Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ROSSOMETILE – Desdemona


 

ROSSOMETILE – Desdemona


Independent


Homepage


Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε στους εαυτούς μας είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου αλλάζουμε σαν άνθρωποι και δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτά που μας αρέσουν να ακούμε, να διαβάζουμε, να βλέπουμε. Αλλάζει, αν θέλετε, η αισθητική μας. Την εμπλουτίζουμε και με άλλα ερεθίσματα.  Για παράδειγμα εγώ πριν κάποια λίγα χρόνια πίσω δεν θα φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου ότι θα μπορούσε να εκτιμήσει ή να απολαύσει έναν δίσκο ατμοσφαιρικού metal. Έλα, όμως, που αλλάζουν οι καιροί….


Το άλμπουμ με τίτλο «Desdemona» είναι η 5η δισκογραφική στούντιο δουλειά του Ιταλικού συγκροτήματος ROSSOMETILE. Από τον τίτλο της δουλειάς αυτής φαίνεται η θεατρική – λυρική διάθεση που κυριαρχεί στην κυκλοφορία αυτή. Δεν είναι καθόλου τυχαία πιστεύω η επιλογή του ονόματος της ηρωίδας του Γουίλιαμ Σαίξπηρ ως τίτλος του δίσκου.


Ως προς το μουσικό σκέλος της παρούσας κυκλοφορίας γίνεται εμφανές ότι οι συνθέσεις τόσο σε επίπεδο δημιουργίας όσο και ενορχήστρωσης έχουν δουλευτεί με πολύ λεπτομέρεια και επαγγελματισμό. Συστατικά που βοηθούν και αποτελούν την βάση για να αναπτύξει το συγκρότημά του τον ήχο του που βρίθει από νοσταλγικές μελωδίες και δυνατά ξεσπάσματα. Σε σημεία μάλιστα το συγκρότημα δεν διστάζει να ενσωματώσει στο ήχο του πέρα των συμφωνικών στοιχείων και δομές που έχουν μια έντονα progressive rockmetal αισθητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέω είναι η ονειρική σύνθεση με τίτλο «Whales of the Baltic Sea Orchestra».


Στα θετικά επίσης της κυκλοφορίας αυτής είναι ότι οι ROSSOMETILE δεν φλυαρούν στις συνθέσεις τους. Δημιουργούν τραγούδια που έχουν αμεσότητα, ουσία και δεν πλατειάζουν. Για το λόγο  αυτό δημιουργούν την ανάγκη στον ακροατή να τις ακούσει ξανά και ξανά χωρίς ποτέ να κουραστεί. Επίσης στην ανάδειξη των συνθέσεων συμβάλλει και η τεχνική ικανότητα των μουσικών του συγκροτήματος που κινείται σε υψηλό επίπεδο καθώς και η αιθέρια φωνή της Ilaria Hela Bernardini.


Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι θα μπορούσα να συγκρίνω την παρούσα κυκλοφορία και τον ήχο των ROSSOMETILE με γνωστά συγκροτήματα του ατμοσφαιρικού metal ήχου, αλλά δεν θα το κάνω, γιατί πιστεύω ότι θα τους αδικήσω. Είναι προφανές ότι τα 5 χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη κυκλοφορία της μπάντας επέδρασαν θετικά σε αυτήν, μιας κι εδώ ακούγεται πιο ώριμη και κατασταλαγμένη ως προς το τι θέλει να δημιουργήσει ηχητικά. Επίσης οι συνθέσεις διαθέτουν φρεσκάδα και πρωτοτυπία και είναι απολύτως ουσιαστικές. Ίσως κάποιους να ξενίσει το γεγονός ότι τραγουδούν στην Ιταλική γλώσσα, αλλά εγώ το θεωρώ μέρος της γοητείας τους. Με λίγα λόγια οι ROSSOMETILE κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πολύ «ύπουλο» δίσκο που μόλις αρχίσεις να τον ακούς, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς στην ομορφιά που εκπέμπει. Το «Desdemona» είναι ένα άλμπουμ ατμοσφαιρικού metal με όλη την σημασία του προσδιορισμού αυτού και οι ROSSOMETILE μπορούν να νιώθουν περήφανοι ότι κυκλοφόρησαν την καλύτερη δουλειά της καριέρας τους μέχρι σήμερα.



Παραστατιδης Νικόλαος


Δεν υπάρχουν σχόλια: