Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Γαλήνη

Γαλήνη

My rating: 5 of 5 stars

Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό έχεις την αίσθηση ότι διάβασες κάτι ιερό, ένα κείμενο γραμμένο με τον ιδρώτα, τα δάκρυα, αλλά και τα όνειρα των προσφύγων. Δεν υπάρχει "κάθαρση" εδώ, ούτε χαρούμενο τέλος. Υπάρχει ο ρεαλισμός των βασάνων που πέρασαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από την Μικρασιατική καταστροφή. Υπάρχει ο αγώνας κι ο κόπος τους να ριζώσουν στη νέα γη που δεν τους καλοδέχτηκε και η προσπάθεια τους να συμφιλιωθούν με την οριστική απώλεια της πραγματικής τους πατρίδας. Κι όλα αυτά δίνονται με έναν τρόπο ποιητικό που δίνει μια λυρικότητα στο δράμα των προσφύγων.

Αυτή η δε ποιητική αφήγηση του μόχθου των καθημερινών ανθρώπων κάνει τον Βενέζη να ξεχωρίζει και τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως. Μια ποιητικότητα που προσωπικά συνάντησα σε έναν άλλον "γίγαντα" της παγκόσμιας λογοτεχνίας τον Αμερικανό Τζον Στάϊνμπεκ.

Εξαιρετικό βιβλίο και πολύ επίκαιρο, μιας και το προσφυγικό είναι από τα θέματα που πάλι απασχολεί την χώρα μας και όλο τον κόσμο. Ένα βιβλίο που λέει την αλήθεια για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι εδώ Ελλαδίτες στους τότε πρόσφυγες και διαλύει τις όποιες αυταπάτες έχουμε ή μας καλλιεργούν τεχνηέντως άνθρωποι που με τη λογική τους θα οδηγήσουν τη φυλή μας σε νέα δράματα.... Διαβάστε το...

Δεν υπάρχουν σχόλια: