"Το έσχατο κατώφλι": Για εμένα το καλύτερο διήγημα της συλλογής με προβληματισμό που συναντάμε στην ταινία των Avengers Infinity War. Την μηχανή που περιγράφει ο συγγραφέας, άνετα θα μπορούσε να την έχει επινοήσει ο Θάνος"

"Η δίκη του Τάνταλου" : Διήγημα που διαπραγματεύεται το γεγονός ότι όσο κι αν προοδεύσει ο άνθρωπος και θεωρεί ότι τα γνωρίζει όλα, πάντα θα βρίσκει κάποια καινούρια πρόκληση, ακόμη και σε περιβάλλοντα που θεωρεί ότι έχει τιθασεύσει.

"Αυθορμητισμός": Νομίζω ότι είναι μια ουσιαστική απάντηση στον προβληματισμό του Ασίμωφ για την ρομποτική.... ή αν θέλετε καλύτερα συμπληρώνει τον προβληματισμό του αυτό.

"Το κέρας της αφθονίας": Με θέμα την γραφειοκρατία και τα εμπόδια που φέρνει στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού...

"Ο Κόσμος όπου εξαφανίστηκα¨: Μαρξιστική θεώρηση του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου,δοσμένη όμως με τρόπο που βάζει τον αναγνώστη σε μια διαδικασία σκέψης και κριτικής....

"Ο άχρηστος πλανήτης": Διήγημα πολύ ενδιαφέρον που ασκεί κριτική σε όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα (βεβαίως και στο κομουνιστικό), αλλά και ύμνος για την ανθρωπότητα... Βαθιά ανθρωποκεντρικό διήγημα.

Με λίγα λόγια, από το βιβλίο αυτό πήρα ότι ακριβώς θέλω από την Ε.Φ. προβληματισμό, περιπέτεια και διάθεση για αναζήτηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: