Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

HUMUNGUS – Balls



HUMUNGUS – Balls

Killer Metal Records


Έχει περάσει, πάνω κάτω, ένας χρόνος από τότε που παρουσίασα το ντεμπούτο του συγκροτήματος με τίτλο «Warband». Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε από την μπάντα το 2015 και επανακυκλοφόρησε από την Γερμανική Killer Metal Records το 2018 με 2019. Ουσιαστικά, λοιπόν, η δεύτερη κυκλοφορία της μπάντας έρχεται μετά από 3 και πλέον χρόνια από την πρώτη τους δουλειά. Ένα χρονικό διάστημα ικανό να βοηθήσει το συγκρότημα να ωριμάσει και να αναπτύξει καλύτερα τις ιδέες του και την τεχνική του.

Στο άλμπουμ με τον λακωνικό και γεμάτο ουσία τίτλο «Balls» οι HUMUNGUS καταφέρνουν να τιθασεύσουν το πάθος τους για την heavy metal μουσική, χωρίς όμως να το ευνουχίσουν.  Καταφέρνουν να το καλουπώσουν έτσι ώστε να δώσουν στις συνθέσεις τους μια πιο ορθολογική δομή σε σχέση με τις συνθέσεις της προηγούμενης κυκλοφορίας της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παρούσα κυκλοφορία να έχει δυναμική, πάθος αλλά και ποικιλία.

Ενώ, λοιπόν, η παρούσα σύνθεση είναι πιο ώριμη και συγκροτημένη σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία της μπάντας, μουσικά παραμένουν πιστοί στον speed metal ήχο τους με κάποιες δόσεις thrash και heavy metal επιρροών. Προσωπικά μιλώντας, οι HUMUNGUS με τις συνθέσεις τους μου έφεραν στο νου συγκροτήματα όπως οι  EXCITER και οι AGENT STEEL. Όταν δε κινούνται σε πιο thrash metal μονοπάτια βρήκα αναφορές σε SLAYER (εποχή “South Of Heaven”), πρώιμους METALLICA, ANTHRAX και HALLOWS EVE. Τέλος στις πιο κλασσικομεταλλικές συνθέσεις τους, όπως το τραγούδι «Beam Of Light» και «Lightning City» η NWOBHM επίδραση είναι έντονη, ειδικά από μπάντες όπως οι RAVEN, VENOM και DIAMOND HEAD.

Οι HUMUNGUS καταφέρνουν να μεταμορφώσουν τις ως άνω επιρροές τους σε δικό τους προσωπικό ήχο που από την μια ακούγεται νοσταλγικός, αλλά από την άλλη είναι γεμάτος ενέργεια, όμορφες ιδέες και φυσικά φρεσκάδα. Με λίγα λόγια πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που ακούγεται αβίαστα και ακούραστα και σε προδιαθέτει να το ακούσεις ξανά και ξανά. Ένας δίσκος που θα σας παρασύρει με την ορμητικότητα και τις συνθέσεις του…. Εμπιστευτείτε τους…. Δεν θα χάσετε.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: