My rating: 5 of 5 stars
Διαβάζοντας κριτικές του παρόντος βιβλίου, είδα ότι πολλοί από τους αναγνώστες του δίνουν έμφαση στο έντονο σεξουαλικό σχεδόν πορνογραφικό περιεχόμενό του. Πράγματι οι ερωτικές σκηνές είναι πολλές - γλαφυρές εντός του βιβλίου και αρκετές φορές σοκαριστηκές (υπάρχει αναφορά μέχρι και σε αιμομικτικές σχέσεις).
Είναι, λοιπόν, το παρόν βιβλίο ένα πορνογράφημα που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των ταπεινών μας ενστίκτων;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι με βεβαιότητα Ο Χ Ι κι εδώ θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω το λόγο...
Η υπόθεση του βιβλίου μας μεταφέρει στο μακρινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης και του υπερπληθυσμού κατοικώντας σε κολοσσιαία πολυώροφα κτήρια, τα λεγόμενα ΑΣΜΟΝ.
Στις κοινωνίες αυτές έχει καταργηθεί κάθε έννοια ιδιωτικότητας, διότι αυτή οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής. Επίσης η τεκνοποιία χωρίς περιορισμό ενθαρρύνεται διότι είναι ευλογημένη από το Θεό. Στις κοινωνίες αυτές ο έρωτας θεωρείται ελεύθερος και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί στον άλλο την επιθυμία να συνευρεθεί μαζί του ερωτικά (ανεξαρτήτου φύλλου και συγγένειας).
Αυτή, την φαινομενική ουτοπία, όπου η ζωή είναι εύκολη και ευχάριστη αποδομεί ο συγγραφέας σχεδόν από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Διαβάζοντας το βιβλίο θα ανακαλύψετε ότι σε αυτή την ουτοπία υπάρχουν έντονες αντιφάσεις. Κατ' αρχήν είναι ταξικά διαστρωματωμένη με κάποιους να έχουν περισσότερα προνόμια από τους υπόλοιπους. Παρεκλίνουσες συμπεριφορές όπως η περιέργεια του τι βρίσκεται έξω από τα κτήρια τιμωρούνται με θάνατο ή με αλλαγή της προσωπικότητας του υποκειμένου που δεν θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες της κοινωνίας αυτής. Η επιλογή σεξουαλικού συντρόφου δεν είναι δικαίωμα, αλλά έκφραση ιδιωτικότητας κι επομένως πράξη κολάσιμη. Οι γυναίκες κύριο σκοπό έχουν να τεκνοποιούν και να προσφέρουν απόλαυση στους άνδρες που τους το ζητούν με την υποχρεωτική ανοχή του συζύγου τους. Αυτά είναι μερικά από τα όσα σοκαριστικά συμβαίνουν στην μελλοντική αυτή κοινωνία.
Δημιουργώντας, λοιπόν, τον κόσμο αυτό ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα είναι ο κομφορμισμός και η εύκολη ζωή ο απώτερος σκοπός του ανθρώπου; Ή τελικά αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι η διάθεση για εξερεύνηση και περιπέτεια; Τελικά θέλουμε να μας προσφέρουν εύκολα την ευχαρίστηση, την επιτυχία, την αγάπη κλπ ή να τα κάνουμε κτήμα μετά από δικό μας κόπο και προσπάθεια; Μπορούν να ναι ευτυχισμένα τα ανθρώπινα όντα χωρίς ελεύθερη βούληση;
Ο Robert Silverberg έχοντας την στόφα σπουδαίου λογοτέχνη, μας προσφέρει ένα βιβλίο προκλητικό, ακραίο, αλλά τελικά ηθικό μέσα στην ανηθικότητα του, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να μην υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από την ουτοπία.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου