Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

WOUND COLLECTOR – Depravity


WOUND COLLECTOR – Depravity

Rotten To The Core


Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ορίσει την τέχνη και να υποδείξει σε άλλους τι να θεωρούν καλό και τι όχι είναι κάτι που δείχνε το πόσο αλαζόνας είναι ως άνθρωπος και ότι διέπεται από μια φασιστική νοοτροπία. Το αν αρέσει κάτι σε εμένα ή σε εσένα είναι καθαρά υποκειμενικό και καθαρά θέμα γούστου. Επίσης με το να ορίζουμε τι είναι και τι δεν είναι «γνήσιο» ή αυθεντικό metal πολλές φορές μας στερεί τη δυνατότητα να ακούσουμε κάτι που ίσως πραγματικά να αξίζει και μας διευρύνει τους ορίζοντες.

Αυτές οι σκέψεις δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου κατά την ακρόαση της παρούσας κυκλοφορίας. Όντας οπαδός του κλασσικού metal ήχου, μόλις είδα ότι οι WOUND COLLECTOR κινούνται στο χώρο του ακραίου ήχου, υπήρξα διστακτικός. Μπορεί με τα χρόνια να ωριμάζουμε και να γινόμαστε πιο διαλλακτικοί, αλλά μερικές προκαταλήψεις πάντα θα υπάρχουν εντός μας. Ευτυχώς, όμως, η ποιότητα του δίσκου είναι τέτοια που τις εξαφάνισε κι αυτές.

Έχοντας ακούσει τόσες πολλές κυκλοφορίες στα 20 περίπου χρόνια που γράφω στο παρόν zine μπορώ να πω ότι δύσκολα κάτι με εντυπωσιάζει υπό την έννοια του ότι ακούω κάτι διαφορετικό ή πρωτότυπο. Ε, λοιπόν, οι WOUND COLLECTOR κατάφεραν μετά από καιρό να μου προκαλέσουν αυτό το συναίσθημα. Να νιώσω ότι εδώ ακούω κάτι διαφορετικό και συνάμα γνώριμο. Γνώριμο, γιατί σαν συγκρότημα ακολουθούν τις δομές του κλασσικού death metal ήχου με κύριες επιρροές προερχόμενες από τις Η.Π.Α.. Πρωτότυπο γιατί μπολιάζουν τις δομές του death metal ήχου με στοιχεία από jazz μουσική με έναν τρόπο απόλυτα φυσιολογικό. Δεν το είχα ποτέ φανταστεί ότι ένα όργανο σαν το σαξόφωνο θα ταίριαζε τόσο όμορφα στον ακραίο ήχο. Ένα όργανο που παίζει τον ίδιο δραστικό ρόλο στον ήχο του συγκροτήματος όσο και οι κιθάρες. Μάλιστα οι μελωδίες του δίνουν αυτό το μοναδικό διακριτό χαρακτήρα στον ήχο των WOUND COLLECTOR. Επίσης μου άρεσε πολύ που σε σημεία το συγκρότημα χρησιμοποιεί και καθαρά φωνητικά πέρα των brutal, κάτι που προσωπικά θα ήθελα να επεκτείνει περισσότερο αν γίνεται σε επόμενες κυκλοφορίες του.

Και στο στιχουργικό κομμάτι, όμως, η μπάντα κάνει καλή δουλειά. Έχοντας ως έμπνευση διάφορα ιστορικά γεγονότα μας δίνει τροφή για σκέψη για το πώς λειτουργεί ο άνθρωπος σε διάφορες κρίσιμες καταστάσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση και να την βελτιώσουμε, τότε είναι καλό να μελετήσουμε την ιστορία της ανθρωπότητας χωρίς παρωπίδες και όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Κάτι που πράττουν πολύ καλά εδώ οι WOUND COLLECTOR.

Το να γράψω ότι η παρούσα κυκλοφορία είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς για μένα, το θεωρώ πολύ λίγο.  Λίγο γιατί πρόκειται για μια δουλειά που πατώντας στις παραδοσιακές φόρμες του death metal ήχου δίνει σε αυτόν μια νέα διάσταση μπολιάζοντας στοιχεία και όργανα που θεωρητικά θα θεωρούσαμε ξένα ή μη συμβατά προς τον ήχο αυτό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι WOUND COLLECTOR δημιούργησαν ένα άλμπουμ πρωτότυπο και ουσιαστικό. Μια κυκλοφορία που ανοίγει νέα μονοπάτια σε ένα είδος που πολύ ίσως θεωρούσαμε δεδομένο. Αν θεωρείτε, λοιπόν, τον εαυτό σας άνθρωπο που ψάχνει να ακούσει κάτι καινούριο και συνάμα συναρπαστικό στον χώρο της metal μουσικής, τότε αυτή εδώ η κυκλοφορία πρέπει να τύχει της προσοχής σας.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: