Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: MAGNABOLT – Magnabolt

 


MAGNABOLT – Magnabolt


Stormspell Records


Facebook


Από κάποιες εταιρίες όπως η Stormspell Records ξέρω λίγο πολύ τι να περιμένω και σπάνια έχω πέσει έξω ή έχω απογοητευτεί. Εξάλλου και η ίδια η εταιρία δηλώνει «κολλημένη» στον metal ήχο της δεκαετίας του 80. Η παρούσα κυκλοφορία, όμως, με εξέπληξε ευχάριστα και μπορώ από τώρα να πω ότι είναι μια από τις πιο ποιοτικές δουλειές που έχει κυκλοφορήσει ως εταιρία.


Οι MAGNABOLT μας έρχονται από τις Η.Π.Α. και δημιουργήθηκαν πιθανόν το 2019. Αποτελούνται από μουσικούς που έχουν εμπειρία στο metal ήχο και συμμετείχαν ή συμμετέχουν και σε άλλα συγκροτήματα. Επομένως, διαθέτουν μια κάποια καλή εμπειρία. Στις 18 Φεβρουαρίου 2019 κυκλοφόρησαν τον δίσκο αυτό σε ψηφιακή μορφή. Προφανώς η ποιότητα της δουλειάς τους τράβηξε το ενδιαφέρον της Stormspell Records, η οποία αποφάσισε να την κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό CD.


Ακούγοντας την κυκλοφορία αυτή το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η αισθητική της που όντως μου έφερε στο νου τον heavy/power metal ήχο των συγκροτημάτων των Η.Π.Α. της δεκαετίας του 80. Μου έδωσαν την αίσθηση ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν εδώ όντως προέρχονται από την δεκαετία αυτή.


Βέβαια ποτέ δεν φτάνει μόνο η αισθητική για να κάνει έναν δίσκο αξιόλογο προς ακρόαση. Χρειάζεται να είναι εμπνευσμένος, να έχει πάθος και να πείθει για τις ειλικρινείς προθέσεις του. Στοιχεία που υπάρχουν με το παραπάνω στην κυκλοφορία αυτή.


Όπως ανέφερα παραπάνω το συγκρότημα παίζει 80’s U.S. heavy/power metal που σημαίνει ότι θα ακούσετε δυναμικά riff, μελωδίες, ταχύτητα και κι όμορφα lead και solo περάσματα. Ειδικά ως προς τα solo θέλω να πω ότι το συγκρότημα καταφέρνει να συνδυάσει με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο τις νεοκλασικού metal επιρροές του με τον τραχύ κι επιθετικό ήχο του U.S. heavy/power metal. Επίσης ένα ακόμη σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος είναι και τα φωνητικά του Peter Sylvia που ουκ ολίγοι οπαδοί τα παρομοιάζουν με αυτά του J.D. Kimball των OMEN και μάλλον βρίσκουν κι εμένα σύμφωνο με την περιγραφή αυτή.


Με την πρώτη κιόλας ακρόαση του δίσκου το μυαλό μου πήγε στους HELSTAR την περίοδο που κυκλοφόρησαν την δισκάρα «Nosferatu», διότι και οι MAGNABOLT όπως οι ως άνω συνδυάζουν στον ήχο τους ταχύτητα, τραχύτητα και υψηλή τεχνική. Πέραν, όμως, της ως άνω προφανούς επιρροής, θα έλεγα ότι ο δίσκος αυτός θα αρέσει πολύ και σε όσους, όπως εγώ, αρέσκονται στην ακρόαση συγκροτημάτων όπως οι DESTINYS END, ONWARD, OMEN και ATTACKER. Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το συγκρότημα δεν έχει την δική του προσωπικότητα, αντίθετα αντλεί έμπνευση από τα ως άνω συγκροτήματα και δίνει την δική του ερμηνεία ως προς το πώς πρέπει να παίζεται το 80’s U.S. heavy/power metal.


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντεμπούτο που δικαίως κυκλοφορεί και σε φυσική μορφή για όλους εμάς που δεν τα πάμε τόσο καλά με τις κυκλοφορίες σε ψηφιακή μορφή. Μάλιστα, η κυκλοφορία εντυπωσιάζει για την ωριμότητά της, την υψηλή τεχνική κατάρτιση των μουσικών που συμμετέχουν, τον ενθουσιασμό της και κυρίως για τις εμπνευσμένες και ποιοτικές συνθέσεις που περιέχει. Είναι μια κυκλοφορία που δημιουργεί πολλές προσδοκίες και για το μέλλον, αρκεί το συγκρότημα ν’ αποφασίσει να επανέλθει στην ενεργό δράση, διότι από ότι είδα στο metal archives η τωρινή του κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «on hold».



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: