Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

BEHIND THE SUN – Obsidian Rogues

 


BEHIND THE SUN – Obsidian Rogues


Runa Productions


Homepage


Ένα πρώτο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω με την παρούσα κυκλοφορία ήταν να διαπιστώσω ποιο είναι το όνομα του συγκροτήματος και ποιος ο τίτλος αυτής. Το ένστικτο μου στην προκείμενη περίπτωση αποδείχθηκε λάθος, αφού θεώρησα ότι η μπάντα ονομαζόταν Obsidian Rogues. Ευτυχώς που έχουμε το διαδίκτυο, το οποίο όταν δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, μπορεί να γίνει εξαιρετική πηγή πληροφοριών κι έτσι διαπίστωσα το όνομα της μπάντας και φυσικά τον τίτλο του δίσκου.


Το δεύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα μου ήταν ότι ο ήχος των BEHIND THE SUN είναι ένα είδος μουσικό με το οποίο δεν έχω εξοικειωθεί. Στα 20 και πλέον χρόνια μου ως «κριτικός» σαφώς έχω ακούσει παραπλήσια ακούσματα, αλλά πάντα είχα την ίδια απορία, δηλαδή, σε ποιο μουσικό είδος εντάσεις κυκλοφορίες σαν την εν λόγω. Αυτό το πρόβλημα είναι σαφώς κάτι που ικανοποιεί τους μουσικούς αφού τους επιβεβαιώνει με κάποιο τρόπο ότι η μουσική που δημιουργούν δεν μπαίνει σε στεγανά και δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο είδος. Δημιουργεί, όμως, πρόβλημα σε εμάς που πρέπει να γράψουμε μια παρουσίαση, διότι ο γραπτός λόγος δεν μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια την μουσική. Μόνο κατά προσέγγιση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζονται κάποια «κλισέ» κι ορισμοί στην παρουσίαση μας προκειμένου να κοινωνήσουμε όσο πιο σωστά γίνεται τις εντυπώσεις μας στους αναγνώστες μας και φυσικά να μην αδικήσουμε τους δημιουργούς.


Αναγκαστικά, λοιπόν, και μην έχοντας μεγάλη εμπειρία με τέτοιου είδους ακούσματα θα σας περιγράψω ότι αισθάνθηκα σχετικά με την μουσική των BEHIND THE SUN. Κατ’ αρχήν ο ήχος τους είναι μινιμαλιστικός και υποτονικός και συχνά μονότονα επαναλαμβανόμενος. Προφανώς αυτό γίνεται σκόπιμα από το συγκρότημα αφού θέλει και πετυχαίνει να δημιουργήσει μια μουσική ατμοσφαιρική που μπορεί κάποιος να ακούσει στο υπόβαθρο κάνοντας ταυτόχρονα άλλα πράγματα. Το κυρίαρχο δε  συναίσθημα που μου μετέδωσε ως ακροατή η συγκεκριμένη δουλειά είναι αυτή της μελαγχολίας και ίσως της θλίψης. Προσωπικά δεν θα άκουγα τέτοια μουσική αν ένιωθα στενοχωρημένος, αλλά από την άλλη για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά.


Δεν θα πλατειάσω άλλο και θα κλείσω λέγοντας ότι οι BEHIND THE SUN δημιουργούν ατμοσφαιρική μουσική που σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους. Επίσης δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω αξιολόγηση της κυκλοφορίας, διότι φοβάμαι ότι θα την αδικήσω. Θα την παραθέσω, όμως, εδώ ολόκληρη όπως την βρήκα στο YouTube προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.


Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: