Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Ο Πόλεμος Των Θεών
Διαβάζοντας κάποια βιβλία αντιλαμβάνεσαι ότι ο συγγραφέας όταν τα δημιουργούσε βρισκόταν σε μια μοναδική στιγμή έμπνευσης, ότι πέραν της έμπνευσης ενσωμάτωσε σε αυτό προσωπικές του σκέψεις και συναισθήματα. Αυτή την αίσθηση είχα διαβάζοντας το βιβλίο αυτο, ότι είναι δηλαδή ένα έργο που απασχόλησε πολύ καιρό των Neil Gaiman και εν τέλει το αποτύπωσε με το καλύτερο δυνατό τρόπο στο χαρτί.

Όπως κάθε φανταστικό έργο που σέβεται το εαυτό του, σε ένα βαθμό οφείλει να είναι και παραβολή και οφείλει να έχει συμβολισμούς. Κι αυτό ακριβώς γίνεται εδώ. Είναι η ιστορία σύγκρουσης των παλιών και νέων θεών στην Αμερική, καθώς και μια μελέτη για το καθοριστικό ρόλο που παίζει η δύναμη της πίστης στον άνθρωπο. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την εξιστόρηση ο Neil Gaiman σκιαγραφεί την ιστορία των ΗΠΑ, των ιδεολογιών και των ιδεοληψιών της και το κάνει με έναν πολύ όμορφο και ουσιαστικό τρόπο. Με πρόσχημα τους Θεούς, ουσιαστικά αναλύει τα στοιχεία εκείνα που δημιούργησαν το κράτος των Η.Π.Α. και κατ' επέκταση τις αντιλήψεις που επικρατούν σ' αυτήν και όλο το σύγχρονο δυτικό κόσμο (Δεν είναι τυχαίο που οι Rammstein σε σχετικό τραγούδι τους έχουν το στιχο "We're all living in Amerika"). 

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Neil Gaiman με το παρόν έργο κάνει κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ στο έργο του "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα".

Τέλος για τους φίλους των τηλεοπτικών σειρών να σημειώσω ότι πέραν της σειράς που βασίζεται στο βιβλίο αυτό, το ίδιο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σειρές όπως το Supernatural και το Grimm.


Δεν υπάρχουν σχόλια: