Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ο πόλεμος των κόσμων

Ο πόλεμος των κόσμων

My rating: 5 of 5 stars

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα γνώριζα την υπόθεση αυτού του βιβλίου μέσα από τις κινηματογραφικές μεταφορές του και του κόμικ που είχα διαβάσει από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Η προσεγμένη έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις ΕΡΑΤΩ σε συνδυασμό με την καλή τιμή που το βρήκα μου έδωσαν το κίνητρο να το αποκτήσω κι επιτέλους να το διαβάσω. Τελειώνοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά αυτό που λένε ότι το βιβλίο είναι πάντα καλύτερο από οποιαδήποτε μεταφορά του σε ταινία ή κόμικ. Πραγματικά στο βιβλίο βρήκα λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία που μέχρι τότε αγνοούσα. Το σημαντικότερο, όμως, που κάνει ο συγγραφέας εδώ είναι να σκιαγραφήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι σε έναν καταστροφικό κίνδυνο με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά και να κάνει την κριτική του στην ανθρώπινη αλαζονεία που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε κυρίαρχοι του σύμπαντος. Περιττό να πω ότι το βιβλίο είναι ότι πιο επιδραστικό υπάρχει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και της λογοτεχνίας τρόμου. Σκηνές εισβολής ή καταστροφής που έχετε διαβάσει σε οποιοδήποτε βιβλίο ή έχετε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας υπάρχουν ήδη εδώ. Μπορεί να "ξέρουμε" ότι ο πλανήτης Άρης δεν είναι κατοικήσιμος ή τουλάχιστον έτσι "θέλουν" να πιστεύουμε, αλλά πέρα από την προέλευση των εξωγήινων όντων το βιβλίο αυτό παραμένει επίκαιρο και σίγουρα είναι ένα από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να διαβάσει.

Να σημειώσω επίσης για τους φίλους του φανταστικού ότι "Ο Πόλεμος Των Κόσμων" επηρέασε σαφώς τον Λαβκραφτ για να δημιουργήσει τη δική του μυθολογία. Οι Αρειανοί όπως περιγράφονται εδώ άνετα θα μπορούσαν να ανήκουν στη μυθολογία Κθούλου.

Κλείνοντας, όπως είπα η έκδοση αυτή είναι εξαιρετική, αλλά στο κεφάλαιο με τίτλο "Ο άνθρωπος στο Πάτνι Χιλ" (σελ. 290) λείπουν σελίδες.... Οπότε πριν το αγοράσετε εκλέξτε το δικό σας αντίγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: