Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

NEX FERETRUM - Hymns to the Black Cathedral

 


NEX FERETRUM - Hymns to the Black Cathedral


Wolfmond Production/WINE and FOG productions


Bandcamp


Αν σας αρέσουν οι γρίφοι για δύσκολους λύτες, τότε πρέπει να ασχοληθείτε με τα λογότυπα των black metal συγκροτημάτων. Ειλικρινά, μερικά είναι αδύνατον να καταλάβεις τι γράφουν αν δεν ψάξεις και τα συμφραζόμενα. Χαρακτηριστική περίπτωση και οι NEX FERETRUM όπου βρήκα το όνομα τους αφού τους αναζήτησα στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον παρόντα τίτλο του δίσκου.


Δεν είναι μόνο όμως το λογότυπο που μου έκανε δύσκολη τη ζωή. Ένα μυστήριο καλύπτει γενικά το συγκρότημα αφού πέραν του ότι ιδρύθηκε το 2022, ότι αποτελεί ΙταλοΦινλαδική σύμπραξη και είναι project των συγκροτημάτων FUNERAL ORATION, AEGRUS AND ...AND OCEAN δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω. Προφανώς όλα αυτά γίνονται σκόπιμα για να δώσουν μια αίσθηση μυστηρίου κι αποκρυφισμού γύρω από το συγκρότημα.


Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω είναι 2 λόγια για την μουσική της μπάντας. Με απλά λόγια πρόκειται για κλασσικό black metal της Βόρειας Ευρωπαϊκής και συγκεκριμένα της Νορβηγικής σχολής. Κατά την άποψή μου το ύφος τους προσομοιάζει με αυτό μεγάλων συγκροτημάτων όπως οι IMMORTAL, MARDUK και MAYHEM. Ο ήχος τους, δηλαδή, χαρακτηρίζεται από «παγωμένα» κι επιθετικά riff συνοδευόμενα με black metal γρυλίσματα που «φτύνουν» τον κάθε στίχο γεμάτα μίσος κι οργή. Ναι, ακολουθούν τα παραδοσιακά μονοπάτια της black metal σκηνής χωρίς να ακούγονται ξεπερασμένοι ή απλοί μιμητές. Αντιθέτως, διαθέτουν φρεσκάδα, δυναμισμό και καλές ιδέες. Κι η αλήθεια είναι ότι πλέον το να παίζεις τις κλασσικές μορφές του black metal ήχου είναι κάτι αρκετά ασυνήθιστο αφού και το είδος αυτό μέσα στα χρόνια έχει εξελιχθεί κι ακολουθήσει διάφορα μονοπάτια κι έχει υποστεί αρκετές προσμίξεις με διάφορα άλλα μουσικά είδη. Οπότε, είναι καλό να υπάρχουν και συγκροτήματα σαν τους NEX FERETRUM για να μας θυμίζουν τις ρίζες του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος.


Ομολογώ ότι δεν είμαι ο πλέον ειδικός να κρίνω το εν λόγω μουσικό είδος και κυκλοφορία, αλλά το ένστικτό μου λέει ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που οι φίλοι της παλιάς σχολής του black metal ήχου θα εκτιμήσουν. Αφού, λοιπόν, διαβάσετε την παρουσίασή μου κάντε έναν κόπο να τους αναζητήσετε, να τους ακούσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: