Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

GREYHAWK – Call Of The Hawk

 


GREYHAWK – Call Of The Hawk


Fighter Records


Facebook


Δεν ξέρω αν κάτι σας λέει το όνομα του συγκροτήματος, αλλά όταν κυκλοφόρησαν το 2020 το ντεμπούτο τους με τον τίτλο «Keepers of the Flame» είχαν δημιουργήσει αίσθηση στον χώρο του κλασσικού heavy metal ήχου. Τώρα, 2 χρόνια, μετά την κυκλοφορία τους αυτή, δηλώνουν ξανά παρόν και μας προσφέρουν το EP «Call Of The Hawk» το οποίο αποτελείται από 5 συνθέσεις. Φυσικά, όταν κυκλοφορεί μια νέα δουλειά από ένα συγκρότημα τα βασικά ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αν αυτή είναι καλή – ενδιαφέρουσα και συνακόλουθα πόσο καλή σε σχέση με το ντεμπούτο τους.


Θα ξεκινήσω απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα και θα πω ότι η μπάντα εδώ δεν θα σας εκπλήξει ηχητικά σε σχέση με την πρώτη τους κυκλοφορία, αφού εξακολουθούν να παίζουν κλασσικό heavy metal με στίχους εμπνευσμένους από την ηρωική φαντασία. Βεβαίως, σε σχέση με το ντεμπούτο τους ακούγονται ακόμη πιο ώριμοι συνθετικά και πιο δεμένοι ως συγκρότημα, χωρίς όμως να χάνουν την αμεσότητα και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν στην πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία. Με λίγα λόγια η νέα κυκλοφορία ακούγεται ως φυσική συνέχεια του ντεμπούτου τους.


Ως προς το μουσικό σκέλος μπορεί η εντύπωση που δίνουν με τους στίχους και τα εξώφυλλα τους να είναι ότι κινούνται στον χώρο του epic metal, αλλά προσωπικά πέραν των παραπάνω στοιχείων μουσικά τους κατατάσσω στο είδος του κλασσικού heavy metal. Η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ακούγοντας την δουλειά τους είναι ότι έχουν έντονες επιρροές από την Βρετανική metal σκηνή και συγκεκριμένα από το NWOBHM κίνημα και τους JUDAS PRIEST. Όσον αφορά τις NWOBHM επιρροές θα έλεγα ότι μου έφεραν στο νου συγκροτήματα όπως οι SAXON, DIAMOND HEAD και φυσικά οι IRON MAIDEN. Πέραν των παραπάνω στοιχείων, εμπλουτίζουν τον ήχο τους και με κάποια στοιχεία από το νεοκλασσικό metal και το κάνουν με πολύ ευρηματικό τρόπο. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την σύνθεση με τίτλο «Demon Star» που για τον γράφοντα είναι η καλύτερη του δίσκου κι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει το συγκρότημα μέχρι σήμερα. Βεβαίως, όλες οι επιρροές τους έχουν αυτό που λέμε U.S. Metal προσέγγιση και με κάποιον αόριστο τρόπο μου θύμισαν συμπατριώτες τους όπως τους SKELETOR (αυτό έχει μια λογική εξήγηση αφού ο μπασίστας Darin Wall υπήρξε μέλος του συγκροτήματος) και τους SLOUGH FEG.


Κλείνοντας, θα απαντήσω και στο πρώτο ερώτημα που έθεσα απάνω και θα δηλώσω ότι η νέα δουλειά των GREYHAWK έχει δυναμισμό, μελωδία, ποικιλία και φυσικά ακούγεται εμπνευσμένη. Καταφέρνουν να συνδυάσουν τις κλασσικές metal επιρροές τους με πολύ δημιουργικό και φρέσκο τρόπο κι εν τέλει να μας προσφέρουν μια κυκλοφορία που όσο την ακούς τόσο περισσότερο θα αγαπήσεις.



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: