Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: MASQUERAGE - Hangman's Revelations



MASQUERAGE - Hangman's Revelations

Stormspell Records


Διανύουμε την περίοδο του Τριωδίου όπου το καρναβάλι και οι μασκαράδες, με την καλή έννοια, έχουν την τιμητική τους. Συνεπής, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα θα σας παρουσιάσω την τελευταία και 5η στη σειρά επίσημη δουλειά των Φιλανδών MASQUERAGE.

Το συγκρότημα υπάρχει από το 1998 όπου δρούσε με το όνομα THE UNCHAINED για να το αλλάξει το 2000 σε MASQUERAGE, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Παρά, την όποια, επιθετικότητα μπορεί να εκφράζει το έξυπνο όνομα της μπάντας, η μουσική τους θα έλεγα είναι χαρακτηριστικό δείγμα της metal σκηνής της χώρας τους.

Η Φιλανδία, ως γνωστόν, έχει δώσει μια πληθώρα συγκροτημάτων που κινούνται στο μελωδικό heavy και power metal ήχο, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να γνωρίζουν διεθνή επιτυχία. Με λίγα λόγια οι Φιλανδοί είναι μάστορες του μελωδικού metal ήχου και τον έχουν κάνει σήμα κατατεθέν τους.

Οι MASQUERAGE, λοιπόν, ως γνήσια τέκνα της Φιλανδίας στην 5η αυτή κυκλοφορία τους μας προσφέρουν μελωδικό heavy metal με κάποια στοιχεία Γερμανικού power metal κι άφθονα hard rock στοιχεία. Σίγουρα ο ήχος τους κι ο τρόπος που συνθέτουν τα τραγούδια τους έχει έντονες ευρωπαϊκές καταβολές, αλλά το θετικό γι αυτούς είναι ότι αποδίδουν τις όποιες επιρροές έχουν φιλτραρισμένες και δοσμένες με τον δικό τους τρόπο. Με λίγα λόγια μπορεί να μην είναι πρωτότυποι, αλλά από την άλλη κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αντιγραφείς. Εξάλλου, σημασία δεν έχει η πρωτοτυπία, αλλά το να γράψεις καλά τραγούδια που θα κάνουν τον ακροατή να σε προσέξει.

Μιλώντας για τις επιρροές τους προσωπικά διέκρινα μια έντονη αδυναμία του συγκροτήματος για τους JUDAS PRIEST και σε δεύτερο λόγο σε συγκροτήματα όπως οι IRON MAIDEN, HELLOWEEN ενώ ο τρόπος που ερμηνεύει ο Kimmo Perämäki μου θύμισε τον Tobias Sammet των παλιών καλών EDGUY.

Στα θετικά της παρούσας κυκλοφορίας θα βάλω τις πολύ καλές μελωδίες που έχουν τα περισσότερα τραγούδια, καθώς και την ποικιλία που διαθέτουν. Η εκτέλεση τους από το συγκρότημα κινείται σε υψηλά επίπεδα και υποστηρίζεται από μια παραγωγή που ναι καθαρή, ζεστή και δυνατή, χωρίς τις υπερβολές που χαρακτηρίζουν πολλές σύγχρονες παραγωγές που κάνουν μια κυκλοφορία να ακούγεται «πλαστικιά» και τυποποιημένη.

Τα λίγα αρνητικά που μπορώ να προσάψω στην, σε γενικές γραμμές, ευχάριστη και καλή αυτή κυκλοφορία, είναι η διάρκειά της (πιστεύω, ότι θα ήταν πιο λειτουργική με λιγότερα τραγούδια) και ότι όσο προχωράει προς το τέλος της κινείται σε πιο εμπορικά hard rock μονοπάτια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει για μένα και θα με κάνει χαρούμενο είναι αν η παρουσίαση μου σας έδωσε το κίνητρο να ακούσετε την συγκεκριμένη κυκλοφορία και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Θεωρώ ότι οι φίλοι του μελωδικού heavy metal θα βρουν εδώ αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: