Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Στην καρδιά της θάλασσας


Στην καρδιά της θάλασσας

My rating: 5 of 5 stars

Ένα από τα αγαπημένα μου κλασσικά εικονογραφημένα ήταν η ιστορία του Μόμπι Ντικ. της λευκής φάλαινας και του αποφασιστικού στα όρια εμμονής καπετάνιου Άχαμπ. Η ιστορία με είχε τόσο πολύ εντυπωσιάσει που στην Ε΄τάξη του Δημοτικού έγραψα και σχετική έκθεση με αποτέλεσμα να εισπράξω το πολύ καλή αλλά βλέπεις πολύ τηλεόραση... Βλέπετε η δασκάλα είχε μπερδέψει το Μόμπι Ντικ με την ταινία Όρκα η φάλαινα δολοφόνος. Μόλις λοιπόν έπεσε το μάτι μου στο συγκεκριμένο βιβλίο που στις πρώτες σειρές στο οπισθόφυλλο του έγραφε η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το Μόμπι Ντικ, αμέσως το αγόρασα (το βρήκα μάλιστα και σε πολύ καλή τιμή).

Το βιβλίο, αν και στην αρχή νόμισα ότι ήταν μυθιστόρημα αποδείχτηκε ότι είναι μια έρευνα του συγγραφέα για την τραγική ιστορία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ από το Ναντάκετ. Είναι η ιστορία ενός πλοίου που δέχτηκε επίθεση από έναν φυσητήρα και βούλιαξε και είναι η μάχη επιβίωσης του πληρώματός του. Αν κι έρευνα, είναι ένα βιβλίο που έχει ρυθμό και δυσκολεύεσαι να αφήσεις όπως συμβαίνει με τα καλύτερα μυθιστορήματα. Είναι μια επική και σκοτεινή ιστορία.

Διαβάζοντας λοιπόν την ιστορία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ, διαπίστωσα ότι έχει τη δυναμική μιας παραβολής, κάτι που πιθανόν δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Χέρμαν Μέλβιλ που όντας φαλαινοθήρας στα νιάτα του είχε ακουστά για την ιστορία αυτή. Είναι η ιστορία του πως ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο της θάλασσας που θεωρεί ότι ορίζει, πως από θηρευτής μετατρέπεται σε θήραμα και πως τελικά έγινε αυτό που ήθελε να αποφύγει.

Πραγματικά ένα εξαιρετικό βιβλίο που τελειώνοντας το όχι μόνο βγαίνεις κερδισμένος σε επίπεδο ψυχαγωγίας, αλλά και σοφότερος. Όσο για την ιστορία του φαλαινοθηρικού Έσσεξ, μπορώ να σας πω ότι ενέπνευσε και ένα άλλο κορυφαίο και σκοτεινό μυθιστόρημα που δεν είναι άλλο από την "Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΠΙΜ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΝΤΑΚΕΤ" του 'Εντγκαρ Άλαν Πόε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: