Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

LYZZÄRD – Savage

 


LYZZÄRD – Savage


Fighter Records


Facebook


Ας αρχίσω την παρουσίαση από το εξώφυλλο της παρούσας κυκλοφορίας που πραγματικά εντυπωσιάζει. Μου αρέσει γιατί έχει αυτή την αίσθηση αφίσας ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού της δεκαετίας του 70 που προορίζονταν να προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες τύπου Grindhouse. Επίσης θα μπορούσε άνετα να είναι αφίσα ταινίας του Ταραντίνο ή του Ροντριγκεζ.


Αυτή, λοιπόν, η ρετρό αισθητική που αποπνέει το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι επίσης παρούσα και στον ήχο τον Πορτογάλων LYZZÄRD. Ένας ήχος που είναι έντονα επηρεασμένος τόσο συνθετικά όσο και σε παραγωγή από την hard rock και heavy metal μουσική του τέλους της δεκαετίας του 70 και αρχές του 80 και δη το μουσικό κίνημα του NWOBHM.


Στις 10 συνθέσεις του άλμπουμ, εκ των οποίων, η μια είναι διασκευή στο γνωστό τραγούδι «Maniac» του Michael Sembello, συναντάμε αρκετή ποικιλία πράγμα που καθιστά την ακρόαση του ευχάριστη. Θα βρείτε, λοιπόν, αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι πρώιμοι IRON MAIDEN και οι BLITZKRIEG, ενώ στις πιο hard rock συνθέσεις τους θα ανακαλύψετε επιρροές από συγκροτήματα όπως οι SAXON, οι TYGERS OF PAN TANG και DEF LEPPARD των πρώτων κυκλοφοριών τους. Στις δε μελωδικές γρήγορες συνθέσεις τους, προσωπικά, μου έφεραν στο νου και τους Αμερικανούς RIOT.


To «Savage» ως άλμπουμ με εντυπωσίασε για τον τρόπο που αναπαράγει τον heavy metal ήχο της δεκαετίας του 70 (τέλη) και 80 (αρχές). Είναι επίσης μια κυκλοφορία που ακούγεται αβίαστα και διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Από την άλλη αυτό που λείπει από τον δίσκο αυτόν είναι εκείνες οι συνθέσεις με τις αξιομνημόνευτες μελωδίες που θα μπορούσαν να τον απογειώσουν. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια καλή και προσεγμένη κυκλοφορία που πιθανότατα θα αρέσει σε όσους προτιμούν αποκλειστικά τον παλιάς σχολής heavy metal ήχο.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: