Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

VALIDOR - Full Triumphed

 


VALIDOR - Full Triumphed


Symmetric Records


Bandcamp


Ήταν εποχές που το να βρεις και να παρουσιάσεις μια Ελληνική heavy/power metal μπάντα ήταν κάτι αρκετά σπάνιο και πλέον φτάσαμε στο να παρουσιάζουμε 2 και 3 φορές το μήνα ελληνικές κυκλοφορίες του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Αυτό για μένα αποτελεί ένδειξη του πόσο έχει προοδεύσει η ελληνική metal σκηνή μέσα στο χρόνο. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους μουσικούς. Βέβαια, η ποσότητα από μόνη της δεν σημαίνει πολλά, αλλά η σχέση ποσότητας – ποιότητας είναι αυτή που δείχνει κατ’ εμέ το πόσο καλή είναι μια σκηνή. Και σε αυτό προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο μιας και η σκηνή μας τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει πολύ αξιόλογες δουλειές.


Οι VALIDOR εμφανίστηκαν ξαφνικά στη ζωή μου το 2011 όταν και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους «In Blood in Battle» και το λέω αυτό διότι μέχρι τότε δεν ήξερα τίποτα σχετικό με αυτούς. Αργότερα, έμαθα ότι είχαν ξεκινήσει το 2005 υπό το όνομα EPIC STORM και στη συνέχεια άλλαξαν το όνομά τους στο σημερινό κι έγιναν ουσιαστικά one mans project. Και δεν είναι ότι για μένα οι VALIDOR ήταν μια μπάντα που εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά το κυριότερο ότι είχε συνθέσεις αξιολογότατες για το χώρο του επικού heavy/power metal που κινούνται μουσικά και διέθεταν το δικό τους προσωπικό κι αναγνωρίσιμο ύφος.


Οι VALIDOR κυκλοφόρησαν μεταξύ 2011 και 2016 3 πολύ καλές κυκλοφορίες και μετά σιώπησαν. Όπως, λοιπόν, εμφανίστηκαν ξαφνικά στη μουσική μας πραγματικότητα έτσι το 2016 κυκλοφόρησαν την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Hail to Fire» κι από εκεί και πέρα η μπάντα σταμάτησε να δείχνει σημάδια δραστηριότητας της. Το 2020, όμως, επανακυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους κι αυτό αποτέλεσε μια ένδειξη ότι κάτι κινείται στο στρατόπεδο των VALIDOR και πράγματι φέτος το 2022, μετά δηλαδή από έξι χρόνια από την προηγούμενη δουλειά τους,  κυκλοφόρησαν την τέταρτη κυκλοφορία τους με τίτλο «Full Triumphed» (ένας τίτλος που για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου τους METALIUM).


Αν κι έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα μεταξύ της προηγούμενης και της παρούσας κυκλοφορίας του συγκροτήματος, η πρώτη εντύπωση που αποκτάς είναι ότι ηχητικά συνεχίζουν από εκεί που μας είχαν αφήσει με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, συνεχίζουν να μας προσφέρουν συνθέσεις που κινούνται στον χώρο του επικού heavy/power metal ήχου και διαθέτουν επιρροές τόσο από την Αμερικάνικη όσο και την Ευρωπαϊκή σκηνή.


Δεν είναι δα και μυστικό ότι οι VALIDOR λατρεύουν τους MANOWAR. Έτσι εξηγείται ότι τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά αυτό το τεράστιο συγκρότημα ασκεί μεγάλη επίδραση στους VALIDOR. Το ωραίο, όμως, με τους VALIDOR είναι ότι εμπλουτίζουν τις συνθέσεις τους και με επιρροές από άλλα συγκροτήματα όπως οι ICED EARTH («Son Of Fire»), οι BLIND GUARDIAN και οι RUNNING WILD («Man Of Steel»). Καταφέρνουν, δηλαδή να δημιουργήσουν ένα αμάλγαμα επιρροών που φέρει την δική τους προσωπική ταυτότητα.


Σημαντικό στοιχείο για να ξεχωρίσει ένα συγκρότημα είναι τα φωνητικά. Σε αυτή την περίπτωση είτε πρέπει να έχεις έναν εξαιρετικά καλό τραγουδιστή όπως οι MANOWAR ή κάποιον με ιδιαίτερη φωνή όπως για παράδειγμα οι BATHORY και οι MANILLA ROAD. Οι VALIDOR ανήκουν στην δεύτερη περίπτωση, αφού τα φωνητικά του Odi έχουν χαρακτήρα που σε πείθουν ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει τις συνθέσεις που περιέχονται εδώ καλύτερα. Δίνουν αυτό το ακατέργαστο κι επιθετικό συναίσθημα που χρειάζεται κάθε cult μπάντα επικού metal που σέβεται τον εαυτό της.


Και στην κυκλοφορία αυτή Odi έχει αναλάβει την σύνθεση των τραγουδιών, τα φωνητικά και τις ρυθμικές κιθάρες. Έχει, όμως, ως συνοδοιπόρους τον πολύ γνωστό Bob Katsionis που παίζει το μπάσο, τα lead κιθαριστικά μέρη και τα πλήκτρα (διακριτική η παρουσία τους) καθώς έχει αναλάβει και την παραγωγή του δίσκου στην οποία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κι εκεί (καθαρός δυναμικός ήχος που σου επιτρέπει να ακούσεις κάθε λεπτομέρεια) και τον ντράμερ Apollo Gi.


Να μην σας κουράσω περαιτέρω και να κλείσω τονίζοντας ότι ο δίσκος «Full Triumphed» αποτελεί μια πολύ αξιόλογη πρόταση για τον φίλο του επικού heavy metal ήχου κι αποδεικνύει ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπήρχε μεταξύ της προηγούμενης και της παρούσας κυκλοφορίας των VALIDOR λειτούργησε εποικοδομητικά γι αυτούς αφού γέμισαν τις μπαταρίες τους με ενέργεια κι έμπνευση. Και κάτι ακόμη που θεωρώ σημαντικό, η εν λόγω κυκλοφορία όσο την ακούς τόσο πιο πολύ ριζώνει μέσα σου κι αυτό είναι πολύ θετικό σε μια εποχή που οι περισσότεροι ποντάρουν στον εύκολο εντυπωσιασμό.



Νικόλαος Παραστατίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: