Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ACHELOUS - The Icewind Chronicles

 


ACHELOUS - The Icewind Chronicles


No Remorse Records


Facebook


Οι ACHELOUS τιμούν τις παλιές παραδόσεις του heavy metal. Συγκεκριμένα, αντί να κυκλοφορήσουν αμέσως έναν επίσημο δίσκο όπως κάνουν πολλές σύγχρονες μπάντες, προτίμησαν να κυκλοφορήσουν demo, single και EP και με κάθε κυκλοφορία τους κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο την προσοχή του metal κοινού καθώς και την εμπιστοσύνη του για την ποιότητα του ήχου τους και των μουσικών ιδεών τους. Έτσι το 2018 κυκλοφόρησαν από την Metalfighters το ντεμπούτο τους με τίτλο «Macedon» που είναι εμπνευσμένο από τον βίο του Μέγα Αλέξανδρου κι έκανε αίσθηση στο χώρο των οπαδών του επικού ήχου. 4 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία επανέρχονται με την παρούσα δεύτερη μακράς διαρκείας δουλειά τους που κυκλοφορεί από την No Remorse Records.


Όπως και με το ντεμπούτο τους έτσι κι εδώ οι ACHELOUS στιχουργικά δημιουργούν έναν concept δίσκο εμπνευσμένο αυτή τη φορά από τον χώρο της ηρωικής φαντασίας. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον συγγραφέα R.A. Salvatore, αλλά ο συγκεκριμένος έχει δημιουργήσει την τριλογία βιβλίων με γενικό τίτλο «The Icewind Dale Trilogy» από την οποία εμπνέονται και οι ACHELOUS. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια αρκετά αξιόλογη τριλογία ειδικά για τους φίλους του είδους και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ANUBIS.


Αυτό που καταφέρνουν, όμως, να κάνουν οι ACHELOUS με τη συγκεκριμένη δουλειά τους είναι να δώσουν στην ως άνω τριλογία το επικό συναίσθημα που για μένα της έλειπε. Έχοντας στο οπλοστάσιο τους επιρροές από μπάντες όπως οι MANOWAR και οι WARLORD, οι ACHELOUS δημιουργούν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο που είναι γεμάτος επικό συναίσθημα και λυρισμό. Καταφέρνουν πραγματικά να δημιουργήσουν όμορφες κι αξιομνημόνευτες μελωδίες που υποστηρίζονται από συμπαγή ρυθμικά μέρη. Έχουν, δηλαδή, αυτό που χρειάζεται κάθε συγκρότημα που κινείται στο χώρο του επικού ήχου, ήτοι καλή αίσθηση της μελωδίας και ισορροπία μεταξύ μελωδικών και δυναμικών μερών, χωρίς ποτέ να ξεφεύγουν σε ανούσιες και κουραστικές υπερβολές.


Μπορεί αυτό που θα πω να αδικεί κάπως τους υπόλοιπους μουσικούς που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ, αλλά αντικειμενικά ένας καλός τραγουδιστής μπορεί να αναδείξει μια σύνθεση καλύτερα και σε αυτό το σημείο οι ACHELOUS πέτυχαν διάνα. Τα φωνητικά του συγκροτήματος έχει αναλάβει ο Chris Kappas ο οποίος μόνο άγνωστος δεν είναι στο συγκεκριμένο μουσικό είδος, αφού υπήρξε ο τραγουδιστής των σπουδαίων REFLECTION. Κι εδώ καταφέρνει να συνδυάσει στην ερμηνεία του την εμπειρία χρόνων που έχει αποκτήσει και τον ενθουσιασμό που συναντάς σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ούτως ή άλλως αξιόλογες συνθέσεις του συγκροτήματος.


Θα σταθώ για λίγο και στο εξώφυλλο της νέας κυκλοφορίας που σε μια πρώτη εντύπωση δείχνει απλοϊκό και λιτό σε σχέση με άλλες σύγχρονες κυκλοφορίες όπου χρησιμοποιείτε η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά παρατηρώντας το αρκετά αντιλαμβάνεσαι ότι έχει μια αισθητική παλιάς σχολής, κάτι που πιθανόν θα έβλεπες σε μια κυκλοφορία των HEAVY LOAD ας πούμε. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που κάνει την εν λόγω κυκλοφορία να ξεχωρίζει από άλλες.


Κλείνοντας, λοιπόν, θα πω ότι οι ACHELOUS δεν απογοητεύουν με την νέα τους δουλειά. Αντίθετα εξακολουθούν να προσφέρουν ποιοτικό epic metal και σίγουρα στη νέα τους δουλειά θα βρείτε πολλές συνθέσεις που θα κολλήσετε μαζί τους και θα ακούσετε ξανά και ξανά. Για παράδειγμα εγώ έχω φάει μεγάλο κόλλημα με την σύνθεση «Savage King». Νομίζω ότι αξίζει να τους προσέξετε…



Παραστατίδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: