Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

KOZA NOZTRA - Sancta Delicta, Atto 2



KOZA NOZTRA - Sancta Delicta, Atto 2

Independent


Για όσους επισκέπτονται συχνά την σελίδα μας οι KOZA NOZTRA  από την Ιταλία πρέπει πλέον να τους είναι αρκετά γνωστοί. Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση της παρούσας κυκλοφορίας να σας υπενθυμίσω ότι αυτή αποτελεί συνέχεια του EP τους με τίτλο «Sancta Delicta, Atto 1» που κυκλοφόρησαν το 2015.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό έχουν περάσει 4 χρόνια μεταξύ των 2 κυκλοφοριών. 4 χρόνια είναι χρόνος ικανός να βοηθήσει ένα συγκρότημα να ωριμάσει και να προοδεύσει τόσο από τεχνικής όσο κι από συνθετικής άποψης. Κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό και στην παρούσα κυκλοφορία σε όποιον έχει ακούσει και τις προηγούμενες δουλειές των KOZA NOZTRA.

Ένα σημαντικό στοιχείο του συγκροτήματος είναι ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξής του (από το 2006 παρακαλώ) τον δικό του προσωπικό ήχο. Έναν ήχο αναγνωρίσιμο που κινείται στα παραδοσιακά μονοπάτια της heavy metal μουσικής με κάποια hard rock στοιχεία. Στην παρούσα δουλειά φαίνεται ότι το συγκρότημα έχει ωριμάσει συνθετικά και είναι κατασταλαγμένο ως προς το τι θέλει να πετύχει με την μουσική του. Αποτέλεσμα να μας προσφέρει 8 συνθέσεις συνολικής διάρκειας άνω των 33 λεπτών που διακρίνονται για τις όμορφες μελωδίες τους, την δυναμικότητά τους αλλά συγχρόνως και για την ποικιλία τους. Μια ποικιλία που σε κανένα σημείο δεν χαλάει την συνοχή του άλμπουμ. Επίσης μου άρεσε πολύ η χρήση γυναικείων φωνητικών σε συνθέσεις όπως την «Koza Noztra» που φέρει το όνομα της μπάντας και την «Essi vivono» όπου υπάρχει διάλογος μεταξύ ανδρικών – γυναικείων φωνητικών.

Στιχουργικά για άλλη μια φορά οι KOZA NOZTRA χρησιμοποιούν την Ιταλική γλώσσα και με όπλο τους το χιούμορ καυτηριάζουν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση τόσο της χώρας τους όσο και διεθνώς. Μάλιστα ο τρόπος που το κάνουν μου έφερε στο νου το δηκτικό και μερικές φορές σκοτεινό χιούμορ που βρίσκουμε σε συγκροτήματα όπως οι SKYCLAD  και MAGO DE OZ.

Δεν θέλω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτή την παρουσίαση, πλην του ότι το χρονικό διάστημα των 4 ετών που ακολούθησε την προηγούμενη κυκλοφορία συνέβαλε στο να ωριμάσει μουσικά το συγκρότημα και να κατασταλάξει συνθετικά ως το προς το τι θέλει να πετύχει με την μουσική του. Αποτέλεσμα, όλου αυτού η παρούσα κυκλοφορία που για τον γράφοντα αποτελεί την καλύτερή τους δουλειά ως τώρα.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: