Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

STARBORN – The Dreaming City


STARBORN – The Dreaming City

Stormspell Records


Οι (ο) αστρογεννημένοι(ος) όπως αποδίδεται στα ελληνικά το όνομα του συγκροτήματος προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδρύθηκαν πριν το Brexit, δηλαδή το 2012. Έκτοτε η δισκογραφική τους δουλειά περιλαμβάνει 2 κυκλοφορίες, ήτοι 1 demo το 2014 με τίτλο «Born By The Wind» και το παρόν EP που κυκλοφόρησε το 2015 από την γνωστή για την εμμονή της στον παραδοσιακό μέταλ ήχο εταιρία Stormspell Records που εδρεύει στις Η.Π.Α.
Το «The Dreaming City» μπορεί να χαρακτηρίζεται ως EP καθότι περιλαμβάνει 5 συνθέσεις, αλλά η διάρκειά του περί τα 34:13 το καθιστά περισσότερη ως μια κυκλοφορία πλήρους διάρκειας.

Μουσικά, αν δεν είχα κάνει τα σκονάκια μου (έρευνα στην κόσμια καθομιλουμένη) θα έπαιρνα όρκο ότι το συγκρότημα προέρχεται από τις Η.Π.Α. μιας και ηχητικά είναι κοντά στο τόσο αγαπητό στο ελληνικό κοινό U.S. power metal ήχο. Αλλά ευτυχώς που υπάρχει αυτή η τεχνολογία του σατανά, το λεγόμενο ιντερνετ, οπότε μπορούμε να βρίσκουμε ότι θέλουμε (και δεν εννοώ μόνο στο youporn) και να το «παίζουμε» μετά εμβριθείς γνώστες του heavy metal ιδιώματος.

Για εταιρία κολλημένη στα 80’ς, η STORMSPELL εδώ υποπίπτει σε ένα παράπτωμα που βεβαίως δεν χαλάει καθόλου τον γράφοντα. Οι STARBORN αν κι έχουν 80’ς καταβολές, ηχητικά είναι πιο κοντά στον heavy metal ήχο των 90’ς. Έναν ήχο που προσωπικά αγαπώ μιας και με αυτόν ανδρώθηκα στην εφηβεία μου (πώς τα γράφω έτσι ο μπαγάσας). Για την ακρίβεια οι STARBORN είναι ένα συγκρότημα όπου αναμειγνύει τον κλασσικό μεταλ ήχο όπως τον διαμόρφωσαν συγκροτήματα του διαμετρήματος των IRON MAIDEN και JUDAS PRIEST με speed και thrash metal στοιχεία που έχουν αναφορά σε γκρουπ όπως οι METALLICA και κατ’ επέκταση τη σκηνή του bay area thrash metal. Προσωπικά μου θύμισαν αρκετά τους πρώιμους ICED EARTH αν και το συγκρότημα αποδίδει τις επιρροές του με το δικό του προσωπικό στυλ. Αυτή η μίξη μελωδίας και επιθετικότητας που χαρακτηρίζει τις συνθέσεις εδώ είναι φυσιολογική, αν λάβει υπόψη κανείς ότι πολλά από τα μέλη του συγκροτήματος είχαν προηγούμενες εμπειρίες από συγκροτήματα που ανήκαν στον ακραίο μεταλ και μελωδικό χώρο.

Το «The Dreaming City» λοιπόν είναι μια καλή πρώτη κυκλοφορία ενός συγκροτήματος που διαθέτει και πάθος και την ανάλογη τεχνογνωσία για να δημιουργήσει συνθέσεις που ανήκουν στο ύφος του heavy/speed/thrash metal ήχου. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε….


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: